• Τράπεζες

  ΕΚΤ: Αίρονται στο τέλος του 2022 τα μέτρα κεφαλαιακής ελάφρυνσης των τραπεζών

  • NewsRoom
  ΕΚΤ: Αίρονται στο τέλος του 2022 τα μέτρα κεφαλαιακής ελάφρυνσης των τραπεζών

  Αντρέα Ενρία, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής του SSM


  Eπαναφέρει στην κανονικότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τις τράπεζες της ευρωζώνης που βρίσκονται υπό την εποπτεία της, αίροντας σταδιακά τα μέτρα στήριξης που είχε υιοθετήσει εξαιτίας της πανδημίας.

  Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε, μετά την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής, έξι τράπεζες της Ευρωζώνης – τις οποίες δεν κατανομάζει – θα πρέπει να ενισχύουν τα ίδια κεφάλαια τους.

  Στο πλαίσιο αυτό όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ, κεντρική τράπεζα δεν θα επιτρέπει πλέον στις τράπεζες να λειτουργούν κάτω από το επίπεδο κεφαλαίου που ορίζεται από τον περίφημο Πυλώνα 2 πέραν του Δεκεμβρίου 2022, και δεν θα επεκτείνει πέραν του Μαρτίου 2022 το εποπτικό μέτρο που τους επιτρέπει να αποκλείουν τα ανοίγματα των κεντρικών τραπεζών από τη μόχλευση τους αναλογίες.

  «Το κεφαλαιακό μαξιλάρι που δημιουργήσαμε για τις τράπεζες κατά την έναρξη της πανδημίας τις βοήθησε να συνεχίσουν να δανείζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δήλωσε ο Andrea Enria, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής του SSM του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ. «Σήμερα παρέχουμε σαφήνεια στην πορεία επιστροφής στην κανονικότητα. Επιβεβαιώνουμε το αρχικά προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην κανονική εποπτεία της κεφαλαιακής επάρκειας και της μόχλευσης των τραπεζών».

  Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2020, η ΕΚΤ επέτρεψε στις τράπεζες να λειτουργούν με λιγότερα κεφάλαια από αυτά που ορίζει ο 2ος Πυλώνας. Τον Ιούλιο του 2020, η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να διατηρήσει αυτήν την πλήρη ευελιξία των αποθεμάτων ασφαλείας έως τουλάχιστον το τέλος του 2022. Τον Σεπτέμβριο του 2020 η ΕΚΤ επέτρεψε στις τράπεζες να εξαιρούν ορισμένα ανοίγματα κεντρικών τραπεζών από τους παρονομαστές των δεικτών μόχλευσης λόγω των εξαιρετικών μακροοικονομικών συνθηκών. Τον Ιούνιο του 2021, η ΕΚΤ παρέτεινε αυτό το μέτρο μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και ζήτησε από τις τράπεζες να σχεδιάσουν ωστόσο να διατηρήσουν επαρκή κεφάλαια ενόψει της λήξης αυτής της προληπτικής εξαίρεσης.

  Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΚΤ, αν και εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας, οι τράπεζες έχουν άφθονο περιθώριο πάνω από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις τους και πάνω από την απαίτηση για τον δείκτη μόχλευσης. Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021, ο συνολικός δείκτης Common Equity Tier 1 των τραπεζών υπό άμεση εποπτεία της ΕΚΤ διαμορφώθηκε στο 15,47%. Ο συνολικός δείκτης μόχλευσης τους διαμορφώθηκε στο 5,88%.

  Διαβάστε επίσης

  Η Ουκρανία, ο ΟΔΔΗΧ και το νεύμα της ΕΚΤ για το ελληνικό χρέος  ΣΧΟΛΙΑ