• Τράπεζες

    ΕΚΤ: Αιφνίδια παραίτηση μέλους του Δ.Σ.- Οι κόντρες και το παρασκήνιο

    • NewsRoom

    Η Γερμανίδα Sabine Lautenschlager


    Έκπληξη προκάλεσε η είδηση ότι, χθες το βράδυ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δήλωσε αιφνιδίως την παραίτησή του.

    Ο λόγος για την Γερμανίδα Sabine Lautenschlager, η οποία, εκτός από μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ήταν παράλληλα και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της τράπεζας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει έως τώρα γνωστές, η Lautenschlager ήταν αντίθετη με τη νέα δέσμη μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης και μείωσης των επιτοκίων, που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

    Το πρώην μέλος της ΕΚΤ στήριζε την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αλλάξει πλεύση, καθώς η υφιστάμενη νομισματική πολιτική είναι υπερβολικά χαλαρή και δημιουργεί παρενέργειες, κυρίως στην οικονομία της Γερμανίας.

    Η παραίτηση της Lautenschlager έρχεται σε ένα κομβικό σημείο, καθώς η ίδια βρισκόταν δύο χρόνια μακριά από τη λήξη της θητείας της, ενώ με την ενέργειά της, μεταδίδει ένα ισχυρό μήνυμα, το οποίο έρχεται μόλις λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Μάριο Ντράγκι στην Ελλάδα, όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Παράλληλα, η κίνηση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει ένα ισχυρό ρήγμα στο εσωτερικό της ηγεσίας της ΕΚΤ, καθώς η ρήξη για το ποια είναι τελικά η πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί είναι πλέον αναπόφευκτη.

    Η ΕΚΤ, πάντως, ενημέρωσε ότι η Sabine Lautenschlage ενημέρωσε χθες τον Πρόεδρο, Μάριο Ντράγκι ότι θα παραιτηθεί από τη θέση της στις 31 Οκτωβρίου 2019. Η κ. Lautenschläger είναι μέλος του Εκτελεστικoύ Συμβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου από τις 27 Ιανουαρίου 2014, είναι επίσης Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM).



    ΣΧΟΛΙΑ