• Οικονομία

    Ντράγκι: Η Ελλάδα θα μπει στο QE, αν συνεχίσει η πρόοδος

    • NewsRoom
    Μάριο Ντράγκι

    Μάριο Ντράγκι


    «Είμαι αρκετά πεπεισμένος (pretty confident) ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει την πρόοδο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, θα υπάρχουν συνθήκες στις οποίες θα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αλλά πρόοδος πρέπει να υπάρξει» σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας  ότι η συμμετοχή εξαρτάται από την «επιλεξιμότητα» (σ.σ. η Ελλάδα δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα).

    Για τα πρωτογενή πλεονάσματα σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Κύρτσου, ότι το βασικό ζήτημα είναι «να εξασφαλίσουμε ότι διατηρούνται οι ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς που απολαμβάνει σήμερα η Ελλάδα».

    «Υπήρξε σημαντική, αν όχι εξαιρετική πρόοδος, στη χώρα τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και ερχόμενη από μια πολύ σοβαρή κατάσταση απολαμβάνει ανάπτυξη. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την αξιοπιστία που έχει η Ελλάδα αυτές τις ημέρες, τις πολύ καλές συνθήκες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στις αγορές» ανέφερε. «Αυτό είναι το βασικό στοιχείο που πρέπει να λαμβάνει υπόψη η δημοσιονομική πολιτική» σημείωσε.

    Συνολικά οι αγορές δείχνουν να αντιλαμβάνονται τη συνολική πρόοδο της χώρας, συμπλήρωσε.

    Μιλώντας για τα κόκκινα δάνεια ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η μείωσή τους παραμένει σημαντική, όχι μόνο για τη χώρα, καθώς δημιουργούν τριγμούς στον τραπεζικό σύστημα και περιορίζουν τις δανειοδοτήσεις. «Αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να πληγωθεί η κουλτούρα πληρωμών και χωρίς να πληγωθεί το τραπεζικό σύστημα και ο ιδιωτικός τομέας», είπε συμπληρώνοντας ότι πρέπει να διατηρείται η κοινωνική συνοχή με διάφορες πολιτικές, κυρίως δημοσιονομικές.

    Δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης η Ευρωζώνη

    Στην ομιλία του ο κ. Ντράγκι ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δεν δείχνει κάποια πειστικά σημάδια ανάκαμψης, λέγοντας ότι η επίμονη κάμψη στη μεταποίηση απειλεί να μολύνει και τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι τα τελευταία στοιχεία και δείκτες, όπως οι παραγγελίες στη μεταποίηση, δεν εμφανίζουν εικόνα πιθανής ανάκαμψης της ανάπτυξης στο κοντινό μέλλον.

    «Όσο περισσότερο διαρκεί η αδυναμία στη μεταποίηση, τόσο μεγαλύτερο το ρίσκο να επηρεαστεί από την επιβράδυνση η οικονομία», πρόσθεσε σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Ο ίδιος πάντως εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει τελικά προς τον στόχο και ότι η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια σταδιακής βελτίωσης.



    ΣΧΟΛΙΑ