• Top Stories

    Έκπληξη : Κούρεμα δανείων έως 40% θα κάνουν οι τράπεζες (στο μοντέλο του ΝΙΚΑ)


    Mε γενναίο «κούρεμα» ακόμη και κατά 40% των οφειλών ανταποκρίνονται οι τράπεζες στην προσπάθεια στήριξης βιώσιμων επιχειρήσεων, βάζοντας σε κίνηση μια πιο ενεργό διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους. Οπού κριθεί ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ότι είναι δυνατή η εξεύρεση νέων κεφαλαίων που θα αποτελέσουν την αναγκαία ένεση στην επιχείρηση, οι τράπεζες σε αντίθεση με το παρελθόν προτίθενται να κινηθούν πιο επιθετικά και να προχωρήσουν σε μεγάλα haircut των υφιστάμενων οφειλών.
    Σε εξέλιξη βρίσκονται συμφωνίες αυτής της μορφής, οι οποίες μπορούν να ξεμπλοκάρουν ακόμη και ολόκληρους κλάδους της οικονομίας που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μεγάλου ύψους δάνεια αλλά και συχνά και σε μάνατζμεντ που δεν στηρίζει τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης.

    Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και θα κριθεί ad hoc, αλλά και τα προβλήματα είναι αρκετά και σχετίζονται τόσο με το νομικό πλαίσιο όσο και με τις συνθήκες της οικονομίας. Κρίσιμο σε deals που περιλαμβάνουν «κούρεμα», είναι να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές αφού χωρίς φρέσκο χρήμα, δεν μπορεί να επανακκινηθεί μια επιχείρηση ή ένας ολόκληρος κλάδος.

    Τραπεζικοί παράγοντες σημειώνουν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δρουν μόνα τους χωρίς συνολικό σχέδιο για την οικονομία, κάτι που θα ήταν σκόπιμο προκειμένου οι αναδιαρθρώσεις που επιχειρούνται, να εντάσσονται σε μια γενική εικόνα που θα ενισχύσει την οικονομία. Σε κάθε περίπτωση οδηγό θα αποτελέσει η περίπτωση του ΝΙΚΑ που οι τράπεζες προχωρήσαν σε σημαντικό haircut και αφού η εταιρία θα στηριχθεί από ιδιώτες με ίδια κεφάλαια

    Χωρίς νομική κάλυψη

    Έτερη σημαντική ένσταση των τραπεζιτών είναι ότι στην ουσία δρουν χωρίς νομική κάλυψη σε πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης, και όπως έχει αποδειχθεί πολιτικά και άλλα παιχνίδια, μπορούν να τους φέρουν δικαστικά προβλήματα, ακόμη και για την υλοποίηση κοινών τραπεζικών πρακτικών.

    Νομικά κενά εμφανίζονται και στις περιπτώσεις επιχειρήσεων όπου κύριο εμπόδιο είναι το υφιστάμενο μάνατζμεντ. Οι τράπεζες έχουν υποβάλλει προτάσεις για τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να έχουν παρέμβαση στο μάνατζμεντ στις περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί τα δάνεια μιας επιχείρησης, Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν θα περνούν οι επιχειρήσεις στο στάδιο της εκκαθάρισης αμέσως αλλά οι πιστωτές που έχουν το 40% των συνολικών υποχρεώσεων θα έχουν τη δυνατότητα του δικαιώματος ψήφου για τις μετοχές που κατέχουν έμμεσα μέσω του δανεισμού και θα προχωρούν έτσι σε σύγκληση γενικής συνέλευσης.

    Αλλαγές διοικήσεων 

    Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν να ζητούν αλλαγή της διοίκησης και να θέτουν σε κίνηση μια διαδικασία για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων, τα οποία θα μπορούν να σώσουν μια βιώσιμη επιχείρηση. Ένα τέτοιο εργαλείο θα αναβιώσει επιχειρήσεις με προοπτικές βιωσιμότητας, οι οποίες σήμερα λυγίζουν υπό το βάρος των υποχρεώσεων και των διοικήσεων που δεν συνεργάζονται με τις τράπεζες, κάτι που παρατηρείται σε κλάδους όπως ο τουρισμός, τα τρόφιμα, οι κατασκευές και άλλα πεδία δραστηριότητας.

    Η συνεργασία των βασικών μετόχων που θέλουν να παραμείνουν στη θέση τους «μεταφράζεται» οπωσδήποτε σε νέα κεφάλαια ώστε αναδιάρθρωση και νέα χρηματοδότηση χωρίς ίδια συμμετοχή του επιχειρηματία να μην νοείται πλέον στην τραπεζική πρακτική.

    Περιπτώσεις που εξετάζουν οι τράπεζες εκτός από τα ξενοδοχεία είναι π.χ. αυτή της Forthnet (δανειακές υποχρεώσεις 330 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια άνω των 127 εκατ. ευρώ), της εταιρίας ακινήτων του Μπάμπη Βωβού (δανεισμός άνω των 417 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση 278,5 εκατ. ευρώ), της Axon Συμμετοχών (δάνεια άνω των 346,5 εκατ. ευρώ, με αρνητικά ίδια κεφάλαια 175,9 εκατ. ευρώ) και της συνδεδεμένης Euromedica (δανεισμός άνω των 289,6 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια 179 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ), της κατασκευαστικής Δράση (μπορεί να ευελπιστεί σε σωτηρία καθώς ο δανεισμός της κινείται στα 152 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικών ιδίων κεφαλαίων 123 εκατ. ευρώ), εκδοτικών ομίλων κ.ά.



    ΣΧΟΛΙΑ