• Τράπεζες

    Ευθεία επίθεση κατά του Mononews από τον Ηλία Ξηρουχάκη – Η απάντησή μας

    Ηλίας Ξηρουχάκης, CEO ΤΧΣ


    Σε ευθεία επίθεση μέσω… διαρροών, κατά του mononews, επιχειρώντας να πλήξει την αξιοπιστία του, προχώρησε ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κ. Ηλίας Ξηρουχάκης. Αφορμή στάθηκε το αποκλειστικό ρεπορτάζ μας για πιθανό ενδιαφέρον της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, Intesa Sanpaolo, για να αποκτήσει ποσοστό στην τράπεζα Πειραιώς.

    Το mononews δημοσίευσε τη σχετική πληροφορία αναφέροντας συγκεκριμένα: «Προς το παρόν δεν έχει καταστεί γνωστό αν το ενδιαφέρον της ιταλικής τράπεζας έχει μετουσιωθεί σε πρόταση προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και την κυβέρνηση».

    Ο κ. Ξηρουχάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, ο οποίος αγνοούσε παντελώς τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τόσο για την είσοδο της UniCredit στην Alpha Bank, όσο και για το τεράστιο ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς κι Ελληνες επενδυτές για το placement της Εθνικής, έσπευσε με διαρροές να διαψεύσει το ρεπορτάζ της πιθανής εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσίευσε το mononews.

    Μάλιστα, οι «πηγές του ΤΧΣ» ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «δεν έχει υπάρξει καμία επαφή του Ταμείου με την ιταλική τράπεζα και αφετέρου ότι η στρατηγική του ΤΧΣ είναι συγκεκριμένη και προβλέπει ότι η απόφαση για τη διαδικασία αποεπένδυσης από την Πειραιώς θα ληφθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024».

    Να ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχάς ότι ουδέποτε το mononews μίλησε για οιαδήποτε συμφωνία με την ιταλική τράπεζα. Εγραψε για συζητήσεις που έγιναν στο συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο. Εγραψε συγκεκριμένα ότι τουλάχιστον μία πηγή επιβεβαίωσε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι επίκειται η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Intesa Sanpaolo, όταν γίνει το placement της Πειραιώς.

    Ούτε ανέφερε ποτέ το mononews για αλλαγή του προγραμματισμού σχετικά με την αποεπένδυση από την Πειραιώς.

    Και το ερώτημα που γεννιέται είναι ένα και είναι καίριο: Γιατί ο κ. Ξηρουχάκης σπεύδει να αποκλείσει μια πιθανή εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα; Πώς προδικάζει ο ίδιος ότι δεν θα προκύψει στο μέλλον το ενδεχόμενο εξαγοράς ποσοστού της Πειραιώς από την Sanpaolo;

    Ειδικά ο κ. Ξηρουχάκης οφείλει να είναι πιο προσεκτικός όταν προσπαθεί να μειώσει την αξιοπιστία του mononews, καθώς ο ίδιος όλο τον προηγούμενο μήνα είχε καταστεί «τροχονόμος» των deals που έκαναν οι τραπεζίτες αντί γι’ αυτόν.

    Να θυμίσουμε μόνο τα εξής που ξεχνά ο κ. Ξηρουχάκης:

    Στην περίπτωση της Alpha Bank, τον Ιταλό διευθύνοντα σύμβουλο της UniCredit, κ. Andrea Orcel, έφερε μυστικά στην Ελλάδα ο CEO της ελληνικής τράπεζας, κ. Βασίλης Ψάλτης, χωρίς ο κ. Ξηρουχάκης να γνωρίζει τις συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιάννη Στουρνάρα.

    Το deal μεταξύ Alpha Bank και UniCredit είναι μια επιτυχία που πιστώθηκε στον κ. Ψάλτη, την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής του ΤΧΣ, του πωλητή δηλαδή του 9% των μετοχών, δεν είχε την παραμικρή ιδέα μέχρι την τελευταία στιγμή.

    Στην περίπτωση της Εθνικής τράπεζας, όλες οι διαπραγματεύσεις με τους μεγάλους ξένους θεσμικούς και τα μυστικά και φανερά γεύματα με τους Ελληνες επιχειρηματίες, προκειμένου να τους πείσει να μπουν στο placement της τράπεζας (όπως κι έγινε), έγιναν με προσωπικές κινήσεις του CEO της τράπεζας, κ. Παύλου Μυλωνά.

    Και σε αυτήν την περίπτωση ο κ. Ξηρουχάκης δεν γνώριζε και δεν ενεπλάκη πουθενά –κι ευτυχώς- παρά το γεγονός ότι ως επικεφαλής του ΤΧΣ, δηλαδή του πωλητή, θα έπρεπε να έχει γνώση των τεκταινόμενων.

    Ωστόσο, ούτε οι τραπεζίτες και προφανώς ούτε και η κυβέρνηση ήθελαν να αφήσουν στα χέρια του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου, την τύχη τόσο μεγάλων τραπεζικών – οικονομικών γεγονότων.

    Εχοντας, λοιπόν, ο κ. Ξηρουχάκης, αυτόν τον πρότερο βίο της παντελούς άγνοιας, γιατί τώρα επιχειρεί να προκαταλάβει τις επενδυτικές κινήσεις που θα μπορούσε να κάνει η Sanpaolo; Μήπως άραγε και στην περίπτωση της αποεπένδυσης από την Πειραιώς θα παραμείνει απλός θεατής;

    Το κομπολόι του κ. Ξηρουχάκη

    Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στο συνέδριο της Morgan Stanley, η παρουσία του επικεφαλής του ΤΧΣ, κ. Ηλία Ξηρουχάκη. Το θέαμα την Τρίτη το μεσημέρι, γύρω στις 12, του επικεφαλής του Ταμείου να παίζει το κομπολόι του μπροστά σε 100 και πλέον Ελληνες και ξένους επενδυτές και στελέχη, αν μη τι άλλο ήταν προσβλητικό για την Ελλάδα. Είναι αδιανόητο ο CEO του ΤΧΣ να συνομιλεί με σοβαρούς «παίκτες» που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια, σε ένα κορυφαίο επενδυτικό συνέδριο και να κρατά στα χέρια του ένα κομπολόι. Εκτός αν πίστευε ότι βρίσκεται σε καφενείο στα Χανιά κι όχι στο Λονδίνο. Οφείλει, όμως, αφού είναι σε τόσο καίρια θέση, να προσαρμόζεται στο διεθνές περιβάλλον κι όχι να συμπεριφέρεται ως επαρχιώτης.

    Και μην επιχειρήσει να διαψεύσει αυτή τη θλιβερή εικόνα διότι το mononews έχει στα χέρια του φωτογραφίες με τον κ. Ξηρουχάκη να παίζει το κομπολόι του, τις οποίες προς το παρόν δεν δημοσιεύει.

    Διαβάστε επίσης:

    Παρασκήνιο: Ο Ξηρουχάκης του ΤΧΣ, το lobbying των 200 χιλ. ευρώ, ο μισθός των 300 χιλ. και τα μυστικά για Alpha και Εθνική

    Άρθρο παρέμβαση – Ηλίας Ξηρουχάκης: Ο «κοιμώμενος CEO» που έβλεπε τα deals να τα κλείνουν άλλοι
    Άρθρο παρέμβαση: Ο Ξηρουχάκης και τα σοβαρά λάθη του ΤΧΣ στο deal Alpha – UniCredit
     



    ΣΧΟΛΙΑ