• First Top Stories

    Ο Draghi πήρε το όπλο του. Μείωσε τα επιτόκια και οι μετοχές ανεβαίνουν

    • NewsRoom
    Mario Draghi

    Mario Draghi. Επικεφαλής ECB


    Πλήρη χρήση του “οπλοστασίου” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έκανε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi ανακοινώνοντας την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας καθώς και μια σειρά από στοχευμένα μέτρα στην κατεύθυνση της τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Μετα από αυτή την κίνηση οι μετοχές κινούνται υψηλότερα σε όλη την Ευρωπη και στην Αθηνα. Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης έκανε λόγοι για αυξημένους κινδύνους στον στόχο για τη σταθερότητα των τιμών , προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα παρουσίασε σήμερα ένα “ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων” για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

    “Το πακέτο αυτό θα εκμεταλλευτεί τις συνέργειες μεταξύ των διαφορετικών εργαλείων της νομισματικής πολιτικής και έχει σχεδιαστεί για την περαιτέρω χαλάρωση των χρηματοδοτικών συνθηκών, την τόνωση του δανεισμού και έτσι να ενισχύσει την ορμή της οικονομικής ανάκαμψης και να επιταχύνει την επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω, αλλά πλησίον του 2%”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

    “Με αυτό το ολοκληρωμένο πακέτο αποφάσεων νομισματικής πολιτικής παρέχουμε σημαντική νομισματική τόνωση για να εξουδετερώσουμε τους αυξημένους κινδύνους στους στόχους της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών”, πρόσθεσε.
    Σημείωσε ταυτόχρονα ότι “θα χρειαστεί χρόνος για να φτάσουμε τον στόχο του 2%”, υπογραμμίζοντας ότι πρώτα πρέπει να διασφαλιστεί “μια ισχυρή και σταθερή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη”.

    Απατώντας στην κριτική που έχει ασκηθεί στην ΕΚΤ κυρίως για τα αρνητικά επιτόκια, ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι αν η κεντρική τράπεζα δεν είχε αναλάβει δράση, “αν είχαμε υιοθετήσει την πολιτική του ‘όχι σε όλα’”, όπως χαρακτηριστικά είπε, το αποτέλεσμα θα ήταν η διολίσθηση της Ευρωζώνης στον αποπληθωρισμό.

    Mario Draghi, Πρόεδρος ΕΚΤ
    Mario Draghi, Πρόεδρος ΕΚΤ

    Η ΕΚΤ διαθέτει περαιτέρω περιθώρια για τα επιτόκια

    Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΕΚΤ διαβεβαίωσε τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να διαθέτει περιθώρια περαιτέρω χαλάρωσης της πολιτικής της.
    “Το Δ.Σ. περιμένει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ να παραμείνουν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο, ξεπερνώντας τον ορίζοντα των αγορών περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ”, σημείωσε ο Draghi διευκρινίζοντας ότι “αν και σήμερα, δεν περιμένουμε να είναι αναγκαία μια νέα μείωση των επιτοκίων, αυτό δεν σημαίνει ότι νέα δεδομένα δεν μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση και το outlook”.

    Σημείωσε εξάλλου, ότι “η εμπειρία μας από τα αρνητικά επιτόκια είναι πολύ θετική όσον αφορά τα αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία”, προσθέτοντας πάντως ότι “η ΕΚΤ γνωρίζει και τις επιπλοκές που έχουν τα αρνητικά επιτόκια στο τραπεζικό σύστημα”.

    Πιο αδύναμη η ορμή της ανάκαμψης

    Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πιο αδύναμη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως αναπτυξιακή ορμή στην αρχή του έτους, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ προσθέτοντας ότι “περιμένουμε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί με μέτριο ρυθμό”.
    Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έδωσε ταυτόχρονα τις τελευταίες – καθοδικά αναθεωρημένες – μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της κεντρικής τράπεζας.
    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων το ετήσιο πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,4% το 2016, 1,7% το 2017 και 1,8% το 2018 (από 1,7% το 2016 και 1,9% το 2017 στις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου).

    Για τον πληθωρισμό, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι ρυθμοί αναμένεται να παραμείνουν σε αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες και να ενισχυθούν αργότερα το 2016. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ ο ετήσιος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,1% το 2016, 1,3% το 2017 και 1,6% το 2018 (από 1,0% το 2016 και 1,6% το 2017 στις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου).

    Mario Draghi, European Central Bank (ECB),
    Mario Draghi, European Central Bank (ECB),

    Δημοσιονομική πολιτική με το βλέμμα στην ανάπτυξη

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι “οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη και ταυτόχρονα να συμμορφώνονται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
    “Η πλήρης και συνεπής εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελεί ζωτικό παράγοντα που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο δημοσιονομικό μας πλαίσιο. Ταυτόχρονα, όλες οι χώρες θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η σύνθεση της δημοσιονομικής τους πολιτικής να είναι πιο ευνοϊκή για την ανάπτυξη”, υπογράμμισε.

    Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε:
    (1) το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος θα μειωθεί κατά 5 μονάδες βάσης στο 0,00%,
    (2) το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 5 μ.β. στο 0,25%
    (3) το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 10 μ.β.στο -0,40%
    (4) Οι μηνιαίες αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων θα επεκταθούν στα €80 δις. με ισχύ από τον Απρίλιο.
    (5) Την ίδια στιγμή, ομόλογα σε ευρώ επενδυτικής βαθμίδας εκδόσεως μη χρηματοοικονομικών οργανισμών της Ευρωζώνης θα περιληφθούν στη λίστα των περιουσιακών στοιχείων που είναι επιλέξιμα για τακτικές αγορές.
    (6) Μία νέα σειρά τεσσάρων στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO II), η κάθε μία με περίοδο ωρίμανσης τα τέσσερα χρόνια, θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2016. Οι συνθήκες δανεισμού στις εν λόγω πράξεις μπορούν να είναι όσο χαμηλές είναι το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.
    Οι αγορές υποδέχτηκαν με ισχυρά κέρδη τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Στο ταμπλό ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνουν άλμα άνω του 2%, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει ράλι 3%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κερδίζει 2,95%.



    ΣΧΟΛΙΑ