• Τράπεζες

    Δημήτρης Οικονόμου (Eurobank): Στόχος μας να δώσουμε 600 εκ. ευρώ νέα επιχειρηματικά δάνεια το 2020

    Δημήτρης Οικονόμου, επικεφαλής της Διεύθυνσης Business Banking της  Eurobank


    «Η μεγάλη πρόκληση σήμερα είναι να ενθαρρύνουμε τις υγιείς επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με  προοπτικές και εξωστρέφεια, να αναπτύξουν τα επενδυτικά τους σχέδια.  Η επιστροφή στην ομαλότητα για την οικονομία, δεν αφορά μόνο τους δημοσιονομικούς στόχους. Αφορά και αυτό που λέμε πραγματική οικονομία, με πυρήνα την επιχειρηματικότητα.  Στόχος μας λοιπόν είναι να δημιουργήσουμε υγιή ζήτηση για νέα δάνεια.  Για να το πετύχουμε έχουμε σχεδιάσει στη Eurobank ένα διευρυμένο πλέγμα προϊόντων και υπηρεσιών στοχεύοντας στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη στήριξη των επενδυτικών τους σχεδίων».

    Η δήλωση ανήκει στον κ. Δημήτρη Οικονόμου, επικεφαλής της Διεύθυνσης Business Banking της  Eurobank, ο οποίος μιλώντας στο mononews.gr  υπογραμμίζει: «Είμαστε η τράπεζα της ανάπτυξης και θέλουμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στο αύριο της ελληνικής οικονομίας».

    Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις

    «Το τελευταίο διάστημα η ψυχολογία στην αγορά έχει βελτιωθεί άρδην, διαπιστώνεται αυξημένη κινητικότητα για χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων και παρέχονται εγκρίσεις χρηματοδοτήσεων με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους. Παρ’ όλα αυτά βλέπουμε ότι δεν προχωρούν, όλα τα σχέδια σε υλοποίηση» σημειώνει ο κ. Οικονόμου. Επιχειρώντας να ερμηνεύσει αυτό το γεγονός εκτιμά πως «προς το παρόν ορισμένοι πελάτες είναι ‘κουμπωμένοι’ και  παρά το ότι έχουν εγκεκριμένα  όρια πίστωσης είναι ακόμη διστακτικοί στο να τα αξιοποιήσουν».

    Ο ίδιος πάντως θεωρεί πως «τώρα είναι η κατάλληλη ώρα, να επενδύσει κάποιος σε νέα επιχειρηματικά σχέδια, να αναπτύξει την εταιρεία του, σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον, με τα επιτόκια να έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα».

    Απαντώντας στο εάν οι τράπεζες χορηγούν νέα δάνεια ο κ. Οικονόμου, σημειώνει:

    «Η Eurobank δεν σταμάτησε ποτέ να χρηματοδοτεί πελάτες» και συμπληρώνει: «την απάντηση την έχει δώσει ήδη από καιρό ο CEΟ  κ. Φωκίων Καραβίας, που σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι στην Eurobank, δεν υπάρχει περίπτωση  να μην βρούμε λύση χρηματοδότησης σε ένα υγιές επενδυτικό σχέδιο».

    Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας η Eurobank αναμόρφωσε τη δομή του  Business Banking επιδιώκοντας να είναι, σήμερα, σε θέση  να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ελληνική αγορά.

    Κάνοντας λόγο για ευνοϊκή συγκυρία, σήμερα στην αγορά, υπογραμμίζει τα εξής: 

    -Τη διαμόρφωση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, όπου σε πολλές περιπτώσεις έχουν περιοριστεί ακόμα και στο μισό σε σύγκριση με το παρελθόν. Συμπληρώνει, ωστόσο, ότι το επιτόκιο χρηματοδότησης είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, μεταξύ αυτών και η οικονομική κατάσταση  της κάθε επιχείρησης.

    -Τη φιλική προς τον επιχειρηματικό κλάδο κυβερνητική πολιτική, με σειρά μέτρων  που διευκολύνουν τις επιχειρήσεις όπως, η μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση επιχειρήσεων, η μείωση της φορολογίας και η επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.

    Δίπλα στις επιχειρήσεις με νέες χρηματοδοτήσεις και νέες υπηρεσίες

     Εξηγώντας τη στρατηγική της Eurobank στο περιβάλλον αυτό, ο επικεφαλής του Business Banking της τράπεζας αναφέρει ότι «στόχευση μας είναι όλες οι επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο ως 5εκατ ευρώ» και  υπογραμμίζει: «Θέλουμε να δώσουμε νέα δάνεια. Ο στόχος μας είναι να χρηματοδοτήσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα με νέες παραγωγές επιχειρηματικών δανείων 600εκατ ευρώ».

    Αν και δεν εξαιρείται καμία επιχείρηση που ζητά χρηματοδότηση και επιδιώκει ανάπτυξη, το πεδίο ενδιαφέροντος της τράπεζας εστιάζει σε στρατηγικούς επιχειρηματικούς κλάδους με κριτήριο τη δυναμική τους στην προσπάθεια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

    «Το τμήμα Ανάλυσης της τράπεζας επεξεργάσθηκε και έχει ολοκληρώσει σχετική μελέτη ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό, εξηγεί ο κ. Οικονόμου, βάσει της οποίας εμείς στην Eurobank εκτιμούμε ότι ο Τουρισμός, η Ενέργεια, τα Τρόφιμα, τα Logistics έχουν αυτή τη δυναμική και μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη. Εμείς είμαστε εδώ για να χρηματοδοτήσουμε κάθε επαρκές επενδυτικό σχέδιο» καταλήγει.

    Περιγράφοντας το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις  και τη φιλοσοφία της τράπεζας ως προς αυτό, ο κ. Οικονόμου υπογραμμίζει πως: Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι οι μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις  θέλουν να έχουν δίπλα τους την τράπεζα ως σύμβουλο, κάτι που όπως τονίζει «γνωρίζουμε πολύ καλά, στη Eurobank».

    Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου η τράπεζα έχει κάνει ουσιαστική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για να καλύψει αυτή την ανάγκη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και κυρίως να βοηθήσει τους πελάτες της να εντοπίσουν τις επερχόμενες αλλαγές ώστε να προετοιμασθούν εγκαίρως. «Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε στον πελάτη ότι πολύ πιο σύντομα απ’ ότι φαντάζεται, θα χρειαστεί νέες υποδομές για να παρακολουθήσει τον ανταγωνισμό ο οποίος έχει διεθνοποιηθεί. Ότι θα χρειασθεί νέους τρόπους προώθησης των προϊόντων του, νέα κανάλια πωλήσεων, νέα οπτική στην εποχή της 4ης ψηφιακής επανάστασης», αναφέρει.

    Όπως εξηγεί η Eurobank προσφέρει, πέραν των υπηρεσιών βασικής τραπεζικής, λύσεις και πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής και προστιθέμενης αξίας όπως είναι οι υπηρεσίες συμβουλευτικής, εκπαίδευσης, ψηφιακού μάρκετινγκ, μέσα από τη δημιουργία «οικοσυστημάτων» σε διάφορους τομείς όπως ο τουρισμός και η μεταποίηση αλλά και πρωτοποριακών υπηρεσιών όπως το Digital Academy, της πλατφόρμας παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών προς επιχειρήσεις για θέματα ψηφιακής κατάρτισης και ψηφιακού μετασχηματισμού.

    Εν τω μεταξύ, αξιοποιώντας το πρόγραμμα business check up, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να καθορίσουν τις ανάγκες τους σε κεφάλαιο κίνησης, να συγκρίνουν την επιχείρηση τους με άλλες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις στη γεωγραφική τους περιοχή, στη βάση οικονομικών δεικτών και να διαπιστώσουν κατά πόσο είναι επιλέξιμες στα διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα, τα οποία κατά καιρούς προσφέρονται στην αγορά.

    «Πιστεύουμε στο μέλλον των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων και προσφέρουμε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις corporate υπηρεσίες, υψηλού επιπέδου στις οποίες μέχρι σήμερα δεν είχαν πρόσβαση», λέει ο  κ. Οικονόμου.

    Ενδεικτική όμως της σφαιρικής προσέγγισης με την οποία η Eurobank αντιμετωπίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα είναι και η παροχή στήριξης στη νέα καινοτόμο επιχειρηματικότητα, μέσα από προγράμματα  όπως είναι το egg,  ο 8ος κύκλος του οποίου προκηρύχθηκε πριν λίγο καιρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα επτά χρόνια λειτουργίας του το egg έχει φιλοξενήσει 800 νέους επιχειρηματίες και έχει υποστηρίξει περισσότερες από 200 startups. Σήμερα, 120 από αυτές είναι δυναμικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε διάφορους κλάδους.

    «Θέλω να πω, συνεχίζει, ότι η φιλοσοφία και η στρατηγική μας αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα συνολικά. Εκτός από το egg, για παράδειγμα, είμαστε η μόνη από τις συστημικές τράπεζες που έχουμε συνεργασία με την AFI για την παροχή μικροπιστώσεων, έχοντας στηρίξει μέχρι τώρα περισσότερους από 265 νέους επιχειρηματίες.

    »Στην Eurobank έχει θέση κάθε υγιής επιχειρηματική προσπάθεια. Είτε πρόκειται για ένα νέο επιχειρηματία στο ξεκίνημά του, είτε για ένα νέο σύγχρονο αγρότη επιχειρηματία, είτε για ένα μικρό επιχειρηματία με οικογενειακή επιχείρηση, είτε για μια επιχείρηση με τζίρο μερικών εκατομμυρίων, όλοι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο επαγγελματισμό και έχουν στη διάθεσή τους το κατάλληλο προϊόν, την κατάλληλη για κείνον υπηρεσία και τον συνεργάτη που πραγματικά χρειάζεται».

    Τέλος, συμπληρώνει ότι αξιοποιεί –σε συνδυασμό με την παροχή ρευστότητας από την τράπεζα – όλα τα επιδοτούμενα και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, διατηρώντας συνεργασίες με διεθνείς φορείς όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα (πρώην ΕΤΕΑΝ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο για να προσφέρει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις corporate υπηρεσίες και προνόμια, με μικρότερες εξασφαλίσεις και ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης.



    ΣΧΟΛΙΑ