• Τράπεζες

    Διαβούλευση για τα Stress tests – Αλλάζει ο υπολογισμός κινδύνου σε μεγάλες και μικρές τράπεζες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Διαβούλευση για τα Stress tests - Αλλάζει ο υπολογισμός κινδύνου σε μεγάλες και μικρές τράπεζες


    Μεταβολές στον τρόπο υπολογισμού κινδύνου και ρευστότητας σε ότι αφορά τα μεγάλα και μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα θέτει σε διαβούλευση η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

    Από τη μία η κεφαλαιακή χαλάρωση και από την άλλη η ανάγκη για ακριβή καταγραφή των όσων συμβαίνουν στις τράπεζες αλλάζει το σύστημα εποπτείας και αξιολόγησης και ο τρόπος που θα διεξάγονται τα stress tests.

    H διαβούλευση ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί στις 28 Σεπτεμβρίου.

    Οι απαιτήσεις διαφοροποιούνται κυρίως σε ότι αφορά τις μεγάλες και τις μικρότερες τράπεζες.

    Ξεκίνησε η διαβούλευση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών σχετικά με τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με κοινές διαδικασίες και μεθοδολογίες για τη διαδικασία εποπτείας και αξιολόγησης (SREP) αλλά και σε ότι αφορά τα stress tests.

    Οι αναθεωρήσεις στοχεύουν στην εφαρμογή των πρόσφατων τροποποιήσεων στην οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και στον κανονισμό για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις ), καθώς και στην ευθυγράμμιση με άλλες κανονιστικές εξελίξεις και βέλτιστες εποπτικές πρακτικές. Yπενθυμίζεται πως οι παραπάνω κανονισμοί μεταβλήθηκαν συνεπεία Covid και έγιναν ελαστικότεροι.

    Το SREP είναι μια συνεχής εποπτική διαδικασία που συγκεντρώνει ευρήματα από όλες τις εποπτικές δραστηριότητες σε μια ολοκληρωμένη εποπτική επισκόπηση ενός ιδρύματος. Επειδή τα μέτρα χαλάρωσαν η εποπτική διαδικασία γίνεται απαιτητικότερη και αναλυτικότερη.

    Η τρέχουσα αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών SREP επηρεάζει όλα τα κύρια στοιχεία SREP, συμπεριλαμβανομένων

    (i) της ανάλυσης επιχειρηματικού μοντέλου,

    (ii) της εκτίμησης εσωτερικής διακυβέρνησης και των ρυθμίσεων ελέγχου σε ολόκληρο το θεσμικό όργανο,

    (iii) την εκτίμηση των κινδύνων για κεφαλαιακή επάρκεια και κάλυψη αυτών των κινδύνων , και

    (iv) την εκτίμηση κινδύνων ρευστότητας και χρηματοδότησης και επάρκεια πόρων ρευστότητας για την κάλυψη τέτοιων κινδύνων. Οι κύριες τροποποιήσεις περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

    -Επανεξέταση της κατηγοριοποίησης των ιδρυμάτων και της εφαρμογής του μοντέλου ελάχιστης δέσμευσης ώστε να αντικατοπτρίζει τους νέους ορισμούς για τα μικρά και μη σύνθετα πιστωτικά ιδρύματα καθώς και τα μεγάλα ιδρύματα, ενσωματώνοντας έτσι καλύτερα την αρχή της αναλογικότητας.

    -Ενσωμάτωση μιας εκτίμησης των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας σχετικά με το πώς να ληφθούν υπόψη οι κίνδυνοι αυτοί στο SREP που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2020.

    -Επανεξέταση των διατάξεων σχετικά με τα πρόσθετα κεφάλαια του πυλώνα 2 και τις κατευθυντήριες γραμμές του πυλώνα 2 , προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αντικατοπτρίζουν μια καθαρά μικροπροληπτική προοπτική παρέχοντας διευκρινίσεις σχετικά με την εκτίμηση του κινδύνου υπερβολικής μόχλευσης προκειμένου να αντικατοπτριστεί η ξεχωριστή ανάγκη απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων βάσει του δείκτη μόχλευσης.

    Διαβάστε επίσης

    Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ»

    Τράπεζα Πειραιώς: Ολοκληρώθηκε ο 6ος κύκλος του Project Future

    Τι σημαίνει η μετα-κίνηση της Πειραιώς στο Ελληνικό, τι θα γίνει με τους χώρους διοίκησης στο Attica



    ΣΧΟΛΙΑ