• Τράπεζες

    Παγώνουν οι τραπεζικές χρεώσεις στις κάρτες


    Παγώνουν οι τραπεζικές χρεώσεις στις κάρτες που επρόκειτο να επιβληθούν από την 1η Νοεμβρίου και αφορούσαν την προμήθεια για την αλλαγή PIN όπως και για την ερώτηση της κίνησης λογαριασμού του πελάτη, ακόμα και από το ATM της ίδιας τράπεζας που έχει εκδώσει την κάρτα.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις για την αναθεώρηση της τιμολόγησης, απόφαση που έλαβαν οι τράπεζες μετά την συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι επικεφαλής των τραπεζών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης τους ξεκαθάρισε ότι οι αυξήσεις είναι αδικαιολόγητες και μάλιστα σε μία περίοδο που ο κόσμος στρέφεται στα εναλλακτικά δίκτυα. Και τους κάλεσε να παραμείνουν στο προηγούμενο καθεστώς των χρεώσεων.Οι τραπεζίτες επικαλέστηκαν τα υψηλά κόστη των επενδύσεων που πραγματοποιούν στα ηλεκτρονικά κανάλια υπηρεσιών, ωστόσο δεσμεύθηκαν να επανεξετάσουν τις αυξήσεις, ειδικά τις χρεώσεις σε περιοχές που υπάρχει ένα μόνο ΑΤΜ.

    Η ισχνή κερδοφορία έχει οδηγήσει τις τράπεζες στην αναζήτηση νέων πηγών εσόδων. Και στράφηκαν κάπως «άγαρμπα» και «αψυχολόγητα», όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο mononews.gr στην αύξηση των προμηθειών.

    Όπως είναι γνωστό, στο σύνολο τους οι τράπεζες, εφάρμοσαν αυξημένα τιμολόγια για τις συναλλαγές με «πλαστικό» χρήμα από τα μέσα Ιουλίου 2019 και το έπραξαν για να είναι σε εναρμόνιση με τα όσα ισχύουν στην Ευρωζώνη. Έτσι επιβλήθηκε προμήθεια 2,5 με 3 ευρώ ανά συναλλαγή για την ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, από αυτήν που έχει εκδώσει την κάρτα. Αυτή ήταν και η μόνη χρέωση στο πλαίσιο της εναρμόνισης με τα ισχύοντα στην ευρωζώνη.

    Στη συνέχεια οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι θα χρεώνουν με ποσό 5-6 ευρώ την επανέκδοση κάρτας είτε επειδή έληξε (συνήθως λήγουν στην 5ετία), είτε λόγω φθοράς, απώλειας, κλοπής. Επίσης χρεώνουν με 2,5-3 ευρώ την έκδοση νέου ΡΙΝ, ενώ χρέωση υπάρχει ακόμα για την ερώτηση υπολοίπου που αφορά την κίνηση των 7 τελευταίων συναλλαγών (πχ η Εθνική ανακοίνωσε ότι θα τη χρεώνει με 0,15 ευρώ στα ΑΤΜ της).

    Ενώ όπως είναι γνωστό οι τράπεζες εισπράττουν προμήθειες και για την αποστολή εμβασμάτων, αλλά και για πληρωμές των ΔΕΚΟ, ή του ΕΝΦΙΑ. Οι χρεώσεις αυτές «παίζουν» ανάλογα με το κανάλι μέσω του οποίου πραγματοποιούνται, υψηλές στο γκισέ, χαμηλότερες στο internet banking.

    Ένα μεγάλο θέμα που ανακύπτει είναι ότι οι τράπεζες συρρικνώνουν το δίκτυο τους. Ενώ λοιπόν κλείνουν καταστήματα και αποσύρουν από τη λειτουργία ΑΤΜ, χρεώνεται ο πελάτης που θα πάει να «σηκώσει» χρήματα από το ΑΤΜ άλλης τράπεζας. Το ζήτημα είναι οξύ σε απομακρυσμένες περιοχές, που έχει παρουσία πλέον μόνο μία τράπεζα όπως είναι τα μικρά νησιά.

    Μέχρι τώρα μόνο η Eurobank έχει ανακοινώσει (από τον περασμένο Σεπτέμβριο) ότι η χρέωση για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, δεν ισχύει για 16 απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει κάλυψη για τους πελάτες της. Συγκεκριμένα εξαιρούνται οι: Αστυπάλαια, Κάσος, Καστελόριζο, Λειψοί, Τήλος, Φούρνοι, Οινούσσες, Σαμοθράκη, Ψαρά, Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σίκινος, Σχοινούσα, Κύθηρα και Ιθάκη. Και ότι θα επιστρέφει στους πελάτες της την προμήθεια όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜs των άλλων τραπεζών, στις 16 αυτές απομακρυσμένες περιοχές.

    ΔΙΑΣ: Στη σωστή κατεύθυνση η μείωση των χρεώσεων

    Ταυτόχρονα, το Σύστημα Πληρωμών ΔΙΑΣ αποτελεί το εθνικό σύστημα πληρωμών, μέσω του οποίου εκκαθαρίζεται και διακανονίζεται ο κύριος όγκος των λιανικών πληρωμών στη χώρα.

    Ως εκ τούτου η εύρυθμη και αδιατάρακτη λειτουργία του δεν αφορά μόνον την Εταιρεία ή το τραπεζικό σύστημα αλλά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

    Το Σύστημα Πληρωμών υπάγεται στην επίβλεψη του Ευρωσυστήματος και υπόκειται σε περιοδικούς ελέγχους και αξιολόγηση από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Όσον αφορά τις χρεώσεις της ΔΙΑΣ για τη χρήση της Υπηρεσίας DIASATM, αυτές ανέρχονται, κατά μέγιστον, στο ποσό των έξι λεπτών του ευρώ (€ 0,06) ανά συναλλαγή.

    Πέραν της αμοιβής αυτής, ουδεμία άλλη χρέωση, ανελαστική ή μη, άμεση ή έμμεση επιβάλλεται από τη ΔΙΑΣ.

    Τέλος, η ΔΙΑΣ Α.Ε. εκφράζει την υποστήριξή της στην πρόσφατη δέσμευση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, για αναθεώρηση της αναγγελθείσας τιμολογιακής πολιτικής στις χρεώσεις τους στις ηλεκτρονικές πληρωμές, ώστε οι χρήστες – πολίτες να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα και ταυτόχρονα να ωφελείται η Εθνική Οικονομία μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών που συμβάλει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την πάταξη της φοροδιαφυγής που είναι το τελικό ζητούμενο.



    ΣΧΟΛΙΑ