• Τράπεζες

    Δεσμεύτηκε το Ellington για την ΑΜΚ στην Attica Bank

    Τράπεζα Πειραιώς - Ελένη Βρεττού

    Ελένη Βρεττού, Executive General Manager και Επικεφαλής του Corporate and Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς


    Στις 2 τα ξημερώματα κατέθεσε το Ellington την επιστολή δέσμευσης για τη συμμετοχή της στην ΑΜΚ ύψους 490 εκατ. ευρώ της Attica Bank που θα διενεργηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023.

    Το Ellington μαζί με το ΤΜΕΔΕ στην επιστολή δεσμεύονται και για την αγορά των warrants ποσού έως 16,7 εκατ. ευρώ.

    Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα πρέπει να «κλειδώσει» και το σχέδιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων ώστε να ολοκληρωθεί ως προς τα σκέλη του το business plan.

    Διότι στο Δ.Σ. της 13ης Δεκεμβρίου δεν υπήρξε συνεννόηση ως προς τη στρατηγική μείωση των προβληματικών δανείων.

    Το σχέδιο μπλόκαραν οι αντιρρήσεις της Ellington που εκπροσωπείται από την εντεταλμένη σύμβουλο στην τράπεζα, κ. Ειρήνη Μαραγκουδάκη, καθώς το ζήτημα είναι ποιος και πώς θα διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια της τιτλοποίησης Omega του 1,3 δισ. ευρώ.

    Με βάση τη συμφωνία των μετόχων η Ellington θα πρέπει να καλύψει την όποια πρόσθετη μελλοντική ζημιά της τιτλοποίησης Omega, αν δεν επαρκέσουν οι προβλέψεις του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης.

    Σημειώνεται ότι για τις 30 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, που θα πρέπει να εγκρίνει το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις:

    – Αύξηση για ποσό έως 473,3 εκατ. ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων της τράπεζας,

    – Πώληση νέων τίτλων δικαιωμάτων κτήσης (warrants) που θα εκδώσει η τράπεζα στο πλαίσιο του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία, έναντι 16,7 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ – Ellington.

    Στην περίπτωση που τα  warrants δεν αγοραστούν από το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington, η τράπεζα μπαίνει ξανά στη διαδικασία αναζήτησης νέου  επενδυτή.

    Ο στόχος της Ελένης Βρεττού είναι η τράπεζα –που βρίσκεται σε δίνη ζημιογόνων χρήσεων-, με το νέο business plan να γυρίσει σελίδα, να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα «κόκκινα» δάνεια, να περιορίσει τα λειτουργικά κόστη, να αξιοποιήσει τα στοιχεία ενεργητικού, να προχωρήσει η εξυγίανση και αναδιάρθρωση της τράπεζας με νέο μοντέλο λειτουργίας, αλλά και η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Attica Bank: Ο μυστικός δείπνος, το Ellington και η d-day…



    ΣΧΟΛΙΑ