• Τράπεζες

    DBRS: Πώς βλέπει τις ελληνικές τράπεζες-Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση

    • NewsRoom

    DBRS


    Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, συμβάλλουν προς ένα πιο ομαλοποιημένο λειτουργικό περιβάλλον στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, επισημαίνει σε ανάλυσή της η DBRS σε ειδική έκθεση του υπό τον τίτλο «Greek Banks Accelerate Efforts to Restore Fundamentals».

    Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους, προκειμένου να μειώσουν τον μεγάλο όγκο των NPEs που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

    Σύμφωνα με την DBRS, η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας είναι κρίσιμη για την ανάκτηση των θεμελιωδών μεγεθών των τραπεζών. «Η βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των καθαρών κερδών τους στα τελευταία τρίμηνα, αλλά και την τόνωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας», υποστηρίζουν χαρακτηριστικά.

    Μάλιστα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας έχουν επίσης σημειώσει πρόοδο στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κερδοφορίας τους, αλλά και της κεφαλαιακής τους επάρκειας και προσφάτως δύο τράπεζες ενίσχυσαν τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης μέσω της έκδοσης εργαλείων Tier2. Πρόκειται για την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα που επέστρεψαν με τον τρόπο αυτό στις αγορές.

    Εκτιμά δε ότι η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μαζί με μέτρα επεκτακτικής δημοσιονομικής πολιτικής και πρωτοβoυλίες για την ενίσχυση των επενδύσεων, αναμένεται να στηρίξουν τη δυναμική της ανάπτυξης.

    Η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει βεβαίως ο μεγάλος των κόκκινων δανείων, που στα τέλη Ιουνίου του 2019 ήταν κοντά στα 80 δισ. ευρώ ή το 43% του συνόλου.

    Οι αναλυτικές της DBRS θυμίζουν ότι στόχος των τραπεζών είναι να τα μειώσουν κάτω από τα 60 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019 και κοντά στα 25 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2021 και επισημαίνουν ότι η επιτυχής εκτέλεση του φιλόδοξου σχεδίου είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον τους.



    ΣΧΟΛΙΑ