• Τράπεζες

    Δάνεια: Υποτονική η ζήτηση, αυξάνονται τα επιτόκια – Αναλυτικά στοιχεία

    • Έφη Καραγεώργου


    Σε τροχιά ανόδου πέρασαν τα επιτόκια στα καταναλωτικά, όπως και στα νέα επιχειρηματικά, δάνεια με την αύξηση να ξεπερνά το 1%.

    Τα πιστωτικά ιδρύματα προσπαθούν με «αγωνία»  να αυξήσουν τα οργανικά κέρδη και το τελευταίο διάστημα προχωρούν σε αύξηση των επιτοκίων κυρίως στα επιχειρηματικά δάνεια.

    Όμως την ίδια ώρα η ζήτηση για νέα δάνεια, είτε πρόκειται για στεγαστικά είτε για εταιρικά, παραμένει υποτονική.

    Τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο τον Απρίλιο 2019  για επιχειρηματικά δάνεια άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ  ανέβηκε στο 4,50% από 3,65% και για δάνεια μικρότερου ποσού στο 4,51% από 3,82%.

    Όμως οι επιχειρηματίες προτιμούν άλλες λύσεις από το να δανειστούν από τις ελληνικές τράπεζες.

    Οι μεγάλες εταιρείες όπως είναι γνωστό έχουν το προνόμιο της έκδοσης  ομολογιακών δανείων στο εξωτερικό, τα οποία υπερκαλύπτονται, προσφέρουν χαμηλότερο επιτόκιο και υψηλότερο ποσό χρηματοδότησης.

    Αλλά ακόμα και εταιρείες που είναι πιεσμένες και χρειάζονται την ένεση της ρευστότητας, προτιμούν αν έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν από τράπεζες του εξωτερικού.

    Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, σε περιόδους που η οικονομία είναι γονατισμένη και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή και να σώσουν θέσεις εργασίας, η αύξηση των επιτοκίων φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Απρίλιο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο όλων των δανείων –δηλαδή επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά- διαμορφώθηκε στο 4,93% από 4,56% ένα μήνα πριν και ταυτόχρονα το περιθώριο επιτοκίου αυξήθηκε στις 4,65 εκατοστιαίες μονάδες. Ωστόσο το  μέσο επιτόκιο των καταθέσεων παραμένει στο 0,28%.

    Τα επιτόκια των καταθέσεων έχουν πλέον εξαϋλωθεί, αφού είναι μόλις στο 0,09% (για τα νοικοκυριά) και στο 0,17% (για τις επιχειρήσεις) στους λογαριασμούς όψεως και ταμιευτηρίου, ενώ ακόμα και στις προθεσμιακές καταθέσεις  το επιτόκιο παραμένει αμετάβλητο στο χαμηλό επίπεδο του 0,6%.

    Το μέσο σταθμισμένο τώρα επιτόκιο για το σύνολο των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 4,93% αυξημένο κατά 0,37%.

    Τα κυμαινόμενα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων –με καθορισμένη διάρκεια- ήταν αυτά που αυξήθηκαν περισσότερο και συγκεκριμένα κατά 1,06% στο 9,88%.

    Αντίθετα σταθερά διατηρήθηκαν στο 3,08% τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

    Και στο 14,58% διαμορφώνεται το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, δηλαδή στην κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς.

    Ωστόσο τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών διαμορφώνονται σε επίπεδα πάνω από 17%.

    Αναφορικά τώρα με τη σχέση επιτοκίου ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 5,23%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,34%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 85 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,50%.



    ΣΧΟΛΙΑ