• Τράπεζες

    Credit Suisse: Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ για νέο σκάνδαλο φοροδιαφυγής

    • NewsRoom
    Η τράπεζα Credit Suisse

    Η τράπεζα Credit Suisse


    Στο στόχαστρο της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας των ΗΠΑ έχει μπει η Credit Suisse, η οποία κατηγορείται ότι βοηθάει αμερικανούς πολίτες να φοροδιαφεύγουν.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελβετική τράπεζα εμπλέκεται σε σκάνδαλο φοροδιαφυγής και, σύμφωνα με νέα έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη, η Credit Suisse συνεργάστηκε με Aμερικανούς που έχουν διπλή υπηκοότητα και οι οποίοι επιχείρησαν με διάφορες μεθόδους να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία από τις αρχές.

    Ο γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν, Δημοκρατικός του Όρεγκον που προεδρεύει της επιτροπής, έκανε λόγο για «άπληστους Ελβετούς τραπεζίτες» που φαίνεται να εμπλέκονται σε μια «συνεχιζόμενη συνωμοσία για να βοηθήσουν τους εξαιρετικά πλούσιους πολίτες των ΗΠΑ να φοροδιαφεύγουν».

    Την τελευταία δεκαετία, η ελβετική τράπεζα έχει αμαυρώσει τη φήμη της από σειρά σκανδάλων, καταβάλλοντας δεκάδες πρόστιμα εκατομμυρίων για παραβίαση των ρυθμιστικών κανονισμών. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η Credit Suisse δεν κατάφερε να συνεχίσει αυτόνομη την πορεία της, καταγράφοντας ζημιές δισεκατομμυρίων για το 2022 και τρεις μήνες μετά εξαγοράστηκε έναντι 3,2 δις δολαρίων στην UBS.

    H υπόθεση φοροδιαφυγής έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την ελβετική τράπεζα, η οποία παραδέχτηκε το 2014 ότι μία μονάδα της ενεργούσε παράνομα.

    Η τράπεζα τον περασμένο Νοέμβριο με αφορμή δημοσίευμα του Bloomberg ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά υπόθεση φοροδιαφυγής που σχετίζεται με την Credit Suisse, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες.

    «Η Credit Suisse δεν ανέχεται τη φοροδιαφυγή», είχε αναφέρει σε δήλωσή της. «Έχουμε εφαρμόσει εκτεταμένες βελτιώσεις από το 2014, για να εκδιώξουμε άτομα που επιδιώκουν να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία από τις φορολογικές αρχές».

    Διαβάστε επίσης:

    UBS: Αιφνιδιαστική αλλαγή ηγεσίας – Επαναφέρει τον Ermotti στη θέση του CEO



    ΣΧΟΛΙΑ