• Τράπεζες

    Credit Suisse: Οι αραβικές επενδύσεις σώζουν τη μετοχή της

    • Bloomberg
    Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

    Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν


    Το απογοητευτικό σερί 13 ημερών που οδήγησε σε νέα βουτιά τη μετοχή της,  είδε η Credit Suisse να «σπάει», ύστερα από την είδηση ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει μερίδιο ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σάλμαν.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Μπιν Σαλμάν μπορεί να «μπει» στην επένδυση με περίπου 500 εκατ. δολάρια. Μεταξύ άλλων επενδυτών για την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας ενδέχεται να είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Barclays Plc, Bob Diamond του Atlas Merchant Capital.

    Πρωταγωνιστής η Σαουδική Αραβία στην ΑΜΚ

    Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, που ανήκει κατά 37% στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας, είναι ήδη βασικός επενδυτής στην συνεχιζόμενη αύξηση κεφαλαίου της Credit Suisse αξίας 4 δις. δολαρίων.

    Μία επιπλέον επένδυση από την πλευρά των Αράβων επενδυτών αναμένεται να τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι οποίοι τις προηγούμενες εβδομάδες προχώρησαν σε μαζικές αναλήψεις που ξεπέρασαν τα 80 δις δολάρια.

    Η πιθανή επένδυση από τον ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σάλμαν, θα ήταν μια περαιτέρω απόδειξη της δύναμης των δεσμών του Μάικλ Κλάιν, επικεφαλής της μονάδας της Βοστώνης, με τη Μέση Ανατολή. Οι διασυνδέσεις του στο Βασίλειο ήταν βασικό μέρος των σχεδίων για την επενδυτική τράπεζα και την αύξηση κεφαλαίου. Συμμετείχε ενεργά στην  επένδυση από την Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, επιτρέποντάς της να λάβει μερίδιο έως και 9,9%, σύμφωνα με άτομα με γνώση των συζητήσεων.

    Ο dealmaker και η σχέση του με τη Μέση Ανατολή

    Οι δεσμοί του dealmaker με τη Μέση Ανατολή χρονολογούνται τουλάχιστον από τις μέρες του στη Citigroup, όπου ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης για εισφορά κεφαλαίου 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Άμπου Ντάμπι. Επίσης, επέβλεψε την ομάδα της Citigroup που βοήθησε την Dow Chemical Co. να λάβει χρηματοδότηση από την Kuwait Investment Authority.

    Η Credit Suisse ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ολοκλήρωσε επίσης τη νέα έκδοση χρέους των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέρος των σχεδίων για την ενίσχυση του ισολογισμού της, και θα παράσχει ένα ενημερωμένο σχέδιο χρηματοδότησης για το 2023 όταν θα ανακοινώσει τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου στις 9 Φεβρουαρίου. Οι νέες μετοχές θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στις 9 Δεκεμβρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Axia: Τι θα κοστίσουν στις τράπεζες οι προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών



    ΣΧΟΛΙΑ