• Τράπεζες

    Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Η ΑΜΚ κομβική εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζα Πειραιώς: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το πράσινο ομόλογο

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Η Τράπεζα Πειραιώς γυρίζει σελίδα και θεμελιώνει αξιόπιστες και ισχυρές προοπτικές για το μέλλον της, αναφέρει στο αναστάσιμο μήνυμα του προς το προσωπικό της τράπεζας ο CEO κ. Χρήστος Μεγάλου.

    Στην επιστολή του προς το προσωπικό της Πειραιώς αναφέρει πως «ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία η αύξηση κεφαλαίου, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη την τελευταία τετραετία, η οποία σηματοδοτεί μια κομβική εξέλιξη για την τράπεζά μας και ευρύτερα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία».

    Και χαρακτηρίζει την συμμετοχή των διεθνών θεσμικών επενδυτών -που πολλοί επέστρεψαν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα στην ελληνική αγορά-, ως ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης για τις θετικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας.

    Ο κ. Μεγάλου στέλνει και το μήνυμα της επόμενης μέρας που είναι η επίτευξη του στόχου για μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

    Βάζει λοιπόν μπροστά το σχέδιο Sunrise, με τις δύο νέες τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 11 δις ευρώ, τις Sunrise Ι και ΙΙ, που έχουν στόχο την οριστική απαλλαγή από τα προβληματικά δάνεια και την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας.

    «Ήδη έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης συνολικού ύψους 3 δις ευρώ, κάτι που μας φέρνει πλέον κοντά στον μεγάλο στόχο της μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων σε μονοψήφιο επίπεδο, στους επόμενους 12 μήνες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μεγάλου και υπογραμμίζει: «Όλοι μαζί συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά προς την υλοποίηση του τελευταίου σταδίου της στρατηγικής μας που αφορά στην πλήρη ανάπτυξη του μετασχηματισμού της τράπεζας», ευχαριστώντας τους εργαζομένους της Πειραιώς που πρώτοι πίστεψαν «στην αξιοπιστία, και την προοπτική της διαδρομής που μας έχει οδηγήσει σε μια νέα εποχή».

    Σε ότι αφορά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σημειώνουμε πως σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς:

    -Στο ΤΧΣ κατανεμήθηκαν 306.703.672 από τις νέες μετοχές, ήτοι 30,07% της Διεθνούς Προσφοράς και 25,56% της Συνδυασμένης Προσφοράς.

    -Στην Paulson & Co. Inc. κατανεμήθηκαν 230.434.782 από τις νέες μετοχές δηλαδή το 22,59% της Διεθνούς Προσφοράς και 19,20% της Συνδυασμένης Προσφοράς.

    -Στη Helikon Investment Limited κατανεμήθηκαν 65.217.391 νέες μετοχές, ήτοι 6,39% της Διεθνούς Προσφοράς και 5,43% της Συνδυασμένης Προσφοράς

    -Στον κ. Αριστοτέλη Μυστακίδη κατανεμήθηκαν 34.782.608 νέες μετοχές, ήτοι 3,41% της Διεθνούς Προσφοράς και 2,90% της Συνδυασμένης Προσφοράς.

    Η επιστολή του κ. Χρήστου Μεγάλου είναι η ακόλουθη:

    Αγαπητοί συνάδελφοι,

    Οι ημέρες των εορτών του Πάσχα συμπίπτουν με μια θετική συγκυρία για την Τράπεζα και την ελληνική οικονομία κάτι που, μετά από την πρωτόγνωρη χρονιά που βιώσαμε εξαιτίας της πανδημίας και των συνεπειών της, μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα με αισιοδοξία και δυναμισμό.

    Η ταχεία πρόοδος στον εμβολιασμό του πληθυσμού, σε συνδυασμό με το «άνοιγμα» πολλών κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων και τις συντονισμένες προσπάθειες της πολιτείας για την υποστήριξη όσων έχουν πληγεί, διαμορφώνουν τις συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν σύντομα στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την επάνοδο στην κανονικότητα της ελληνικής κοινωνίας.

    Σε αυτή ακριβώς την θετική συγκυρία, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε μια νέα αφετηρία, γυρίζει σελίδα και θεμελιώνει αξιόπιστες και ισχυρές προοπτικές για το μέλλον της.

    Όπως ήδη γνωρίζετε, ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία η αύξηση κεφαλαίου, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη την τελευταία τετραετία, η οποία σηματοδοτεί μια κομβική εξέλιξη για την Τράπεζά μας και ευρύτερα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία. Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από μεγάλους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, πολλοί εκ των οποίων μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα επιστρέφουν στην ελληνική αγορά, είναι ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης και μόνο θετικές εξελίξεις προοιωνίζονται για την ελληνική οικονομία.

    Η ευρεία συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας και πλέον και στο μετοχικό της κεφάλαιο διασφαλίζει τον ιδιωτικό και διεθνοποιημένο χαρακτήρα της. Ταυτόχρονα καταδεικνύει την αναγνώριση της αξιοπιστίας της στρατηγικής για την εξυγίανση και την ανάπτυξη που υλοποιούμε με συνέπεια τα τελευταία χρόνια παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.

    Η αύξηση κεφαλαίου είναι ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του νέου στρατηγικού μας σχεδίου Sunrise, που όπως γνωρίζετε έχει ως στόχο την οριστική απαλλαγή από τα NPEs και την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζάς μας. Ήδη έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης συνολικού ύψους 3 δισ. Ευρώ, κάτι που μας φέρνει πλέον κοντά στον μεγάλο στόχο της μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) σε μονοψήφιο επίπεδο, στους επόμενους 12 μήνες.

    Απαλλαγμένη από το μεγάλο βάρος των NPEs, κεφαλαιακά θωρακισμένη και έχοντας την εμπιστοσύνη των μετόχων της, η Τράπεζά μας πλέον θα εστιάσει στην υλοποίηση του φιλόδοξου και καινοτόμου προγράμματος μετασχηματισμού της μέσα από το οποίο θα ολοκληρωθεί η μετάβαση σε μια νέα εποχή.

    Στόχος του προγράμματος μετασχηματισμού είναι η σταθερή ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας, με βάση συντονισμένες ενέργειες ενδυνάμωσης των εσόδων και μείωσης του λειτουργικού κόστους, με παράλληλη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας της Τράπεζας.

    Η επιτυχία του σχεδίου αυτού θα είναι το πιο ισχυρό θεμέλιο πάνω στο οποίο η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεσματική, λιτά διαρθρωμένη, πλήρως εξυγιασμένη και κερδοφόρα, θα δημιουργεί αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους ανθρώπους της, θα βρίσκεται στην πρωτοπορία των εξελίξεων στον τραπεζικό σύστημα, θα έχει ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και θα ανταποκρίνεται στον κορυφαίο της ρόλο που είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και η μετάβασή της στη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Τα μέχρι σήμερα επιτεύγματά μας, έχουν αναδείξει για άλλη μια φορά τον καθοριστικό ρόλο των ανθρώπων μας, τη δική σας καθοριστική συμβολή και την αφοσίωση στην υλοποίηση των σχεδίων και την επίτευξη των στόχων μας. Έχουμε φθάσει μέχρι εδώ με σκληρή δουλειά. Πιστεύω πως έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα επειδή πρώτοι εσείς έχετε πιστέψει στην αξιοπιστία, στη συνεκτικότητα και την προοπτική της διαδρομής που μας έχει οδηγήσει σε μια νέα εποχή. Eπειδή πρώτοι εσείς ενστερνίστηκατε τις αρχές μας, υπευθυνότητα, αξιοκρατία, διαφάνεια, και τις κάνατε πράξη.

    Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την προσπάθεια αυτή που αναδεικνύει και πάλι την μοναδική ποιότητα και αξίες που διακρίνουν τους ανθρώπους της Τράπεζας Πειραιώς και αποτελούν το πιο ισχυρό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.

    Όλοι μαζί συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά προς την υλοποίηση του τελευταίου σταδίου της στρατηγικής μας που αφορά στην πλήρη ανάπτυξη του μετασχηματισμού της Τράπεζας. Με τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουμε κτίσει, τους ξεκάθαρους στόχους που έχουμε θέσει και με πίστη στις προοπτικές μας, γυρίζουμε σελίδα και χτίζουμε μια νέα Τράπεζα.

    Με την ευκαιρία των ημερών σας εύχομαι Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα, με Υγεία, Δύναμη και Αισιοδοξία για εσάς και τις οικογένειές σας.

    Χρήστος Μεγάλου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Χρήστος Μεγάλου: Η Τράπεζα Πειραιώς επενδύει στη νέα γενιά

    Χρήστος Μεγάλου στο Bloomberg: Η Πειραιώς θα ενισχύσει την ηγετική θέση στην αγορά και θα στηρίξει την οικονομία

    Χρήστος Μεγάλου: Η επιτυχής ολοκλήρωση της ΑΜΚ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στον όμιλο Πειραιώς και τη στρατηγική του

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ