Τράπεζες

Χρήστος Μεγάλου στο Bloomberg: Η Πειραιώς θα ενισχύσει την ηγετική θέση στην αγορά και θα στηρίξει την οικονομία

  • NewsRoom
Χρήστος Μεγάλου, CEO Τρ. Πειραιώς

Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς


«Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ», επεσήμανε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, με αφορμή την ολοκλήρωση της επιτυχημένης αύξησης κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Μια εξέλιξη, όπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου, που δίνει στην Τράπεζα Πειραιώς τη δυνατότητα να υλοποιήσει το στρατηγικό σχέδιο Sunrise, το οποίο προβλέπει τη δραστική μείωση των NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό το επόμενο 12μηνο, τη σημαντική βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και τον μετασχηματισμό της τράπεζας.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο Francine Lacqua, ο κ. Μεγάλου ανέφερε πως «το σχέδιο Sunrise περιλαμβάνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού που έχει ως στόχο την ενίσχυση της οργανικής παραγωγής κεφαλαίων και την επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης και κερδοφορίας για την τράπεζα». Όπως υπογράμμισε,  «η Πειραιώς θα ενισχύσει την ηγετική θέση στην αγορά και θα στηρίξει την οικονομία».

Αναφερόμενος στο αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφηκε στην αύξηση κεφαλαίου, είπε ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης τόσο για την τράπεζα, η οποία ειδικά τους τελευταίους έξι μήνες έχει «τρέξει» μια σειρά από σημαντικά projects, όσο και για την ελληνική οικονομία, η πιστοληπτική ικανότητα της οποίας αναβαθμίστηκε την περασμένη Παρασκευή από την S&P. Εκτίμησε δε, ότι για το 2021 και τα επόμενα χρόνια, η ελληνική οικονομία θα καταγραφεί ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4%.

Ειδικότερα για την αναβάθμιση της S&P σε βαθμίδα αξιολόγησης «ΒΒ» σημείωσε ότι πρόκειται για το την υψηλότερη κατάταξη της τελευταίας δεκαετίας και πως αποτυπώνει τις εκτιμήσεις για ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας. Πρόσθεσε δε ότι οι επιδόσεις της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και οι προσδοκίες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ήταν καίριες παράμετροι κατά την αξιολόγηση, η οποία εκτίμησε ότι ενδέχεται να βελτιωθεί περαιτέρω τους επόμενους 12-18 μήνες.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για την πιθανότητα συγχωνεύσεων στην ελληνική τραπεζική αγορά, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό, καθώς, όπως εξήγησε, «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ήδη υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και πως οι ελληνικές τράπεζες στην παρούσα φάση κάνουν κινήσεις για την ενίσχυση των ισολογισμών τους». Ωστόσο, δεν απέκλεισε ανάλογες διασυνοριακές κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης


ΣΧΟΛΙΑ