• Τράπεζες

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Τραπεζικό άλμα 9,27%. Πώς κλείνει το 2016 για τις ελληνικές μετοχές

    rio

    Δεν θέλετε να έχετε μπλεξίματα με την Paula Ungureanu της ουκρανικής ομάδας handball.


    Το δυναμικό rebound των τραπεζικών μετοχών οδήγησε εκ νέου το Χρηματιστήριο Αθηνών και το γενικό δείκτη στην περιοχή των 620 μονάδων. Η εγχώρια αγορά αντέδρασε έντονα στις σημαντικές πιέσεις των προηγούμενων ημερών, με το βλέμμα να παραμένει στραμμένο στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης και στην προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης που δημιούργησε στις σχέσης κυβέρνησης-θεσμών η εξαγγελία Τσίπρα για τις παροχές.

    Το πάγωµα των διαδικασιών των αποφάσεων για την λήψη βραχυπρόθεσµων µέτρων ελάφρυνσης του χρέους έφερε τα πάνω κάτω στην εγχώρια αγορά, η οποία για µια ακόµα φορά φέτος αύξησε την µεταβλητότητα της δείχνοντας πόσο εύθραυστη παραµένει η επενδυτική ψυχολογία, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Ανάλυσης της Beta Securities.

    Aντίστοιχα στην αγορά οµολόγων ότι χτίστηκε στα ελληνικά κρατικά οµόλογα τους τελευταίους δύο µήνες αναθεωρήθηκε γρήγορα προς τα κάτω (7,25% από 6,35%) προσγειώνοντας την αισιοδοξία και µεταθέτοντας τις ελπίδες για µια πιθανή αναβάθµιση του αξιόχρεου σε µεταγενέστερο χρόνο.

    Παρά το γεγονός ότι στη σημερινή συνεδρίαση η εικόνα επέστρεψε σε θετικό έδαφος, το αποτύπωµα της απότοµης και έντονης µεταβλητότητας αποτελεί στοιχείο προβληµατισµού ως φαινόµενο που φανερώνει την ταυτότητα γρήγορων επενδυτών ή κεφαλαίων που χάνουν γρήγορα την υποµονή τους. Η παράµετρος αυτή παραµένει η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής αγοράς.

    Η συνεδρίαση

    Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε στο υψηλό ημέρας, στις 639,64 μονάδες, με κέρδη 4,22%. Ο τζίρος ανήλθε στα 154,08 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ανήλθε στα 134,56 εκατ. τεμάχια, εξαιτίας του πακέτου της Ιονική Ξενοδοχειακή (13,03 εκατ. τεμάχια).

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 3,70%, στις 1.725,41 μονάδες, ενώ κέρδη 3,44% κατέγραψε ο Mid Cap στις 764,41 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 9,27% στις 861,37 μονάδες.

    Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε οριακές απώλειες 0,07%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,81%%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 1,31%.

    Καθοριστικός ο πολιτικός παράγοντας για το ΧΑ

    Το 2016 το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε σαν σηµείο αναφοράς των κινήσεων των επενδυτών την «εµπιστοσύνη», σύμφωνα με τη Beta Securities. Η φετινή χρονιά έκανε µεν ένα βήµα ωριµότητας, πριµοδοτώντας όσες εταιρίες είχαν ικανοποιητικά αποτελέσµατα και επιχειρηµατική συνέπεια, έδειξε ωστόσο ότι η εµπιστοσύνη έχει ακόµα δρόµο ώστε να φθάσει σε ένα βαθµό αποκατάστασης που να αντιµετωπίζει ψυχραιµότερα καταστάσεις και γεγονότα που έχουν δρόµο µπροστά τους. Φαίνεται ακόµα πως ο πολιτικός παράγοντας παραµένει κυρίαρχος στην διαµόρφωση της κατεύθυνσης της τάσης λειτουργώντας ενδεχοµένως ανασταλτικά σε επενδυτικά κεφάλαια διαφορετικής λογικής ως προς την παρουσία τους στην ελληνική αγορά.

    Κάπως έτσι τελειώνει το τρέχον έτος, που για τους παρατηρητές των στατιστικών του ΧΑ θα δείχνει µεν µια οριακή διαφορά, -σχεδόν σταθεροποίησης- από το περυσινό κλείσιµο, κρύβει ωστόσο ισχυρές επιµέρους διακυµάνσεις που κάθε άλλο παρά ηρεµία και σταθερότητα υποδηλώνει.

    Το αν θα προλάβει ο Γενικός ∆είκτης στις εννέα συνεδριάσεις που αποµένουν ως το τέλος του έτους να κάνει υψηλότερη τιµή πάνω από τις 656 µονάδες θα εξαρτηθεί και από τους συναλλακτικούς όγκους οι οποίοι είθισται την περίοδο των εορτών µεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς να συρρικνώνονται στερώντας ενδεχοµένως ένας µέρος της αναγκαίας δυναµικής που απαιτείται. Όπως και να έχει οι επόµενες συνεδριάσεις θα έχουν και στοιχεία window dressing καθώς το κλείσιµο του 2016 σηµαίνει και κλείδωµα των αποτιµήσεων σε ισολογισµούς και χαρτοφυλάκια µε βάση τον τελευταίο µήνα της χρονιάς.

    Οι μετοχές

    Την παράσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεψε η Alpha Bank που σημείωσε άνοδο 12,21%. Ακολούθησαν η Μέτκα με κέρδη 11,41%, η Εθνική με άνοδο 9,41% και ο Μυτιληναίος που ενισχύθηκε κατά 9,25%.

    Σημαντικά κέρδη 8,19% κατέγραψε η ΔΕΥ, η Πειραιώς και η Motor Oil ακολούθησαν με άνοδο άνω του 7%, ενώ οι ΟΛΠ και Eurobank κατέγραψαν κέρδη άνω του 4%.

    Ελληνικά Πετρέλαια,  ΕΧΑΕ,  Βιοχάλκο και  Grivalia τερμάτισαν με άνοδο άνω του 3%, ενώ κέρδη άνω του 2% κατέγραψαν οι ΓΕΚ Τέρνα και Aegean.

    Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι μετοχές Jumbo, Τιτάν, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ και Folli Follie.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εντυπωσιακό! Aύξηση 6,5% του ελληνικού στόλου το 2016, εν μέσω κρίσης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα επιχειρηματικά σχέδια του Τουρκικού κολοσσού Dogus για Αστέρα και Χίλτον

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στο χαρτοφυλάκιο της Aktua πακέτα στεγαστικών δανείων ύψους 1,5 δις ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ