• Τράπεζες

    Bloomberg: Στοιχείο εξυγίανσης της οικονομίας η αύξηση της Τράπεζα Πειραιώς

    • NewsRoom
    Τράπεζα Πειραιώς: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το πράσινο ομόλογο

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg αύξησε  κατά περίπου  1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια) το μετοχικό της κεφάλαιο.

    Η ελληνική τράπεζα πουλά 1,2 δισεκατομμύρια νέες μετοχές στα 1,15 ευρώ ανά τεμάχιο.  Η τιμή καθορίζεται στο ανώτατο σημείο της κλίμακας και οι νέες μετοχές θα ξεκινήσουν να  διαπραγματεύονται στις 7 Μαΐου.

    Η κίνηση είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να εξυγιανθεί η τράπεζα και περιλαμβάνει  επίσης τη μείωση του δείκτη επισφαλών δανείων κάτω από το 3% μεσοπρόθεσμα, από 45% πέρυσι, και ένα σχέδιο για την πώληση νέου χρέους έως το τέλος του έτους. Οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να ξεφορτώσουν τα μεγάλα αποθέματα  των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους,  που αποτελούν το αποτέλεσμα της δεκαετίας κρίσης χρέους της χώρας που κόστισε περίπου το ένα τέταρτο της οικονομικής της παραγωγής.

    Το Bloomberg ανέφερε προηγουμένως ότι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής John Paulson είναι μεταξύ εκείνων που σχεδιάζουν να να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου. Ο Paulson, ήδη ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες μετόχους στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, αναμενόταν να αναλάβει σημαντικό μερίδιο μαζί με δύο άλλους επενδυτές.

    Η άντληση κεφαλαίων «αφαιρεί έναν  συστηματικό κίνδυνο και ωθεί την ελληνική οικονομία προς τα εμπρός», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Αλέξ Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητοτάκη.

    Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της δεκαετούς κρίσης χρέους που αφαίρεσε περίπου το 25% από την οικονομική παραγωγή της χώρας και οδήγησε το ποσοστό ανεργίας να φθάσει σχεδόν στο 30%. Τα επισφαλή δάνεια ανήλθαν στα 47 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, πολύ κάτω από την κορυφή των 107 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2016, αλλά εξακολουθούν να είναι πάνω από το επίπεδο που επιτρέπει στις τράπεζες να εισάγουν χρηματοδοτήσουν την  πραγματική οικονομία.

    Η Ελλάδα σημείωσε περαιτέρω μείωση της παραγωγής κατά 8,2% πέρυσι λόγω της πανδημίας και η κυβέρνηση προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη φέτος, με οικονομική επέκταση περίπου 4,2%.

    Η χώρα αναμένεται να λάβει 32 δισεκατομμύρια ευρώ από την εγκατάσταση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δημιουργήθηκε για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας. Οι τράπεζες θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη διανομή αυτών των κεφαλαίων.

    Η BlackRock, η Fidelity, η Bain Capital και το Ταμείο Συντάξεων της Νορβηγίας ήταν μεταξύ διεθνών επενδυτών που συμμετείχαν στην αύξηση, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Ο δανειστής έλαβε συνολικά 4 δισεκατομμύρια ευρώ προσφορές, είπε ένας από τους ανθρώπους.

    Εκπρόσωπος της Norges Bank αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ εκπρόσωποι της BlackRock, της Fidelity και της Bain Capital δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό.

    Διαβάστε επίσης

    Αλέξης Πατέλης στο mononews για Πειραιώς: Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας θωρακίζεται κεφαλαιακά

    Τράπεζα Πειραιώς: Oκτώ φορές κάλυψη στο εξωτερικό και δύο στο εσωτερικό για την AMK

    Τράπεζα Πειραιώς: Στα 1.15 ευρώ η τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών



    ΣΧΟΛΙΑ