Η ελίτ της Νέας Υόρκης έριξε όσα εμπόδια μπορούσε πάνω στον Ζοχράν Μαμντάνι για να τον σταματήσει από το να γίνει δήμαρχος: χρήματα, προσβολές, εκφοβισμούς και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι πλούσιοι αντίπαλοι του δημοκρατικού σοσιαλιστή κατήγγειλαν την άνοδό του ως την αρχή ενός «καυτού κομμουνιστικού καλοκαιριού». Οι επιθέσεις του επενδυτή Μπιλ Άκμαν ήταν τόσο ασταμάτητες, που ο Μαμντάνι αστειεύτηκε στο podcast Flagrant τον περασμένο μήνα: «Ξοδεύει περισσότερα λεφτά εναντίον μου απ’ όσα θα του φορολογούσα εγώ».

1

Ωστόσο, την Τρίτη, ο Μαμντάνι πέτυχε καθαρή νίκη στις δημοτικές εκλογές της Νέας Υόρκης. Και αυτό προκάλεσε ένα συμφιλιωτικό μήνυμα από τον Άκμαν.

«Συγχαρητήρια για τη νίκη», έγραψε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter). «Τώρα έχεις μια μεγάλη ευθύνη. Αν μπορώ να βοηθήσω τη Νέα Υόρκη, πες μου τι μπορώ να κάνω».

Δεν είναι μόνο ο Άκμαν. Κι άλλοι στον επιχειρηματικό κόσμο προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα ενός επικριτή του καπιταλισμού που αναλαμβάνει τα ηνία της παγκόσμιας οικονομικής πρωτεύουσας.

Ο Ραλφ Σλόσσταϊν, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Evercore και συνιδρυτής της BlackRock, δηλώνει ότι σκοπεύει να συνεργαστεί με τον Μαμντάνι, παρότι έχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Εξετάζει, μάλιστα, τρόπους να το κάνει, όπως τη συμμετοχή του σε μια επιχειρηματική συμβουλευτική ομάδα που φιλοδοξεί να καθοδηγήσει τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο.

«Σίγουρα δεν είμαι σοσιαλιστής, αφού πέρασα 45 χρόνια στα χρηματοοικονομικά, στον ιδιωτικό τομέα», είπε ο Σλόσσταϊν. «Αγαπώ βαθιά αυτήν την πόλη και δεν πρόκειται να φύγω, όποιος κι αν είναι ο δήμαρχος. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να τον βοηθήσω να πετύχει».

Η υπόσχεση αυτή ήρθε ως απάντηση στις ανησυχίες ότι προτάσεις του Μαμντάνι—όπως αυξήσεις φόρων— θα μπορούσαν να προκαλέσουν έξοδο των πλουσίων από την πόλη.

Ήρθε η ώρα η επιχειρηματική ελίτ της Νέας Υόρκης να σταματήσει τη μουρμούρα και να χαράξει έναν δρόμο για να παραμείνει σχετική, λέει ο Μαρκ Κρόνφελντ, πρώην στέλεχος της BlackRock και Νεοϋορκέζος από γεννησιμιού.

«Είναι μια δυστοπική, μετα-αποκαλυπτική κατάσταση επειδή κέρδισε ο Μαμντάνι; Όχι», είπε.

Ο Κρόνφελντ πρόσθεσε ότι ο Μαμντάνι αξιοποίησε ιδανικά την απαξίωση της Wall Street προς το πρόσωπό του.
«Κατά μία έννοια, είναι η αριστερή εκδοχή του Ντόναλντ Τραμπ», είπε. «Ήθελε να του επιτεθούν άνθρωποι που ποτέ δεν θα τον στήριζαν· αυτό έγινε το επικοινωνιακό του όπλο».

Για κάποιους, η εκστρατεία των πλουσίων κατά του Μαμντάνι αποκάλυψε την αλαζονεία της Wall Street και την κοινωνική αντιπάθεια προς τη χρηματοπιστωτική ελίτ.

«Υπάρχουν άνθρωποι στον κλάδο που πιστεύουν ότι η δουλειά τους κάνει τον ήλιο να ανατέλλει και να δύει», είπε ο βετεράνος κυνηγός στελεχών Μάικλ Νέλσον. «Πολλοί δεν συμπαθούν τη Wall Street και τους δισεκατομμυριούχους. “Στο διάολο να πάνε”, ήταν η αντίδραση των ψηφοφόρων του Μαμντάνι».

Προς το τέλος της εκστρατείας, όμως, ο Μαμντάνι έμοιαζε να κερδίζει έδαφος όχι μόνο στους απλούς πολίτες, αλλά και σε ανώτερα στελέχη των οικονομικών κύκλων.

Ένας υπάλληλος της Bank of America, που βγάζει οκταψήφιο εισόδημα, είπε ότι στηρίζει τον Μαντάνι, αλλά δεν τολμά να το παραδεχτεί στους συναδέλφους του, για να μη χαρακτηριστεί «σοσιαλιστής».

Ο δισεκατομμυριούχος των κρυπτονομισμάτων Μάικ Νοβογκρατς δεν κρύβει την ανάγκη συνεργασίας. «Αφού θα είναι δήμαρχος, πρέπει να φροντίσουμε να πετύχει και να κρατήσει τη Νέα Υόρκη ζωντανή», είπε. «Αγγίζει ένα πραγματικό μήνυμα: ότι έχουμε μια “διχασμένη πόλη” με την ντισκενσιανή έννοια, σε βαθμό που δεν έχουμε ξαναδεί στη ζωή μας. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της προσιτής διαβίωσης χωρίς να διώξει τις επιχειρήσεις».

Κι άλλοι επιχειρηματίες αρχίζουν να αλλάζουν στάση. Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, που στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει τον Μαντάνι «περισσότερο μαρξιστή παρά σοσιαλιστή», είπε τον περασμένο μήνα ότι θα αφήσει κατά μέρος τον σκεπτικισμό του και θα προσφέρει τη βοήθειά του.

«Δεν με εκπλήσσει που πολλοί στον επιχειρηματικό κόσμο δεν τον υποστήριξαν», είπε ο Ρόμπερτ Γουλφ, CEO της 32 Advisors και πρώην επικεφαλής της UBS Americas. «Αλλά τώρα που είναι δήμαρχος, ελπίζω να βοηθήσουν ώστε να πετύχει και η Νέα Υόρκη να ευημερεί».

Την Τρίτη, η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, Τζέιν Φρέιζερ, δήλωσε: «Ελπίζουμε να συνεργαστούμε με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο για να κάνουμε την πόλη ένα ακόμα καλύτερο μέρος για τους ανθρώπους μας και τους πελάτες μας».

Η κριτική του Μαμντάνι απέναντι στο Ισραήλ παραμένει ζήτημα για πολλούς στον επιχειρηματικό κόσμο, σύμφωνα με την Κάθι Ουάιλντ, πρόεδρο της Partnership for New York City, μιας ομάδας λόμπι που εκπροσωπεί 350 διευθύνοντες συμβούλους.
Θα χρειαστεί, είπε, να καθησυχάσει την εβραϊκή κοινότητα της πόλης, η οποία έχει δει αύξηση στα αντισημιτικά εγκλήματα μίσους.

Ο πρώην κυβερνήτης Άντριου Κουόμο, που κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος για δήμαρχος αφού έχασε από τον Μαμντάνι στις προκριματικές των Δημοκρατικών, έκανε εκστρατεία ως ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ. Έλαβε λίγο πάνω από 40% των ψήφων στις γενικές εκλογές.

(Ο πρώην δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ —ιδρυτής και κύριος μέτοχος της μητρικής εταιρείας του Bloomberg News— είχε στηρίξει τον Κουόμο τόσο στις προκριματικές όσο και στις γενικές εκλογές, και είχε χρηματοδοτήσει μια επιτροπή πολιτικής δράσης υπέρ του.)

Γέφυρα με την επιχειρηματική κοινότητα

Ο Μαμντάνι προσπαθεί να χτίσει γέφυρες με τον επιχειρηματικό κόσμο. Ένας ιδρυτής hedge fund είπε ότι αμφέβαλε για το πόσο «δογματικός σοσιαλιστής» είναι, αφού παρακολούθησε μια κλειστή συνάντηση μαζί του. Οι τοποθετήσεις του, όπως είπε, έδειχναν έναν πολιτικό διατεθειμένο να είναι ευέλικτος για να πετύχει τους στόχους του — αν και έφυγε χωρίς να πειστεί πλήρως.

Μία από αυτές τις «γέφυρες» είναι η ομάδα που προσελκύει τον Σλόσσταϊν. Συμμετέχουν ήδη οι επενδυτές Κέβιν Ράιαν και Άντριου Μίλγκραμ, και στόχος είναι να συγκεντρώσουν ένα πάνελ ειδικών από τους τομείς των χρηματοοικονομικών, των ακινήτων, της τεχνολογίας, της υγείας και της δημόσιας διοίκησης.

Ο Μίλγκραμ, που διευθύνει το μεγαλύτερο ταμείο ιδιοκτητών ταξί της πόλης στο επενδυτικό fund Marblegate Asset Management, συνεργάστηκε με τον Μαμντάνι στην αναδιάρθρωση των χρεών των οδηγών ταξί.

Είπε ότι ο Μαμντάνι αγωνίστηκε για να εκπροσωπήσει τους οδηγούς που πνίγονταν από τα χρέη τους, συμμετέχοντας μαζί τους σε απεργία πείνας.

Ο νεαρός πολιτικός, σύμφωνα με τον Μίλγκραμ, ήταν ακούραστος στην αναζήτηση λύσης, η οποία περιλάμβανε τη συμφωνία να αγοράσει η Marblegate τα δάνεια και να διαγράψει περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια χρέους.
«Δεν ήταν μια φωτογραφία ευκαιρίας για έναν φιλόδοξο πολιτικό», είπε ο Μίλγκραμ. «Ένωσε όλους τους εμπλεκόμενους για να φτάσουν σε μια λύση».

Παρά τη ρητορική του κατά των πλουσίων, η άνοδος του Μαμντάνι βασίστηκε στη στήριξη των νέων επαγγελματιών της πόλης, πολλοί από τους οποίους μόλις αρχίζουν να ανεβαίνουν οικονομικά.

Αλλά, όπως πολλοί Νεοϋορκέζοι, ακόμη και όσοι έχουν εξαψήφιους μισθούς δυσκολεύονται με το κόστος ζωής. Τουλάχιστον 65.000 νοικοκυριά που βγάζουν από 100.000 έως 300.000 δολάρια τον χρόνο δίνουν το ένα τρίτο ή περισσότερο του εισοδήματός τους σε ενοίκιο — και σε πολλές από αυτές τις γειτονιές οι ψηφοφόροι στήριξαν τον Μαμντάνι στις προκριματικές του Ιουνίου.

«Μην κλαίτε για το κόστος ζωής· κανείς δεν είπε ότι πρέπει να μείνετε στη Νέα Υόρκη», είπε ο Ντέιβιντ Τάουιλ, ιδρυτής κρυπτο-hedge fund.

Κατά την άποψή του, όλη αυτή η ρητορική περί «προσιτότητας» είναι ουτοπική για τη Νέα Υόρκη.
«Ξέρω ότι ακούγεται άσχημο, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει λύση», είπε. «Δεν πιστεύω ότι η τάξη της Wall Street θεωρεί πως η πόλη πρέπει να είναι οικονομικά προσιτή».

Ο ίδιος ο Τάουιλ εγκατέλειψε το Μανχάταν και μετακόμισε στο Jersey Shore, καθώς δεν άντεχε πλέον το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Η Εποχή Μαμντάνι

Ο γηγενής Νεοϋορκέζος Λόιντ Μπλανκφάιν δεν βλέπει λόγο πανικού ενόψει της επικείμενης «εποχής Μαμντάνι» στην πόλη.

Ο Μπλανκφάιν ηγήθηκε της Goldman Sachs την δεκαετία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και υπήρξε προσωπικός στόχος του αριστερού κινήματος Occupy Wall Street. Οι διαδηλωτές είχαν κατασκηνώσει στο Zuccotti Park, λίγα τετράγωνα μακριά από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στο Μανχάταν.

Ο νέος ρόλος του Μαμντάνι θα τον αναγκάσει να είναι λιγότερο «φλογερός ρήτορας» και να κριθεί από τα αποτελέσματα που θα φέρει, είπε ο Μπλανκφάιν.

«Νομοθέτες όπως η AOC ή ο Σάντερς μπορούν να περάσουν ολόκληρη καριέρα χωρίς να καταθέσουν και να περάσουν ούτε ένα νομοσχέδιο», είπε, αναφερόμενος σε δύο εξέχοντες υποστηρικτές του Μαμντάνι— την Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές και τον Μπέρνι Σάντερς.

«Αλλά οι δήμαρχοι είναι εκτελεστικά στελέχη — τα πράγματα πρέπει να γίνονται», πρόσθεσε. «Τα σκουπίδια πρέπει να μαζεύονται, το χιόνι να καθαρίζεται, η εγκληματικότητα να ελέγχεται. Διαφορετικά, θα φύγει μετά από μία θητεία και δεν θα ξαναδούμε σοσιαλιστή δήμαρχο για πολύ καιρό».

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Συμφωνία για μείωση εκπομπών 90% έως το 2040

Novo Nordisk: Μειώνει για τέταρτη φορά τις προβλέψεις της, καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός στα φάρμακα για την παχυσαρκία

Παγκόσμιο selloff στις μετοχές των εταιρειών τσιπ – Εξανεμίστηκαν 500 δισ. δολάρια