• Τράπεζες

    Αλέξης Πατέλης στο mononews για Πειραιώς: Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας θωρακίζεται κεφαλαιακά

    • Contributor
    Άλεξ Πατέλης

    Αλέξης Πατέλης


    Μετά την σημαντική υπερκάλυψη στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε 1,38 δισ. ευρώ, με την έκδοση 1,2 δισ. νέων μετοχών.

    Μιλώντας λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξης Πατέλης, δήλωσε αποκλειστικά στο mononews.gr:

    “Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία για την ελληνική αγορά αλλά και την ελληνική οικονομία συνολικά. Ένας, εν δυνάμει, συστημικός κίνδυνος φεύγει από το τραπέζι και η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας θωρακίζεται κεφαλαιακά. Μακροπρόθεσμοι, θεσμικοί επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα. Προσβλέπουμε στο σχέδιο απομείωσης κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο αριθμό εντός δωδεκαμήνου. Το πραγματικό δημόσιο συμφέρον είναι ένας τραπεζικός τομέας που χορηγεί δάνεια”.

    Η αύξηση που ολοκληρώθηκε επιτυχώς, όπως έγραφε το mononews, κλείδωσε στα ανώτατα όρια που είναι 1,38 δισ. ευρώ και 1,15 ευρώ ανά μετοχή ενώ θα διατεθούν 1,2 δισ. μετοχών.

    Σε ό,τι αφορά την κάλυψη εγχωρίως, καθώς η αύξηση εκπροσωπεί το 15% του συνόλου ή 187 εκατ. μετοχές η ζήτηση ήταν πολύ ισχυρή. Για  τους επενδυτές  που συμμετείχαν στην αύξηση αρχικώς  θα ικανοποιηθούν οι παλαιοί μέτοχοι και μετά οι νέοι επενδυτές από την Ελλάδα.

    Στο επίπεδο του εξωτερικού τα ποσοστά των βασικών μετόχων διαμορφώνονται ως εξής:

    -O Τζον Πόλσον θα κατέχει 18,62% ή 232,7 εκατ. μετοχές εισφέροντας στην αύξηση 267 εκατ. ευρώ.

    -To Helikon 5,22% ή 65,2 εκατ. μετοχές εισφέροντας στην αύξηση 75 εκατ. ευρώ.

    -Ο Τέλης Μυστακίδης 2,90% ή 36,3 εκατ μετοχές εισφέροντας στην αύξηση 42 εκατ. ευρώ.

    -Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κατέχει ποσοστό 27% ή 338 εκατ. μετοχές.



    ΣΧΟΛΙΑ