• Τράπεζες

    Bloomberg: Προειδοποίηση EKT στις τράπεζες για τους κινδύνους στον τομέα των εμπορικών ακινήτων

    • NewsRoom
    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Νέα προειδοποίηση προς τις τράπεζες εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζοντας πως ενδέχεται να βρεθούν μπροστά σε υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις εάν δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς τους κινδύνους στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος.

    Η ΕΚΤ δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη διαχείριση των κινδύνων που συνδέονται με τα εμπορικά ακίνητα, κατά τη διάρκεια του διαλόγου  της με τις τράπεζες πριν οριστεί ο ετήσιος πήχης για την οικονομική τους ευρωστία, ανέφεραν στο Bloomberg πηγές που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους καθώς οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

    Ενώ και οι επιμέρους απαιτήσεις θα ισχύουν πιθανώς μόνο το επόμενο έτος, ανώτεροι αξιωματούχοι θεωρούν τις έγκαιρες προειδοποιήσεις ως τρόπο περιορισμού των ζημιών από αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

    Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει σε αίτημα του Bloomberg.

    Η εποπτική αρχή είπε ότι η αντιμετώπιση των ελλείψεων των τραπεζών στη διαχείριση πιστωτικού κινδύνου είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές της.

    Οι αγορές εμπορικών ακινήτων σημείωσαν απότομη πτώση, καθώς η περυσινή άνοδος των επιτοκίων επιδείνωσε τις προκλήσεις που προκάλεσε η τηλεργασία και η αλλαγή στην συμπεριφορά των καταναλωτών με την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου.  Η ΕΚΤ έχει ελέγξει εξονυχιστικά τις δανειοδοτικές πρακτικές των τραπεζών για αρκετά χρόνια και τις έχει κατηγορήσει επανειλημμένα για υπερβολικό ρίσκο. Τον περασμένο Δεκέμβριο ανέφερε μάλιστα στοιχεία ότι οι δανειστές υπερεκτίμησαν τις εξασφαλίσεις.

    Η τελευταία κλιμάκωση έρχεται μετά την πίεση της ΕΚΤ πέρυσι όταν, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το ζήτημα, φαίνεται πως συνέβαλε στο να κλείνουν οι τράπεζες υψηλότερες προβλέψεις για πιθανές ζημίες από εμπορικά ακίνητα. Ανώτεροι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι  ενώ η ένταση της ΕΚΤ δεν έχει αλλάξει, η υλοποίηση των ζημιών σημαίνει ότι η προσέγγιση του εποπτικού ελέγχου εξελίσσεται.

    Οι αξιωματούχοι με τους οποίους μίλησε το Bloomberg αναφέρουν ότι δεν αναμένουν τα προβλήματα στην αγορά εμπορικών ακινήτων να οδηγήσουν σε σημαντικό πλήγμα στους δείκτες κεφαλαίου των τραπεζών. Θεωρούν την πίεση στη διαχείριση κινδύνων των τραπεζών ως τρόπο περιορισμού της ζημίας.

    Η ΕΚΤ θέλει να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες «πραγματοποιούν ανάλυση πιστοληπτικής ικανότητας», ειδικά δεδομένης της αλλαγής στα επιτόκια, δήλωσε τον περασμένο μήνα η Elizabeth McCaul , μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Οι τράπεζες έχουν «αργήσει» να επαναξιολογήσουν τα δάνεια σε ακίνητα ως πιο επικίνδυνα, είπε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

    Οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες από τα εμπορικά ακίνητα των ΗΠΑ, τα οποία έχουν δει μερικές από τις πιο απότομες μειώσεις στις αποτιμήσεις.

    Στις ΗΠΑ, ο δείκτης KBW για τις περιφερειακές τράπεζες έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% από την περασμένη εβδομάδα, όταν η New York Community Bancorp ανακοίνωσε μια αιφνιδιαστική ζημιά που συνδέεται με την επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας, τρομάζοντας τους επενδυτές σε άλλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Valley National Bancorp.

    Στη Γερμανία, η Deutsche Pfandbriefbank AG είδε τα ομόλογα και τις μετοχές της να δέχονται ισχυρές πιέσεις αυτή την εβδομάδα λόγω ανησυχιών για την έκθεσή της στις ΗΠΑ, σε ένδειξη ότι τα προβλήματα εξαπλώνονται στην Ευρώπη.

    Συνολικά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν ήδη υψηλότερο πήχη για την οικονομική τους ισχύ φέτος. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές τους διέταξαν να δημιουργήσουν αποθέματα ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν μια οικονομική ύφεση. Μια απαίτηση που έθεσε η ΕΚΤ που τροφοδοτεί το ελάχιστο επίπεδο αυξήθηκε ελαφρά μόνο συνολικά, αν και με άλματα για ορισμένους δανειστές.

    Η ΕΚΤ επέπληξε την Pfandbriefbank με τη μεγαλύτερη αύξηση στις κεφαλαιακές απαιτήσεις της πέρυσι. Η εταιρεία δεν εξήγησε γιατί, ωστόσο είπε τον Δεκέμβριο ότι είναι «πολύ πάνω» από αυτό που απαιτείται από αυτήν.

    Οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες έχουν τα περισσότερα εμπορικά δάνεια σε ακίνητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το τρίτο τρίμηνο. Προηγούμενη ανάλυση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, έναν συνάδελφο φύλακα, δείχνει ότι οι τράπεζες στη Γερμανία έχουν το υψηλότερο μερίδιο έκθεσης σε διασυνοριακά εμπορικά ακίνητα μεταξύ των τραπεζών από τις μεγάλες οικονομίες του μπλοκ.

    Η Γερμανία και η Αυστρία είναι επίσης το επίκεντρο της πιο σημαντικής έκρηξης εμπορικών ακινήτων στη ζώνη του ευρώ μέχρι στιγμής, της κατάρρευσης του ομίλου εταιρειών Signa του μεγιστάνα Ρενέ Μπένκο .

    Η ΕΚΤ έχει επικριθεί από ορισμένους τραπεζίτες που θεωρούν πως βοήθησε στην κατάρρευση της Signa. Η ΕΚΤ αντέκρουσε αυτή την κατηγορία, με τον πρώην ανώτατο εποπτικό στέλεχος της να τον αποκαλεί « παράξενο », δεδομένου ότι είναι δουλειά της κεντρικής τράπεζας να διασφαλίζει ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τους κινδύνους.

    Διαβάστε επίσης:
    Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκανε ένοπλες επιθέσεις στην Αττική

    Τεχνική Ολυμπιακή: Πράσινο φως στην απόκτηση του υπολοίπου 50% της Mount Street Hellas

    Golden Visa: Σε ποιες περιοχές θα αυξηθεί σε 800.000 ευρώ το επενδυτικό όριο



    ΣΧΟΛΙΑ