• Τράπεζες

    Τράπεζες: Γέμισαν τα ταμεία με κεφάλαια 3,4 δισ. ευρώ που άντλησαν από τις αγορές

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Κεφάλαια ύψους 3,4 δισ ευρώ έχουν αντλήσει από τις αγορές μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2023 οι συστημικές τράπεζες, για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL), έχοντας ήδη καλύψει τον στόχο Ιανουαρίου 2024.

    Τις τελευταίες μέρες η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς βγήκαν στις αγορές με ομόλογα senior preferred, και άντλησαν η κάθε μία 500 εκατ ευρώ με επιτόκιο 5.875% η πρώτη και 6.875% η δεύτερη.

    Ενώ ο προγραμματισμός των συστημικών  τραπεζών είναι να προχωρήσουν και σε νέες εκδόσεις περί τα 3,5 με 4 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2025.

    Μάλιστα όπως σημειώνει στην τελευταία έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η Τράπεζας της Ελλάδος: Οι τράπεζες έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (Minimum Requirements for Own Funds and Eligible Liabilities – MREL) έως και το τέλος του 2025.

    Ως αποτέλεσμα, έχουν προβεί τα τελευταία έτη σε εκδόσεις πρόσθετων κεφαλαιακών µέσων της Κατηγορίας 1 (Additional Tier 1 – ΑΤ1), κεφαλαίων κατηγορίας 2 (Tier 2) και χρεογράφων χωρίς εξασφαλίσεις (senior unsecured bonds), τα οποία αποτελούν ταυτόχρονα μια συμπληρωματική πηγή χρηματοδότησης.

    Στο πλαίσιο αυτό, και παρά τη σημαντική αύξηση των αποδόσεων, τα ελληνικά σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν σε εκδόσεις ομολόγων υψηλής και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.

    Η έκδοση μη καλυμμένου χρέους αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο λόγω των απαιτήσεων του MREL, αλλά και ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης δεδομένης της σταδιακής μείωσης της εξάρτησης από το Ευρωσύστημα με την αποπληρωμή του δανεισμού μέσω των πράξεων TLTRO III.

    Συγκεκριμένα:

    Η Alpha Bank προχώρησε τον Φεβρουάριο σε έκδοση ομολόγου 400 εκατ ευρώ με απόδοση 11,875% (perpetual) και τον Ιούνιο στην έκδοση senior preferred ομολόγου 500 εκατ ευρώ με απόδοση 6,88%. Και όπως έχει αναφέρει η διοίκηση της τράπεζας, μέχρι  το 2026 απομένουν 900 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν με μία – δύο εκδόσεις τον χρόνο. Να σημειωθεί ότι η  Alpha Bank είναι αυτή τη στιγμή 2% πάνω από τον στόχο του 2024 –που ήταν στο 22,4%- καθώς ήδη από το τέλος Σεπτεμβρίου  έχει δείκτη MREL στο  24,43%.

    Η Eurobank προχώρησε φέτος  στην έκδοση δύο ομολόγων  senior preferred, 500 εκατ ευρώ έκαστο. Η έκδοση του περασμένου  Ιανουαρίου τιμολογήθηκε με 7%, ενώ στην  πρόσφατη έκδοση το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5,875%. Να σημειωθεί ότι οι προσφορές για την  τελευταία έκδοση ανήλθαν στο 1,6%, με το 70% να καλύπτεται από διεθνείς επενδυτές. Η Eurobank είχε στο τέλος Σεπτεμβρίου δείκτη MREL στο 23,69%, πριν δηλαδή από την έκδοση των 500 εκατ ευρώ, υπερκαλύπτοντας ήδη τον στόχο του 2024 για δείκτη MREL 23,19%.

    Η Τράπεζα Πειραιώς βγήκε στις αγορές πριν από δύο μέρες, για άντληση 500 εκατ. ευρώ, με senior preferred ομόλογο, 6ετούς διάρκειας. Το βιβλίο προσφορών που υπερκαλύφθηκε τρεις φορές, συγκεντρώνοντας πάνω από 1,6 δισ. ευρώ, άνοιξε το πρωί με αρχικό επιτόκιο στο 7,125%, το οποίο υποχώρησε στο 6,875%. Το ποσό της έκδοσης θα  διοχετευθεί για την  ενίσχυση των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) και για την την χρηματοδότηση των αναγκών του 2024.

    Τον  Ιούλιο είχε προχωρήσει στην έκδοση ενός ακόμη ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ,  με επιτόκιο 7,25%. Στο 9μηνο (πριν από την τελευταία έκδοση) η τράπεζα είχε δείκτη MREL στο 21,8%, που ήταν ο στόχος για το 2024.  Η τράπεζα αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2024  να προχωρήσει στην έκδοση  ομολόγου Tier II, για την αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν τον Ιούνιο.

    Η Εθνική  Τράπεζα τον Σεπτέμβριο προχώρησε στην έκδοση ομολόγου Tier 2 ύψους 500 εκατ ευρώ, με  διάρκεια 10,25 έτη και δυνατότητα ανάκλησης στα 5,25 έτη. Οι προσφορές που δέχθηκε ξεπέρασαν τα 1,3 δισ. ευρώ, και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 8%, από το 8,375% που ήταν η αρχική τιμολόγηση. Ο δείκτης MREL του ομίλου της Εθνικής διαμορφώθηκε σε 24,5%, υπερβαίνοντας σχεδόν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες την ελάχιστη απαίτηση για τον Ιανουάριο του 2024 (22,7%).

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζα Πειραιώς: Στο 6,875% η απόδοση του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ – Σε ξένους θεσμικούς το 77%

    Αποκλειστικό: Ενδιαφέρον της ιταλικής Intesa Sanpaolo για την Πειραιώς; Τι συζητούν οι τραπεζίτες στο Λονδίνο

    Χρήστος Μεγάλου: Ερχεται μείωση των επιτοκίων και αύξηση εταιρικών κερδών



    ΣΧΟΛΙΑ