• Τράπεζες

    Autonomous Research: Οι καταλύτες και οι προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

    • NewsRoom
    Τράπεζες


    Το 2018 θα είναι χρονιά αποφασιστικής σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες, με τα stress test να αποτελούν τον σημαντικότερο καταλύτη εξελίξεων στον κλάδο, εκτιμά η Autonomous Research.

    Όπως επισημαίνει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει η βούληση, από την πλευρά των Ευρωπαίων φορέων χάραξης πολιτικής, να ανακεφαλαιώσουν τις ελληνικές τράπεζες με κεφάλαια του ESM.

    Το «αγκάθι» των NPEs

    Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τα NPEs, οι αναλυτές της Autonomous Research εκτιμούν ότι η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τράπεζες, ενώ παράγοντες ανησυχίας αποτελούν η ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και η επίπτωση της εφαρμογής του προτύπου IFRS 9.

    Αναφορικά με τη Eurobank, θεωρούν ότι οι φόβοι αύξησης κεφαλαίου είναι υπερβολικοί, δεδομένου ότι η διοίκηση εξακολουθεί να υλοποιεί τους στόχους και η κερδοφορία της Τράπεζας παραμένει αξιοπρεπής.

    Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της Autonomous εκτιμούν ότι τα NPEs αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση στην περίπτωση της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς.

    Το βασικό σενάριο, πάντως, της Autonomous παραμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν το χρόνο να μειώσουν τα NPEs, σύμφωνα με τα σχέδιά τους. Ωστόσο, η αβεβαιότητα που υπάρχει ως προς τη στάση των ρυθμιστικών αρχών μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά βραχυπρόθεσμα για την απόδοση των τιμών των μετοχών.

    Συστάσεις

    Υπό το φως αυτών των στοιχείων, οι αναλυτές της Autonomous επιβεβαιώνουν την ουδέτερη σύστασή τους (neutral) για την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank, ενώ δίνουν σύσταση υποαπόδοσης σε Alpha Bank και Περαιώς.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ