• Τράπεζες

    Attica Bank: Στα 310 εκατ. ευρώ ο λογαριασμός για την τιτλοποίηση Omega

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελένη Βρεττού, CEO Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO Attica Bank


    Σε ανοικτή γραμμή βρίσκεται από χθες η Ελένη Βρεττού, CEO  της Attica Bank, με τους μετόχους της τράπεζας, το  Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον στρατηγικό επενδυτή ΤΜΕΔΕ- Ellington, καθώς έχει στα χέρια της την αξιολόγηση της DBRS για την τιτλοποίηση Omega.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του mononews.gr  ο λογαριασμός για τις επιπλέον ζημιές  «κλείδωσε» στα 310 εκατομμύρια ευρώ.

    Και μόλις πάρει το «πράσινο φως» από τους μετόχους θα καταθέσει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Attica Bank στην Τράπεζα της Ελλάδος, κάτι που αναμένεται να γίνει –εκτός απροόπτου- μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

    Καθώς ο χρόνος πιέζει, η κα Βρεττού βρίσκεται σε συνεννόηση με τους μετόχους της Attica προκειμένου να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα διαχειριστούν τις επιπλέον ζημιές που «έγραψε» η τιτλοποίηση Omega των 1,3 δις ευρώ, καθώς και πως θα καλυφθούν μέσα από μία ή περισσότερες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Θα πρέπει δηλαδή να αποφασίσουν το ύψος των  ζημιών που θα καλυφθεί μέσα από το επιχειρησιακό πλάνο και το ύψος των αυξήσεων  κεφαλαίου. Όταν «κλειδώσουν» τα ποσά αυτά θα κατατεθεί το business  και το capital plan στην ΤτΕ.

    Μάχη με το χρόνο όμως δίνει η διοίκηση της τράπεζας των μηχανικών και για την ένταξη των τριών  τιτλοποιήσεων –Omega, Astir 1, Astir 2- ύψους 2 δις ευρώ στο πρόγραμμα «Ηρακλής», το οποίο κανονικά λήγει τον Οκτώβριο –ωστόσο εκτιμάται πως μπορεί να δοθεί ολιγοήμερη παράταση για να λάβουν την εγγύηση του δημοσίου και οι τελευταίες τιτλοποιήσεις.

    Οι  πληροφορίες αναφέρουν πως το ΤΧΣ και ο στρατηγικός επενδυτής ΤΜΕΔΕ- Ellington ,  έχουν διαβεβαιώσει την  Τράπεζα της Ελλάδος ότι θα καλύψουν τις επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες.

    Σύμφωνα με όσα είναι ως τώρα γνωστά για την  ένταξη των τριών τιτλοποιήσεων στον  «Ηρακλή»,  απαιτούνται  πρόσθετες προβλέψεις συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ, με τα 310 εκατ. να αφορούν την τιτλοποίηση Omega, ώστε τα senior ομόλογα  να λάβουν την ελάχιστη απαιτούμενη πιστοληπτική διαβάθμιση (BB-). Ενώ  για την τιτλοποίηση Metexelixis, η οποία δεν θα ενταχθεί στον «Ηρακλή», απαιτούνται προβλέψεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με το προηγούμενο capital plan, η τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 365 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων, αφού το πιθανότερο είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες να καλυφθούν τμηματικά.

    Διαβάστε επίσης

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Απαλλαγή Σάλλα – Συμμετοχή της Lyctos στην ΑΜΚ της Παγκρήτιας



    ΣΧΟΛΙΑ