• Τράπεζες

    Attica Bank: Κλείνει την εθελουσία με συμμετοχή του… 20% των εργαζομένων, τρέχει για την ΑΜΚ

    Attica Bank: Προχωρά σε αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου €120-240 εκατ.

    Θεόδωρος Πανταλάκης. Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζας Αττικής


    Σχεδόν στο 20% των εργαζομένων στην Attica Bank αναμένεται να φτάσει η συμμετοχή στο πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου που ολοκληρώνεται σήμερα. Την ίδια στιγμή η τράπεζα ανοίγει το βηματισμό της, προκειμένου να πετύχει πρώτα την παραχώρηση τιτλοποιημένων «κόκκινων «δανείων σε Fund και στη συνέχεια να ενισχυθεί κεφαλαιακά, εντός του προσεχούς Μαΐου. Γεγονός που θα σηματοδοτήσει την ολική της επανατοποθέτηση στην ελληνική αγορά. Ακολουθώντας το μοντέλο μιας Challenger bank. Mιας τράπεζας δηλαδή που θα ανταγωνίζεται τις μεγάλες παραδοσιακές δυνάμεις του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, φροντίζοντας να καλύψει τα «κενά» που εκείνες αφήνουν.

    Στο πλαίσιο της λειτουργικής ανασύνταξης και της εσωτερικής αναδιοργάνωσης, η Διοίκηση της Attica Bank, με Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Θόδωρο Πανταλάκη και πρόεδρο τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, προχώρησε τον Οκτώβριο του 2016 σε πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων. Το προσωπικό της τράπεζας μειώθηκε τότε κατά 110 άτομα, ενώ στα τέλη της περσινής χρονιάς ο αριθμός των υπαλλήλων στα 55 καταστήματα και τις διοικητικές υπηρεσίες είχε διαμορφωθεί στα 777 άτομα. Η νέα εθελουσία άρχισε να «τρέχει» στις 26 Μαρτίου και μέχρι τα τέλη του μήνα είχαν δηλώσει συμμετοχή 125 εργαζόμενοι. Το πλάνο των αποχωρήσεων είχε εμπροσθοβαρή χαρακτηριστικά, καθώς όσοι δήλωναν μέχρι το τέλος του περασμένου μήνα ότι θα αποχωρήσουν έπαιρναν ατομικό bonus 5.000 ευρώ. Πέραν των πριμ της αποχώρησης που ανέρχεται μέχρι τα 170.000 ευρώ καθαρά, για όσους πιάνουν το ανώτερο θεσπισμένο πλαφόν των 60 μισθών. Έως και σήμερα που εκπνέει η εθελουσία, εκτιμάται ότι οι δηλώσεις συμμετοχής θα φτάσουν επίπεδα των 150 εργαζομένων. Κινούμενες εντός των στόχων της Διοίκησης της τράπεζας. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι με βάση και τους δύο γύρους των εθελουσιών, στο «τέλος της ημέρας» θα έχουν αποχωρίσει ένας στους τρεις υπαλλήλους της Attica Bank.

    Εκτός από τη μείωση του προσωπικού, η τράπεζα προχώρησε πέρσι και σε μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων, οι οποίες μεσοσταθμικά έφτασαν στο 17%. Κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Κίνηση ενταγμένη στο γενικότερο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών, καθότι οι υπάλληλοι της τράπεζας δεν είχαν υποστεί μισθολογικές μειώσεις από την αρχή της κρίσης.

    Βέβαια, η νέα εθελουσία δεν είναι μονοσήμαντα προσανατολισμένη στον περιορισμό του εργασιακού κόστους. Διότι βάσει της στρατηγικής που έχει «χαραχθεί» από την τράπεζα, αναμένεται να ακολουθήσουν και προσλήψεις. Στοχευμένες όμως, αφού θα αφορούν εξειδικευμένο προσωπικό, που αριθμητικά μπορεί να φτάσει μέχρι το 50% των όσων θα αποχωρίσουν. Η επιδίωξη είναι να υπάρξει μια ποιοτική αναβάθμιση του στελεχιακού δυναμικού της τράπεζας, η οποία υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της.

    Το στοίχημα της κεφαλαιακής ενίσχυσης

    Εκ των πραγμάτων η «μητέρα των μαχών» που δίνει τώρα η τράπεζα αφορά την κεφαλαιακή της ενίσχυση με 198 εκατ. ευρώ. To κρίσιμο στοιχείο των εξελίξεων, σε πρώτη φάση, είναι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαπραγματεύσεων με τα Fund, προκειμένου να παραχωρηθεί το τιτλοποιημένο «πακέτο» μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικής αξίας 700,5 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι το Fund που θα πάρει τα «κόκκινα» δάνεια, να καλύψει με τo προσφερόμενο τίμημα και ένα σημαντικό κομμάτι από την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου. Εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη του Απριλίου μπορεί να έχει επέλθει η συμφωνία με το δυνητικό στρατηγικό εταίρο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ΑΜΚ. Στην οποία θα συμμετάσχει μερικώς και ο ΕΦΚΑ, με συνέπεια το ποσοστό του να υποχωρήσει αισθητά κάτω από το σημερινό 50,6% που κατέχει στην Attica Bank, ως ο ασφαλιστικός… διάδοχος του ταμείου των Μηχανικών (ΤΣΕΜΕΔΕ). Από το συνολικό ποσό της κεφαλαιακής ενίσχυσης τα 100,2 εκατ. ευρώ προορίζονται για να αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου και με τα υπόλοιπα θα ενισχυθεί το κεφαλαιακό status της τράπεζας. Aν μη τι άλλο, όλα αυτά συνιστούν ένα «στοίχημα ζωής» για την τράπεζα.

    Πριν από λίγες μέρες, ο Chief Risk Officer της Attica Bank Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, δίνοντας το στίγμα για την «επόμενη μέρα» της τράπεζας, ανέφερε σε δηλώσεις του: «Η Attica Bank έχει κάνει τις στρατηγικές της επιλογές. Mε βασικότερη την έμφαση που θα δοθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ταυτόχρονα με την στήριξη της πελατείας της στην λιανική τραπεζική, υλοποιεί ταχύτατα τις υποδομές της και θα αποτελεί την “challenger bank” για την ελληνική αγορά».

    Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη ότι «η πρόκληση για μια τράπεζα δεν είναι πλέον να δώσει νέα δάνεια. Το στοίχημα σήμερα θα το κερδίσει η τράπεζα που θα δημιουργήσει τις υποδομές εκείνες για συνολική διαχείριση της πελατειακής της βάσης με ανταγωνιστικά και ελκυστικά προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και σύγχρονες προτάσεις κάλυψης αναγκών για τους πελάτες της, με το κατάλληλο προφίλ κινδύνου που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τον ισολογισμό της».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιες ελληνικές τράπεζες δίνουν τους καλύτερους μισθούς στους υπαλλήλους τους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Notos Com: Τι προβλέπει η συμφωνία με τις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ