• Τράπεζες

    Attica Bank: Υψηλό το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την ΑΜΚ – Τι αναμένουν

    Ρουμελιώτης Attica Bank

    Παναγιώτης Ρουμελιώτης


    Υψηλό αρχικό ενδιαφέρον εκδηλώνουν ξένοι επενδυτές για να συμμετάσχουν στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank ύψους 198εκατ ευρώ. Ωστόσο το ζητούμενο είναι πως θα εκφραστεί  τελικά αυτό το ενδιαφέρον.

    Η εικόνα θα είναι ξεκάθαρη το πρώτο τρίμηνο του 2018 και αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τη χρήση του 2017 και εκπονηθεί σχετική μελέτη.

    Με την αύξηση  θα  ενισχυθεί κεφαλαιακά η τράπεζα, θα στηριχθεί η ανάπτυξή της σε υγιείς βάσεις, θα αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, ύψους 100 εκατ ευρώ, αλλά και θα καλυφθούν  τυχόν ανάγκες από την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων από την πρώτη μέρα της νέας χρονιάς και για  διατηρηθεί ο δείκτης φερεγγυότητας στα σημερινά υψηλά του επίπεδα.

    Τα νέα δεδομένα είναι ότι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας που είναι ο ΕΦΚΑ με ποσοστό σήμερα 50,6% θα περιορίσει  το ποσοστό του κάτω από το 50% και στην ΑΜΚ θα συμμετάσχουν τόσο οι παλαιοί μέτοχοι αλλά και νέοι.

    Μάλιστα η  διοίκηση της τράπεζας σε συνεργασία με τον σύμβουλο της, τη Rothschild, έχει προχωρήσει στις διερευνητικές επαφές για την κάλυψη του ποσού που δεν θα καλύψει ο ΕΦΚΑ.

    Σε κάθε περίπτωση ο  κύριος μέτοχος θα διατηρήσει τη σημαντική του συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, η δε τράπεζα θα έχει την ευχέρεια να διαθέσει τα αδιάθετα σε παλαιούς μετόχους, αλλά και νέους στρατηγικούς επενδυτές.

    Από την πλευρά της η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής εκφράζει την αισιοδοξία της ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα εισέλθουν νέοι ξένοι επενδυτές και παράλληλα σημειώνει  πως η αύξηση είναι απαραίτητη  για να μπορέσει η Attica   να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες εποπτικών κεφαλαίων που θα προκύψουν από την εφαρμογή του IFRS 9, καθώς και τη διαφαινόμενη τάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αυστηρότερη εποπτεία των μικρότερων τραπεζών σε ό,τι αφορά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Attica Bank: Εγκρίθηκε ομόφωνα η επικείμενη ΑΜΚ μέχρι 198 εκ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Attica Bank: Στην ABS Metexelixis χαρτοφυλάκιο «κόκκινων δανείων» 700,5 εκατ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Attica Bank: Ποιος είναι Ν. Κουτσογιάννης που αναλαμβάνει οικονομικός διευθυντής



    ΣΧΟΛΙΑ