• Τράπεζες

    Attica Bank: Οι 3 στόχοι για την επαναφορά της τράπεζας στην κανονικότητα

    ελενη-βρεττου

    Ελένη Βρεττού. Τράπεζα Πειραιώς


    Η ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων, η αποτελεσματική διαχείριση και μείωση των «κόκκινων» δανείων και η αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της Attica Bank είναι οι τρεις στόχοι της διοίκησης για την επαναφορά της τράπεζας στην κανονικότητα με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 490 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης η CEO Ελένη Βρεττού.

    Να σημειωθεί ότι στο 9μηνο, ο δείκτης κοινών μετοχών Cet1 διαμορφώθηκε σε 6,3% και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας σε 10,1%.

    Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ οι δείκτες αναμένεται να ενισχυθούν κατα 18 ποσοστιαίες μονάδες.

    Σήμερα η τράπεζα έχει δείκτη NPE στο 66%. Η τράπεζα των μηχανικών εξετάζει διάφορες εναλλακτικές λύσεις για την μείωση του προβληματικού χαρτοφυλακίου της και για αυτό τον σκοπό τα 300 εκατ. ευρώ της αύξησης θα διατεθούν για να μειωθεί το ιστορικά υψηλό απόθεμα των κόκκινων δανείων.

    Κεφάλαια 190 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν στην ανάπτυξη, αναδιάρθρωση της τράπεζας και στη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου.

    Όπως ανέφερε η κα Βρεττού, τα πρώτα δείγματα γραφής είναι απτά, καθώς οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 2,7 δισ. ευρώ, και οι νέες εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν σε 242 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα, τα έσοδα από προμήθειες και αμοιβές αυξήθηκαν κατά 25% στα 4,6 εκατ. ευρώ, ενώ μειώθηκαν τα έξοδα τόκων κατά 20%.

    Η δε λειτουργική ζημία στο 9μηνο μειώθηκε σε 39,9 εκατ. ευρώ, και η μείωση εξόδων έφτασε το 8%.

    Η τράπεζα, επίσης, ανέλαβε πρωτοβουλίες για τους πελάτες της με την συμφωνία με τις τράπεζες Bnp- paribas και Jp Morgan καθώς η Αττικής διαθέτει μερίδια Αμοιβαίων κεφαλαίων από τις ξένες τράπεζες.

    Επίσης η Τράπεζα Αττικής προσφέρει από τις υψηλότερες αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις με 1,3% για καταθέσεις 1 έτους και 2% για καταθέσεις 2 ετών.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ