• Τράπεζες

    Attica Bank: Μία εβδομάδα προθεσμία για να αποφευχθεί το ναυάγιο στην αύξηση κεφαλαίου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Attica Bank: Σήμερα οι αποφάσεις γα τα «κόκκινα» δάνεια

    Ελένη Βρεττού, CEO Attica Bank


    Οι επόμενες πέντε μέρες είναι οι πλέον κρίσιμες για το μέλλον της Attica Bank καθώς αναμένεται συμφωνία για το ύψος της αύξησης κεφαλαίου που θα την βγάλει από το αδιέξοδο.

    Οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ellington, του στρατηγικού επενδυτή, συνεχίστηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου και πλέον στις συζητήσεις συμμετέχει και η CEO της τράπεζας, κα Ελένη Βρεττού. Με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, ωστόσο θα πρέπει να αποφασίσουν και τα ποσοστά συμμετοχής στην αύξηση.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, έχει δοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου για την κατάθεση του νέου επιχειρησιακού και κεφαλαιακού πλάνου της Attica Bank. Και όπως όλα δείχνουν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που θα είναι της τάξης των 420 με 450 εκατ. ευρώ, πάει για το τέλος του έτους – αρχές του 2023.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ellington συνεχίζει τις πιέσεις σε ό,τι αφορά το ύψος της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου. Και κατά πόσο συμφέρει την τράπεζα να ενταχθούν οι τρεις τιτλοποιήσεις Omega- Astir 1- Astir 2 στο πρόγραμμα του «Ηρακλή».

    Στο τραπέζι λοιπόν έχουν πέσει όλες οι εναλλακτικές λύσεις, και υπολογίζουν το κόστος αν μπουν οι τιτλοποιήσεις στον «Ηρακλή» και ποιο θα είναι το κόστος από τις προβλέψεις που θα πρέπει να σχηματίσει η τράπεζα αν οι τιτλοποιήσεις μείνουν εκτός του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων. Με τις τιτλοποιήσεις εκτός Ηρακλή φαίνεται ότι αρκεί μία αύξηση ύψους 400+ εκατ. ευρώ για να περάσει η τράπεζα στην επόμενη μέρα.

    Οι εκπρόσωποι του Ellington  έχουν τους λόγους τους –καθώς θα γράψουν κέρδη- αν οι τιτλοποιήσεις μείνουν εκτός Ηρακλή και συνεχίσουν να έχουν τη διαχείριση τους, όπως και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ενώ  εξετάζεται το σενάριο πώλησης των προβληματικών δανείων.

    Εξάλλου το πρόβλημα έχει να κάνει με την απροθυμία των αμερικανών να αυξήσουν, όπως έχουν δεσμευτεί, το ποσοστό τους στην τράπεζα των μηχανικών.

    Όπως είναι γνωστό η αρχική συμφωνία για την οποία έχει δεσμευτεί ο στρατηγικός επενδυτής προβλέπει ότι το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington θα αυξήσει το ποσοστό του από το 24,4% σήμερα στο 63% και αντιστοίχως θα μειωθεί το ποσοστό του ΤΧΣ, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρώσει την αποεπένδυση του από τις τράπεζες το 2025.

    Πιθανόν το ποσοστό του στρατηγικού επενδυτή να αυξηθεί π.χ στο 50% μέσω της αύξησης κεφαλαίου και, σύμφωνα με τα  σενάρια που συζητιούνται, το  Ellington θα αυξήσει τη συμμετοχή του και  με  warrants που θα εκδοθούν υπέρ του Δημοσίου, εφόσον ενεργοποιηθεί ο νόμος περί αναβαλλόμενης φορολογίας το 2023.



    ΣΧΟΛΙΑ