• Τράπεζες

    Attica Bank: Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να χάσει το «fit & proper» ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης

    Ρουμελιώτης

    Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρόεδρος της Attica Bank


    Δεν παρουσιάστηκε τελικά, στις 10 το πρωί, ο πρόεδρος της Attica Bank, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, στη Διεύθυνση Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), όπως του είχε ζητηθεί. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Ρουμελιώτης, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το απόγευμα θα παραστεί στην εκδήλωση της Λούκας Κατσέλη που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Divani Caravel, με κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Ρουμελιώτης είχε κληθεί σε απολογία στην ΤτΕ για να ελεγχθεί κατά πόσον ασκεί «εκτελεστικά καθήκοντα», παρότι η θέση του Προέδρου είναι «μη εκτελεστική».

    Μάλιστα, κύκλοι που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Attica Bank ανέφεραν ότι ο Διοικητής τη ΤτΕ «μετά την υπόθεση Πολάκη, στοχοποιεί τώρα τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για ένα νέο επεισόδιο στις τεταμένες σχέσεις του κεντρικού τραπεζίτη με την κυβέρνηση.

    Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο κ. Ρουμελιώτης γρονθοκόπησε τον CEO της τράπεζας, κ. Θεόδωρο Πανταλάκη. Μετά το συμβάν, η ΤτΕ είχε ξεκινήσει έρευνα, εστιάζοντας στο κατά πόσον οι δύο άνδρες μπορούν να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν καθώς και εάν υπάρχουν επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία της Attica Bank.

    Τότε ο κ. Ρουμελιώτης, σε πολυσέλιδο υπόμνημα που απέστειλε προς την ΤτΕ, έκανε εκτενείς αναφορές σε θέματα χρηματοδοτήσεων και ειδικότερα στα δάνεια της κατασκευαστικής εταιρείες «Τοξότης», του επιχειρηματία κ. Καλογρίτσα. Ωστόσο, μέσα από τα γραφόμενα στο υπόμνημα, φαινόταν ότι σε κάποιες περιπτώσεις είχε παρεμβατικό ρόλο σε εκτελεστικά καθήκοντα. Μετά τις εξηγήσεις που έδωσε για το θέμα ο CEO της τράπεζας, κ. Θ. Πανταλάκης, όσο και από τις καταθέσεις άλλων στελεχών της τράπεζας στην ΤτΕ, φάνηκε να επιβεβαιώνεται πως ο κ. Ρουμελιώτης θέλησε να έχει εκτελεστικό ρόλο.

    Μάλιστα, οι πληροφορίες ανέφεραν πως η ΤτΕ είχε αποφασίσει ότι θα έπρεπε να απομακρυνθεί από τη θέση του προέδρου ο κ. Ρουμελιώτης, «για το συμφέρον της τράπεζας».

    Μετά και τις σημερινές εξελίξεις, πάντως, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνουν ότι η διαδικασία για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνεχίζεται κανονικά. Ωστόσο, είναι άγνωστο τι κώλυμα επικαλέστηκε ο κ. Ρουμελιώτης για να μην παρουσιαστεί στην ΤτΕ ή εάν δεν πήγε επειδή δεν του εστάλησαν τα χαρτιά με δικαστικό επιμελητή, όπως είχε ζητήσει.

    Θα πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, ότι είναι στην αρμοδιότητα της ΤτΕ, ως εποπτεύουσας την Attica Bank, να αποφασίσει τώρα αν θα άρει το «fit & proper» του κ. Ρουμελιώτη. 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιστολή Ρουμελιώτη (Attica Bank): Κατηγορεί Στουρνάρα για συκοφαντία και απειλεί με αποκαλύψεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παναγιώτης Ρουμελιώτης: Ο Στουρνάρας, μετά τον Πολάκη, στοχοποιεί εμένα



    ΣΧΟΛΙΑ