• Τράπεζες

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Bain Capital και Davidson Kempner, ανάμεσα στους στρατηγικούς «μνηστήρες» για την Attica Bank

    Attica Bank

    Ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.


    Η κλεψύδρα του χρόνου έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την επιχειρούμενη αλλαγή σελίδας στην Attica Bank.

    Πρόκειται για μια σύνθετη και υψηλών απαιτήσεων διαδικασία, καθώς με «όχημα» την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, δρομολογούνται οι κινήσεις για την είσοδο στρατηγικών εταίρων.

    Σήμερα, ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται να ανοίξει η εικονική αίθουσα δεδομένων (Virtual Data Room) προκειμένου η τράπεζα να παρέχει στοιχεία στους υποψήφιους «μνηστήρες». Αλλά και να απαντά στη συνέχεια στα οποιαδήποτε ερωτήματα ανακύπτουν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες και έπειτα από μια σειρά συντονισμένων και πολύπλευρων ενεργειών, έχει βρεθεί ένας αρκετά ικανοποιητικός αριθμός ενδιαφερομένων, απαρτιζόμενα από διεθνείς κεφαλαιουχικές δυνάμεις της «πρώτης γραμμής». Έχοντας ήδη υπογράψει τα απαιτούμενα σε τέτοιες περιπτώσεις σύμφωνα εμπιστευτικότητας.

    Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται η Bain Capital και η Davidson Kempner, που φαίνεται να είναι οι δύο μεγαλύτεροι σε οικονομικό και επενδυτικό εκτόπισμα, από τους «μνηστήρες» για την Attica Bank. H μεν πρώτη έχει 120 δις δολάρια υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία, ενώ στα 34 δις δολάρια είναι τα υπό διαχείριση κεφάλαια της δεύτερης. Και οι δύο γίγαντες των private equity funds έχουν κάνει μεγάλες δουλειές στην Ελλάδα, κυρίως στον ευρύτερο τομέα των «κόκκινων δανείων».

    Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει, ότι το αρχικό τους ενδιαφέρον για την Attica Bank θα φτάσει ‘’αυτοδίκαια’’ στο τέλος να μετουσιωθεί και σε πράξη.

    Από εκεί και πέρα στη χορεία των «μνηστήρων» είναι επίσης και τα funds των J.C.Flowers και  Ellington. Με το τελευταίο να έχει συμφωνήσει πρόσφατα με την τράπεζα για την εξαγορά του 69% της «Θεά Άρτεμις».

    Δυνητικό ενδιαφέρον επίσης έχει εκφραστεί και από της πλευρά του Family office της ολλανδικής Reggeborgh που ελέγχει την Ελλάκτωρ. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν και άλλα ισχυρά ονόματα που έχουν «κάτσει στο τραπέζι», ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ενδιαφερομένων στους 10 ή και ακόμη περισσότερους.

    Το κρίσιμο διάστημα των δύο εβδομάδων

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, το εγχείρημα για την αλλαγή σελίδας στην Attica Bank παραμένει μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση, ανεξάρτητα από την αίσθηση που δημιουργούν τα ‘’βαριά’’ ονόματα των υποψηφίων.

    Εκτιμάται ότι το Virtual Data Room θα παραμείνει ανοικτό για διάστημα δύο εβδομάδων. 

    Στο τέλος αυτού του ενημερωτικού κύκλου θα έρθει και η κρίσιμη ώρα της τελικής κρίσεως. Με τη έννοια, ότι ανάλογα με το τι θα προταθεί από τους υποψηφίους, θα τους ζητηθεί και η δέσμευση για την κεφαλαιακή τους συμμετοχή στην ΑΜΚ της τράπεζας. Το ύψος της οποίας θα έχει οροφή στα 240 εκατ. ευρώ.

    Εξ αντικειμένου το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσει η Αttica Bank, να μετεξελιχθεί από μια μικρή και άκρως ταλαιπωρημένη τράπεζα, σε αξιόπιστο πέμπτο πόλο του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Στηριζόμενη από ιδιωτικά κεφάλαια και με ουσιώδη ρόλο στην (όπως διαφαίνεται) ραγδαία ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, με άξονα και πόρους που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Στόχος είναι να υπάρξει ένα σχήμα βασικών επενδυτών στην τράπεζα (anchor investor) που με τη συμμετοχή και άλλων μεμονωμένων, να φτάσουν να ελέγχουν ποσοστό όσο το δυνατόν μεγαλύτερο από το 51%.

    Στουρνάρας και Πατέλης παρακολουθούν από κοντά

    Σε όλη αυτή την εν εξελίξει διαδικασία η τράπεζα Ελλάδος είναι κυριολεκτικά από πάνω, με τον κεντρικό Έλληνα τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα να έχει συνεχή ενημέρωση. Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες, αλλά και πιστεύοντας ότι στο «τέλος της ημέρας» η μάχη θα κερδηθεί.

    Ολοκληρώνοντας με επιτυχία τον ιδιαίτερα απαιτητικό «κύκλο» της εξυγίανσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

    Κάτι το οποίο αποτελεί εκπεφρασμένη φιλοσοφία και της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εξ ου και τα όσα αφορούν το μέλλον της Attica Bank έχουν και το δεδηλωμένο ενδιαφέρον από το Μέγαρο Μαξίμου, δια του Αλέξη Πατέλη. Οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού, με γνώση και εμπειρία στα όσα διαδραματίζονται στη διεθνή επενδυτική σκακιέρα. 

    Επί του παρόντος στην Attica Bank «τρέχει» η διαδικασία της άσκησης δικαιωμάτων για τους παραστατικού τίτλους (Warrants) που εκδόθηκαν υπέρ του Δημοσίου έναντι της εφαρμογής των διατάξεων για τον Αναβαλλόμενο φόρο.

    Η προθεσμία της άσκησης των δικαιωμάτων λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου, μέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει και η έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας, που αναμένεται να καθορίσει και τη γραμμή πλεύσης της αύξηση κεφαλαίου.

    Εκτιμάται ότι για τα Warrants το ενδιαφέρον θα είναι ( εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) μηδενικό. Λόγω του ότι η τιμή των παραστατικών τίτλων είναι με βάση το χθεσινό κλείσιμο 43% πιο πάνω από την αγοραία τιμή της μετοχής.

    Αν ληφθεί υπ’ όψη το επικείμενο reverse split ( συνένωση των 60 μετοχών σε 1) και από τη στιγμή που το ίδιο θα συμβεί και με τα Warrants, τα κάθε ένα εκ των οποίων μετατρέπεται σε μία μετοχή, τότε το σύνολο το παραστατικών τίτλων θα φτάσει να έχει τον έλεγχο του 68,3% της τράπεζας. Στην οποία σήμερα το ταμείο των Μηχανικών ( ΤΜΕΔΕ) κατέχει το 46,32%, ο ΕΦΚΑ έχει το 32,34%, το ΤΑΠΙΛΤΑΤ το 2,83% και άλλοι μέτοχοι το υπόλοιπο 18,51%.

    Οι εν λόγω υφιστάμενοι μέτοχοι θα υποστούν μεγάλη απίσχναση (dilution) στην περίπτωση που  περάσουν όλα τα Warrants στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ που θα καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος. Όλα αυτά όμως είναι ακόμη ρευστά, αφού πολλά θα εξαρτηθούν από το ύψος των κεφαλαίων που θα δεσμευτούν να εισφέρουν οι στρατηγικοί εταίροι μέσω της ΑΜΚ.

    Χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να έχουν κάποιοι από τους υφιστάμενους μετόχους ή και το ΤΧΣ, τη δική τους παρουσία.

    Σε κάθε περίπτωση η επιδιωκόμενη μεγάλη εικόνα είναι μία: Να περάσει ο πλειοψηφικός έλεγχος της τράπεζας σε ιδιωτικά χέρια, τα οποία στη συνέχεια θα είναι σε θέση να αναβαθμίσουν το ρόλο της.

    Τόσο κεφαλαιακά, όσο και επιχειρηματικά. Μια πρώτη απάντηση σε όλα αυτά αναμένεται να δοθεί προς τα τέλη Σεπτεμβρίου…

    Διαβάστε ακόμη:

    Την Τετάρτη 15/9 «κλειδώνουν» τα warrants της Attica Bank



    ΣΧΟΛΙΑ