• Τράπεζες

    Από ηλεκτρονικό έλεγχο περνούν οι υποθέσεις του νόμου Κατσέλη – Στόχος ο εντοπισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Από διπλό ηλεκτρονικό τεστ θα περάσουν οι οφειλέτες που έχουν κάνει αίτηση ένταξης στο νόμο Κατσέλη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν δικαιούνται της προστασίας του νόμου ή αν αντίθετα έχουν υποβάλει αίτηση καταχρηστικά προκειμένου να κερδίσουν χρόνο.

    Ο ηλεκτρονικός επανέλεγχος των αιτήσεων θα γίνει δια νόμου και συγκεκριμένα με πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που θα υποχρεώσει όσους έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στο νόμο Κατσέλη και η υπόθεσή τους δεν έχει εκδικαστεί ακόμη, να υποβάλλουν αίτηση επαναπροσδιορισμού της δικάσιμης ημερομηνίας.

    Μέσω της διαδικασίας αυτής θα κληθούν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της αίτησής τους, τα οποία θα ελεγχθούν αυτόματα ως προς την αξιοπιστία τους προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς δικαιούνται της προστασίας.

    Η υποβολή της αίτησης επαναπροσδιορισμού της δικάσιμης ημερομηνίας και επικαιροποίησης των στοιχείων του φακέλου θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα είναι διασυνδεδεμένη με το TAXIS. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να ελεγχθούν τα στοιχεία που έχουν δηλώσει και να διαπιστωθεί εάν τα στοιχεία είναι ακριβή.

    Οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη υπολογίζεται ότι φθάνουν τις 70.000 περίπου και η επίσπευση της εκδίκασής τους αποτελεί πάγιο αίτημα των τραπεζών, που θεωρούν ότι ο νόμος λειτουργεί ως καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες μέσω της πλατφόρμας θα ελέγχεται καταρχήν εάν αυτός που έχει υποβάλλει αίτηση προστασίας είναι φυσικό πρόσωπο ή αν αντίθετα έχει εμπορική ιδιότητα και δεν δικαιούται την προστασία. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατσέλη προστατεύει μόνο τα φυσικά πρόσωπα, αλλά με δεδομένο ότι ο έλεγχος επιλεξιμότητας γίνεται την ώρα που εκδικάζεται η υπόθεση, ένας σημαντικός αριθμός εμπόρων ή ελεύθερων επαγγελματιών έχει υποβάλει αίτημα ένταξης στο νόμο, προκειμένου να κερδίσει χρόνο έως την ημέρα εκδίκασης.

    Ο έλεγχος μέσω της πλατφόρμας θα αφορά επίσης την εισοδηματική και περιουσιακή του οφειλέτη, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν τα οικονομικά στοιχεία που έχει δηλώσει είναι ακριβή. Με δεδομένο ότι όσοι έχουν κάνει αίτησης ένταξης στον νόμο, έχουν ήδη αποδεχθεί και την άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, ο έλεγχος θα αφορά και την ικανότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης έχει π.χ. αποκρύψει η μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία, η αίτηση θα απορρίπτεται.

    Κατά την ίδια λογική ο οφειλέτης που δεν υποβάλει αίτηση επαναπροσδιορισμού της δίκης τους και δεν επικαιροποιήσει τα στοιχεία του, θα χάνει την προστασία του νόμου Κατσέλη και η τράπεζα θα μπορεί να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα, που φτάνουν μέχρι και τον πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας του.



    ΣΧΟΛΙΑ