• Τράπεζες

    Αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα 38.500 τραπεζοϋπάλληλοι

    • Έφη Καραγεώργου


    Μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα βρίσκονται οι 38.500 τραπεζοϋπάλληλοι, καθώς ο μετασχηματισμός των τραπεζών αλλάζει τα δεδομένα.

    Τους επόμενους 30 μήνες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να περιορίσουν σημαντικά τόσο τον αριθμό των καταστημάτων του δικτύου τους –στο τέλος του 2018 ήταν 1.870- και, κυρίως, τον αριθμό των εργαζομένων τους.

    Το μεγάλο μαχαίρι θα μπει στους εργαζόμενους με τις προβλέψεις να θέλουν τις αποχωρήσεις να διαμορφώνονται σε περισσότερους από 8.000 εργαζόμενους.

    Το πρόβλημα είναι ότι μάλλον δεν θα είναι αναίμακτες. Δηλαδή δεν αποκλείεται του χρόνου να υπάρξουν ακόμα και απολύσεις, αφού τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου δεν αποδίδουν πλέον τα αναμενόμενα.

    Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν φέτος νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου. Τα χρηματικά πακέτα είναι πλέον χαμηλότερα, αν και διατηρούνται οι λοιπές παροχές, όπως είναι η ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη για περίοδο 5ετίας, και τα χαμηλά επιτόκια για την εξυπηρέτηση των δανείων που έχουν λάβει οι τραπεζοϋπάλληλοι.

    Όμως, η ανταπόκριση είναι μικρή. Και αυτό επειδή, όπως λέει αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος, «έχουν πλέον αδειάσει οι δεξαμενές των εργαζομένων που βρίσκονταν κοντά στη σύνταξη και τους συνέφερε να φύγουν με ένα «γενναίο» οικονομικά πακέτο εθελούσιας».

    Από την άλλη οι τράπεζες έχουν βάλει πλέον ρήτρα ότι όσοι αποχωρούν δεν θα μπορούν για ένα ορισμένο διάστημα –συνήθως 1 χρόνο- να δουλέψουν στον ανταγωνισμό, οπότε τα περιθώρια στενεύουν ακόμα περισσότερο.

    Όπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια  οι  ελληνικές τράπεζες δέχονται μεγάλες πιέσεις από τον Ευρωπαίο επόπτη (SSM) να κλείσουν καταστήματα και να μειώσουν το προσωπικό, με δεδομένο ότι η  ανάθεση των κόκκινων δανείων σταδιακά μεταφέρεται σε τρίτες εταιρείες (servicers). Και ταυτόχρονα η τεχνολογία κερδίζει έδαφος, που σημαίνει ότι οι θέσεις εργασίας, λιγοστεύουν σε όλα τα επίπεδα. Διότι ο  ψηφιακός µετασχηµατισµός διαµορφώνει νέες συνθήκες εξυπηρέτησης.

    Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί οι συστημικές τράπεζες μέχρι το τέλος του 2021 θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερα από 1 δισ. εκατ. ευρώ στον µετασχηµατισµό τους. Αυτό σηµαίνει πως χιλιάδες εργαζόµενοι έχουν μία τελευταία ευκαιρία να αποχωρήσουν, με «ευνοϊκούς»  -προς το παρόν- όρους.

    Βέβαια τα προγράμματα είναι σημαντικά «ψαλιδισμένα» με το μέγιστο ύψος αποζημίωσης να μην ξεπερνά σήμερα τις 160.000 ευρώ.  Εξαίρεση αποτέλεσε το πρόγραμμα της Eurobank, που για μία στοχευμένη κατηγορία εργαζομένων έδωσε κίνητρο αποχώρησης που έφτανε μέχρι τις 250.000 ευρώ.

    Τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται πλέον ότι «µπροστά µας έχουµε απολύσεις». Και µάλιστα σε έναν κλάδο που µέχρι τώρα η λέξη «απόλυση» ήταν απαγορευµένη.

    Το επόµενο διάστηµα θα είναι σαρωτικό, αφού µεγάλο κομμάτι των υπηρεσιών διεκπεραιώνεται µέσω ∆ιαδικτύου. Τους επόµενους 24 µήνες το νέο πλάνο θα έχει τεθεί σε πλήρη εφαρµογή και το δίκτυο κάθε συστηµικής τράπεζας θα «παίζει» στα 250 µε 300 καταστήµατα.



    ΣΧΟΛΙΑ