• Τράπεζες

    Στο φουλ οι μηχανές για την αναμόρφωση του εξωδικαστικού μηχανισμού


    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για να αναμορφωθεί πλήρως ο εξωδικαστικός μηχανισμός, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη ζητήσει από τις τράπεζες, τα επιμελητήρια και τους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους  μέσα στον Σεπτέμβριο.

    Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει ένα ακόμα πιο ευέλικτο σύστημα που θα διευκολύνει τους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες να ρυθμίζουν τις οφειλές τους.

    Παράλληλα ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση -που θα πατάει πάνω σε πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ)-  και θα προσφέρει  «ασυλία» από ποινικές ευθύνες στα τραπεζικά στελέχη, προκειμένου να μπορούν, χωρίς τον φόβο του εισαγγελέα, να βάζουν την υπογραφή τους και να προχωρούν στις αναδιαρθρώσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων.

    Η σχετική πρόταση, που αποτελεί πάγιο αίτημα της ΕΕΤ, θα  είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του μήνα και, αφού λάβει το πράσινο φως από τα αρμόδια όργανα της Κομισιόν, θα πάρει τον δρόμο προς ψήφιση.

    Και ενώ σχεδιάζεται  η πλήρης αναμόρφωση της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες έχουν ρίξει το βάρος στη ρύθμιση των οφειλών τους προς την Εφορία και τα ταμεία σε 120 δόσεις.

    Σε ό,τι αφορά τα  αιτήματα που υποβάλλονται στην ηλεκτρονική  πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων, ομόρρυθμων εταίρων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών, αθροιστικά  μέχρι σήμερα:

    – Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 61.447 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

    – Έχουν υποβληθεί 6.877 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ομόρρυθμους εταίρους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

    – Έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 2.107 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

    Δηλαδή περίπου 1 στους 3,3 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό,  ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας (π.χ. διαπραγμάτευση με τους πιστωτές).

    Ειδικότερα τα αποτελέσματα -στις εβδομάδες που λειτουργεί η πλατφόρμα για κάθε είδος οφειλέτη- έχουν ως εξής:

    · Στις 101 βδομάδες λειτουργίας για επιχειρήσεις και ομόρρυθμους εταίρους έχουν υποβληθεί 3.176 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 367 επιχειρήσεις έχουν πλέον ρυθμίσει τα χρέη τους, προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Τράπεζες και προμηθευτές.

    · Στις 75 βδομάδες που λειτουργεί η πλατφόρμα για ελεύθερους επαγγελματίες  έχουν υποβληθεί 3.332 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 1.510 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

    · Στις 54 εβδομάδες λειτουργίας για τους αγρότες, στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 369 αιτήσεις με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ κλπ τράπεζες υπό εκκαθάριση). Και  εξ αυτών ήδη 230 αγρότες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ