• Τράπεζες

    Ανδρέας Χασάπης (Eurobank): «Ποιες εταιρείες ψάχνουμε για να δώσουμε δάνεια»

    Χασάπης Eurobank

    Ανδρέας Χασάπης, Γενικός Διευθυντής Commercial Banking Eurobank


    Στο «κυνήγι» των επιχειρήσεων με βιώσιμα οικονομικά μεγέθη έχουν επιδοθεί οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να διαθέσουν τα κεφάλαιά τους. Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Χασάπης, Γενικός Διευθυντής Commercial Banking Eurobank στο πλαίσιο συνεδρίου για την εταιρική διακυβέρνηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, «αυτή τη στιγμή όλες οι τράπεζες ψάχνουν να βρουν βιώσιμες επιχειρήσεις, με καλή διοίκηση και εταιρική διακυβέρνηση να χρηματοδοτήσουν, με στόχο να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν.

    Σύμφωνα με τον κ. Χασάπη, πριν χορηγήσει ένα δάνειο η Eurobank εξετάζει τα οικονομικά στοιχεία, την φήμη, την πελατεία, τη δομή και την οργάνωση μιας επιχείρησης, καθώς όπως είπε πέρα από την Folli Follie, υπάρχουν τα τελευταία χρόνια αρκετά παραδείγματα από μεσαίες εταιρείες που εμφανίζουν προβλήματα εταιρικής διακυβέρνησης. Η έλλειψη της εταιρικής διακυβέρνησης, υπογράμμισε, οδηγεί στην οικονομική καταστροφή, με αποτέλεσμα στο τέλος της μέρας, οι τράπεζες να καλούνται να σώσουν την επιχείρηση ή να χάσουν τα χρήματά τους.

    Ένα άλλο σημείο που ενδιαφέρει τις τράπεζες προτού αποφασίσουν να χορηγήσουν δάνειο σε μια εταιρεία, συνέχισε, είναι η ύπαρξη μιας ξεκάθαρης αποτίμησης από ανεξάρτητο ορκωτό λογιστή. Μας ενδιαφέρει η ποιότητα των κεφαλαίων μιας εταιρείας, και η προέλευση ειδικά όταν υπάρχουν ενδοεταιρικές συναλλαγές. Θέλουν να γνωρίζουν πως ακριβώς γίνονται αυτές οι συναλλαγές, για να προσθέσει πως εάν δεν μπορούμε να καταλάβουμε, αποφεύγουμε να εμπλακούμε. «Σε μια εποχή με πολύ λίγες καλές δουλειές, όταν τα οικονομικά στοιχεία είναι καλά, αλλά κάτι δεν μας αρέσει σε μια συναλλαγή να μην μπαίνουμε»,

    Ο κ. Χασάπης σημείωσε ότι η Eurobank έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην ΕΕΤ, που διευκολύνουν το έργο των τραπεζών και εμπεδώνουν τη λογοδοσία. Μια από αυτές, αφορά στη δημοσιοποίηση των εταιρικών ισολογισμών το αργότερο πέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση της χρονιάς. Και αυτό όχι μόνο για τις μεγάλες ή τις εισηγμένες αλλά και για τις πιο μικρές, οι οποίες σήμερα δημοσιεύουν ισολογισμό εννέα και δέκα μήνες μετά το «κλείσιμο» της οικονομικής χρήσης. «Έχουν περάσει οκτώ με εννέα μήνες, προτού έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για την χρονιά που πέρασε», είπε χαρακτηριστικά.

    Μια άλλη πρόταση, είναι να αναρτώνται οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών στο site της επιχείρησης, ώστε να μπορούν όλοι οι προμηθευτές να ενημερωθούν για πιθανά προβλήματα. Από εκεί και πέρα, το πλέγμα των προτάσεων της Eurobank αφορά και στην ύπαρξη ανεξάρτητου διοικητικού συμβουλίου, ώστε τουλάχιστον το 1/3 των μελών να είναι εκτός της ευρύτερης οικογένειας που ελέγχει την επιχείρηση. «Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως αυτό είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρχει ένα σύστημα που προάγει τη διαφάνεια, την λογοδοσία, και τον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Χασάπης ξεκαθάρισε πως οι τράπεζες δεν θέλουν να αναλάβουν το μάνατζμεντ επιχειρήσεων, για να τονίσει πως όποτε έχουν ασχοληθεί με διοίκηση εταιρειών τα έχουν καταστρέψει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Eurobank: Η συμβολή των ελληνικών εξαγωγών στο ΑΕΠ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πράσινο φως» στο σχέδιο συγχώνευσης Eurobank-Grivalia: Τι προβλέπει η συμφωνία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Γουάτσα ξανάφερε στην Ελλάδα τα μετρητά της Grivalia – Πώς παίζεται το μεγάλο «στοίχημα» με τη Eurobank



    ΣΧΟΛΙΑ