• ΑΓΟΡΕΣ

    Alpha Bank: Προσφορές άνω των 2 δισ. στο πρώτο μισάωρο-Στο 5 με 5,25% το επιτόκιο για το ομόλογο Tier II (upd)

    • Δημήτρης Κόκκορης - Έφη Καραγεώργου
    Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Με εκρηκτική ζήτηση άνοιξε σήμερα στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος το βιβλίο προσφορών για το Tier II ομόλογο της Alpha Bank, το αρχικό επιτόκιο του οποίου είχε εύρος από 5 έως 5,25%.

    Μισή ώρα μετά από το άνοιγμα του βιβλίου οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ και ήταν σχεδόν τετραπλάσιες σε σχέση με τα 500 εκατ. ευρώ που σκοπεύει να αντλήσει η τράπεζα. Εκτιμάται ότι με την πάροδο του χρόνου το αρχικό επιτόκιο θα αποκλιμακωθεί και πιθανότατα θα διαμορφωθεί κάτω από το 5%.

    Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της τράπεζας παρακολουθεί live τη διαδικασία από τα γραφεία μιας από τις αναδόχους.

    Όπως, αναφέρουν στο mononews πηγές από της τραπεζας αυτό που τους ενδιαφέρει τώρα είναι πώς θα γίνει η τελική κατανομή των επενδυτών, καθώς δίνουν έμφαση στα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

    Νωρίτερα το mononews έγραφε ότι με την έκδοση η τράπεζα σκοπεύει να αντλήσει ποσό 500 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμολόγηση του αναμένεται να διαμορφωθεί σε ελκυστικά επίπεδα, με το 5,25% να είναι η οροφή.

    Τις δύο προηγούμενες μέρες, την Τρίτη στο Παρίσι και χθες στο Λονδίνο, ο CEO της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης και η ομάδα του συνομίλησαν με περισσότερους από 40 διεθνείς επενδυτές και αναλυτές, από Ευρώπη, Αμερική και Άπω Ανατολή , τόσο σε κατά μόνας συναντήσεις, όσο και σε γκρουπ ή μέσω τηλεδιασκέψεων.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το ομόλογο θα είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετές με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας. Και αναμένεται να βαθμολογηθεί με Caa2 και CCC από τη Moody’s και την S&P αντίστοιχα.

    Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Citi, Goldman Sachs International, HSBC, J.P. Morgan και NatWest.

    Να σημειωθεί ότι τα μηνύματα από την επενδυτική κοινότητα είναι θετικά όχι μόνο για την κάλυψη της έκδοσης, αλλά κυρίως για το επίπεδο της τιμολόγησης, που προεξοφλείται ότι θα είναι ελκυστική, καθώς συνοδεύεται από το ευρύτερο σχέδιο για την εξυγίανση της τράπεζας από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πρόκειται για το project Galaxy, για το οποίο η τράπεζα αναμένει δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές στα τέλη Μαρτίου.

    Υπενθυμίζουμε ότι όπως έχει ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, η τράπεζα στοχεύει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων μέσω ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) έως 800 εκατ ευρώ εντός του 2020. Και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε δεύτερη έκδοση μετά την ολοκλήρωση του Galaxy

    Εξάλλου η Alpha Bank, «επενδύοντας» στη βελτίωση του κλίματος στις αγορές, είχε τηρήσει στάση αναμονής το 2019 και δεν είχε προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου Tier II, όπως είχαν κάνει η Τράπεζα Πειραιώς (με 9,75%) και η Εθνική Τράπεζα (με 8,25%).

    Ακόμα σημειώνεται ότι σε χθεσινή έκθεση του Keefe, Bruyette & Woods (KBW) για τις ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank αναδεικνύεται ως η μοναδική ελληνική τράπεζα με σύσταση «Οutperform» (υπεραπόδοση) και ως η κορυφαία επιλογή του επενδυτικού οίκου ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες που μπορεί να επωφεληθεί με τον καλύτερο τρόπο από την περαιτέρω βελτίωση των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, χάρη στη βέλτιστη αναλογία ποιότητας κεφαλαίων και σταθμισμένου ενεργητικού.

    Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι η Alpha Bank διαθέτει:

    – Ισχυρή οργανική κερδοφορία που οδηγεί στο υψηλότερο κεφαλαιακό απόθεμα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, προσαρμοσμένο (pro forma) για τις τιτλοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.

    – Την καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων με τη μικρότερη συνεισφορά από αναβαλλόμενη φορολογία στον τραπεζικό τομέα (κάτω από 40%).

    – Προοπτική υψηλής κερδοφορίας σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, λόγω καλύτερου επιτοκιακού περιθωρίου.

    Και ακόμα αναθεωρεί σε υψηλότερα επίπεδα και την τιμή στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank.



    ΣΧΟΛΙΑ