• Τράπεζες

    Alpha Bank: Όλα έτοιμα για την ανακοίνωση της short list για το project Galaxy – Ποιοι επενδυτές έχουν προβάδισμα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βασίλης Ψάλτης,CEO της Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης,CEO της Alpha Bank


    Σήμερα η διοίκηση της Alpha Bank –εκτός απροόπτου- αναμένεται να ανακοινώσει τη short list με τους προτιμητέους επενδυτές για τη συναλλαγή Galaxy που αφορά τρείς τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 10,8 δισ ευρώ.

    Η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών έληξε αργά το βράδυ της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου, και σήμερα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για το ποιοι επενδυτές προκρίνονται.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Pimco φαίνεται να έχει προβάδισμα, ενώ δεσμευτικές προσφορές έχουν υποβάλλει το αμερικανικό fund Davidson Kempner καθώς και την Cerved, που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ιταλία.

    Η συναλλαγή Galaxy, συνολικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ είναι η μεγαλύτερη στην οποία έχει προχωρήσει ελληνική τράπεζα. Απαρτίζεται από τρεις τιτλοποιήσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής», τις Orion, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, Galaxy ΙΙ, ύψους 5,7 δισ. και Galaxy IV ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Και συνολικά η κρατική εγγύηση θα ανέλθει στα 3,7 δισ. ευρώ.

    Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Alpha Bank θα υποχωρήσουν στο 16%.

    Όπως είναι γνωστό στη συναλλαγή Galaxy περιλαμβάνεται και η πώληση έως και του 80% της Cepal, της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας.

    Ήδη έχει δρομολογηθεί και προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία απόσχισης της Cepal. Και παράλληλα η μεταφορά των 800 εργαζομένων στο τμήμα καθυστερήσεων προς τη Cepal. Όπως έχει συμφωνηθεί οι εργαζόμενοι που θα μετακινηθούν θα λάβουν χρηματική παροχή 10 μικτών μηνιαίων αποδοχών με κατώτατο πλαφόν που 25.000 ευρώ, ενώ διατηρούν τα εργασιακά δικαιώματα που είχαν ως τραπεζοϋπάλληλοι, καθώς και τις έξτρα παροχές που τους παρείχε η τράπεζα. Και στην συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν δεχθεί την πρόταση μετακίνησης.

    Να σημειωθεί ότι η διαδικασία μεταβίβασης (carve-out) της διαχείρισης των προβληματικών δανείων της Alpha Bank προς την Cepal πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο Νοέμβριο και η συμφωνία με την τράπεζα για την διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών είναι υπερδεκαετής.

    Η Cepal, που θα διαχειριστεί σε πρώτη φάση 32 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Alpha Bank είναι ο τρίτος μεγάλος «παίκτης» της αγοράς (μαζί με τη doValue της Eurobank και την Intrum της Πειραιώς).

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ