• Τράπεζες

    Alpha Bank: Αναγκαία η κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων – Προβληματισμός για το μοντέλο χρηματοδότησης

    Alpha Bank


    Υπέρ της μετατροπής του συστήματος επικουρικής ασφάλισης από αναδιανεμητικό, που ισχύει σήμερα, σε κεφαλαιοποιητικό τάσσεται η Alpha Bank στο  εβδομαδιαίο δελτίο της για τις οικονομικές εξελίξεις, καταγράφοντας τρεις τρόπους χρηματοδότησης του κόστους μετάβασης από το παλαιό στο νέο σύστημα.

    Η τράπεζα επισημαίνει ότι η μεταρρύθμιση που προωθείται στο άμεσο χρονικό διάστημα, η δημιουργία δηλαδή ενός ταμείου επικουρικής ασφάλισης βασικά για τους νέους ασφαλισμένους με βάση έναν κεφαλαιοποιητικό μηχανισμό, είναι αναγκαία συνθήκη προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Οι αναλυτές της τράπεζας συντάσσονται με την πρόταση της κυβέρνησης, την οποία αναμένεται να υλοποιήσει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, διεξάγοντας εκτενή διάλογο με φορείς και κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να πετύχει την μέγιστη κοινωνική συναίνεση.  Η νομοθέτηση του νέου ταμείου θα γίνει εντός του 2021, ενώ το 2022 θα ενταχθούν στο νέο επικουρικό ταμείο οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας. Μάλιστα εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν στο ταμείο νέοι έως 35 ετών με έως 15 χρόνια ασφάλισης στο υπάρχον επικουρικό ταμείο. Στο νέο επικουρικό θα μπορούν να ενταχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που σήμερα δεν καταβάλουν εισφορές για επικουρική ασφάλιση.

    Ωστόσο και η τράπεζα αναγνωρίζει ότι η μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι «Παρόλο που έχει υιοθετηθεί τις τελευταίες δεκαετίες από μια πληθώρα χωρών παγκοσμίως, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα των δημογραφικών ανισορροπιών, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της χαμηλής αποταμίευσης, η μετάβαση από ένα αμιγώς διανεμητικό σε ένα σύστημα μερικώς κεφαλαιοποιητικό, έστω και αν πρόκειται για τις επικουρικές συντάξεις, ενέχει ένα βαθμό αβεβαιότητας».

    Για την κάλυψη της απώλειας των εισφορών για την μεταβίβαση προτείνεται:

    -Πρώτον, η αποτελεσματική κρατική διαχείριση και εποπτεία των επενδυτικών προγραμμάτων που σχετίζονται κυρίως με το κεφαλαιοποιητικό σκέλος καθώς και η αξιοποίηση υφιστάμενων πόρων

    -Δεύτερον, η διατήρηση ισχυρού ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας ώστε, να προκύψει ταχεία συσσώρευση αποθεματικού από τις εισφορές.

    -Τρίτον, η δημοσιονομική ισορροπία που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού στο μέλλον εφόσον χρειασθεί (αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών).

    Ακόμη η Alpha Bank επισημαίνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα έχει πολλαπλές παραμέτρους που μπορούν να μεταβληθούν και να αντισταθμίσουν τις απώλειες, με προτάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς από ακαδημαϊκούς και ερευνητικά ινστιτούτα. Για παράδειγμα, η ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων και η περαιτέρω μείωση των εισφορών, παρόλο που σε ένα διανεμητικό σύστημα συνδέεται και με μειωμένες παροχές, παρέχει κίνητρα για μείωση της ανασφάλιστης εργασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ