• Τράπεζες

    ABN Amro: Οι ελληνικές τράπεζες θα θυσιάσουν πολλά χρόνια κερδοφορίας μέχρι να λυθεί το θέμα των «κόκκινων» δανείων

    • NewsRoom


    Οι τράπεζες στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία θα πρέπει να θυσιάσουν πολλά χρόνια κερδοφορίας για να αντιμετωπίσουν τον όγκο των «κόκκινων δανείων» που τις βαρύνει, προειδοποιεί σε νέα ανάλυσή της η ABN Amro, επισημαίνοντας ότι η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) για τα «κόκκινα δάνεια» δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα των τραπεζών και ειδικά αυτών που έχουν μεγάλο όγκο τέτοιων δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους.

    H ΕΚΤ, όπως επισημαίνει η ABN Amro, ανακοίνωσε μία οδηγία για τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να δημιουργήσουν προβλέψεις για μελλοντικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μάλιστα, η νέα αυτή οδηγία έγινε δεκτή με αίσθηση ανακούφισης, καθώς αντιπροσωπεύει μια πολύ πιο ήπια θέση σε σχέση με τις σκληρές προτάσεις που είχαν τεθεί στο τραπέζι τον περασμένο Νοέμβριο. Ιδιαίτερη σημασία, σημειώνει η ABN Amro, έχει το ότι η ΕΚΤ θα μεταχειρίζεται κάθε τράπεζα κατά περίπτωση. Η “απαίτηση” για προβλέψεις έχει επίσης αντικατασταθεί από την πιο ήπια φράση των “αναμενόμενων” προβλέψεων, η οποία είναι ένας ακόμη υποστηρικτικός παράγοντας για τις τράπεζες.

    Επιπλέον, οι προβλέψεις θα ισχύουν μόνο για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η ΕΚΤ έχει μεταθέσει την ημερομηνία έναρξης για το 2019.

    Όμως, παρότι η νέα οδηγία αποτελεί, αναμφίβολα, καλή είδηση, είναι γεγονός ότι εξακολουθεί να μη δίνει λύση στο πρόβλημα των υφιστάμενων «κόκκινων δανείων». Μάλιστα, οι τράπεζες στην Ελλάδα, την Ιταλία (μικρότερες τράπεζες) και την Πορτογαλία θα πρέπει να θυσιάσουν πολλά μελλοντικά έτη κερδοφορίας για να αντιμετωπίσουν το «βουνό» των NPLs, όπως προειδοποιεί. Τα NPLs στην Ελλάδα φτάνουν το 47%, ενώ οι ιταλικές τράπεζες κατέχουν περίπου το 30% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, στα 305 δισ. ευρώ.

    Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ σχετικά με τις προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα επιτρέψουν στις τράπεζες που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα να κερδίσουν χρόνο για να βελτιώσουν την κατάστασή τους, καταλήγει η ABN Amro.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σήμα για «απόβαση» στο ελληνικό Χρηματιστήριο δίνει η Amber Capital – Ποιες μετοχές προτιμά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BofA Merrill Lynch: Γιατί «μαυρίζει» τις ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ