• Μετοχές

    Σήμα για «απόβαση» στο ελληνικό Χρηματιστήριο δίνει η Amber Capital – Ποιες μετοχές προτιμά


    Το ράλι που έκαναν το 2017 τα χρηματιστήρια της νότιας Ευρώπης έχει δρόμο ακόμα. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει ο Joseph Oughourlian, ιδρυτής και managing partner του hedge fund Amber Capital, με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος θεωρεί ότι οι μετοχές της περιοχής έχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου, καθώς, κατά τη γνώμη του, δεν πρόκειται να επηρεαστούν σημαντικά από τους κινδύνους που περιβάλλουν την παγκόσμια οικονομία. Μάλιστα, μεταξύ των αγορών που επιλέγει αυτήν τη στιγμή είναι και η Ελλάδα, στην οποία, άλλωστε, είναι ήδη τοποθετημένη η Amber Capital, έχοντας επενδύσει στον ΟΤΕ.

    Αναλυτικότερα, όπως υποστήριξε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, οι μετοχές στις οποίες δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα – οι Γενικοί Δείκτες των οποίων υπεραπέδωσαν πέρυσι έναντι του πανευρωπαϊκού Stoxx Europe 600 – αναμένεται να επωφεληθούν από την αύξηση της εγχώριας ζήτησης και είναι λιγότερο εκτεθειμένες σε κινδύνους όπως «η Κίνα, το εμπόριο και η τεχνολογία», οι οποίοι είναι πιθανό να ενισχυθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

    «Όσο πιο καταπονημένη είναι μια χώρα, τόσο πιο ενθουσιασμένος είμαι εγώ. Η νότια Ευρώπη παρουσιάζει από μια οικονομική άποψη τη δική της δυναμική», τόνισε ο Oughourlian, τονίζοντας ότι η Amber Capital προτιμά αυτήν την περίοδο επενδυτικές επιλογές που έχουν πιο εσωστρεφή χαρακτήρα, δηλαδή που συνδέονται περισσότερο με την εγχώρια ζήτηση, όπως είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι τοπικές τράπεζες και οι αλυσίδες ξενοδοχείων. Αντιθέτως, οι μετοχές που εξαρτώνται περισσότερο από τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία φαντάζουν σήμερα πιο επικίνδυνες και η Amber Capital θα ήθελε να μείνει μακριά από αυτές αυτήν την περίοδο.

    Ο Oughourlian, το hedge fund του οποίου διαχειρίζεται κεφάλαια σχεδόν 1,7 δισ. δολαρίων, λέει ότι προτιμά μετοχές «που δεν βρίσκονται στη μόδα», συμπεριλαμβανομένων τίτλων από τους κλάδους των media και των τηλεπικοινωνιών. Η Amber Capital έχει, μάλιστα, μερίδια στον ισπανικό εκδοτικό όμιλο Promotora de Informaciones, καθώς και στην Telefonica, την Telecom Italia και τον ΟΤΕ.

    Στα «top picks» του συμπεριλαμβάνονται αυτήν τη στιγμή η ιταλική UniCredit, καθώς και κάποιες άλλες μικρότερες ιταλικές τράπεζες που παρουσιάζουν, όπως λέει, ελκυστικές αποτιμήσεις.

    Ο εν λόγω επενδυτής δεν είναι, όμως, ο μοναδικός που γυρίζει την πλάτη του στις κυκλικές μετοχές, αφού όλο και περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές εμφανίζονται πλέον επιφυλακτικοί απέναντι στις μετοχές που εξαρτώνται σε μεγαλύτερο βαθμό από την παγκόσμια οικονομία, καθώς αποδυναμώνεται το αναπτυξιακό momentum της.

    Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας αναθεώρησε προς το καλύτερο, την εβδομάδα που πέρασε, τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ, όπως σημειώνεται, στην Ελλάδα τα στοιχεία του Φεβρουαρίου για την πορεία της μεταποίησης ήταν τα καλύτερα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 17 και πλέον χρόνια.

    «Ο Λευκός Οίκος αλλάζει συμβούλους κάθε μέρα. Είναι δύσκολο να πει κανείς τι σκοπεύουν να κάνουν», υπογραμμίζει ο Oughourlian, προσθέτοντας: «Στη νότια Ευρώπη, η οικονομία ανακάμπτει, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει παγκοσμίως».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο ιδρυτής της Amber Capital δηλώνει ανοικτά το επενδυτικό ενδιαφέρον του για την Ελλάδα. «Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα. Είναι η μόνη φθηνή αγορά εκεί έξω», δήλωνε ο ίδιος τον Δεκέμβριο, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν είχε ποτέ του επενδύσει στη χώρα. Ωστόσο, όπως είχε πει τότε, αγόρασε ελληνικά ομόλογα πριν από περίπου έναν χρόνο και, το τελευταίο διάστημα, έκανε στροφή στις μετοχές.

    Μεταξύ των funds που έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στην Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα είναι, επίσης, και η VR Capital, ενώ σε επενδύσεις στη χώρα φέρεται να έχει προχωρήσει και η Autonomy Capital με έδρα τη Νέα Υόρκη, που διαχειρίζεται ενεργητικό 5 δισ. δολαρίων.

    Γνωστό, επίσης, είναι και το ενδιαφέρον της Brevan Howard, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες hedge fund της Ευρώπης.

    Η Brevan Howard Asset Management ετοιμάζει δύο funds τα οποία θα επικεντρωθούν στην Ελλάδα, στοιχηματίζοντας στην ανάκαμψη μιας οικονομίας που έχει διαλυθεί από σχεδόν μία δεκαετία κρίσης. Μάλιστα, επικεφαλής των νέων funds θα είναι ο οικονομολόγος Πλάτων Μονοκρούσος, ο οποίος έκανε τη «μεταγραφή» από τη Eurobank για να αναλάβει τα ηνία του νέου εγχειρήματος. Τα προϊόντα του hedge fund, τα οποία θα επενδύουν σε ακίνητα και μετοχές, θα τα διαχειρίζεται ο ιδρυτικός εταίρος του Brevan Howard, Τρύφων Νάτσης, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

    Να σημειωθεί, τέλος, ότι ένα ακόμη hedge fund που έχει δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον του για τα ελληνικά assets είναι το hedge fund Chenavari με έδρα το Λονδίνο, το οποίο έχει συμβάλει στη χρηματοδότηση ελληνικών εταιρειών που αγοράζουν πλοία και έχει δηλώσει πως θεωρεί ιδιαίτερα ελκυστικές τις «πολύ χαμηλές» τιμές των ελληνικών assets. «Η Ελλάδα είναι μία από τις πιο υποτιμημένες οικονομίες», ανέφερε χαρακτηριστικά, τον Δεκέμβριο, ο CEO του fund Loic Fery.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τρύφων Νάτσης: Ποιος είναι ο Fund manager που «κλέβει» τα στελέχη των Ελληνικών τραπεζών. Τα σχέδια του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε ποιες ναυτιλιακές μετοχές επενδύουν μαζικά τα hedge funds



    ΣΧΟΛΙΑ