• Τράπεζες

    4+1 συμπεράσματα από τη σύσκεψη τραπεζιτών και οικονομικού επιτελείου – Με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτηθούν οι εταιρίες από το RRF

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τραπεζίτες Aνανέωσαν το ραντεβού τους με το Υπουργείο Οικονομικών σε 15 ημέρες

    Πάνω: Παύλος Μυλωνάς – Χρήστος Σταϊκούρας – Χρήστος Μεγάλου Κάτω: Βασίλης Ψάλτης – Γιώργος Ζαββός – Φωκίων Καραβίας


    Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα «κόκκινα» δάνεια γι’ αυτό άλλωστε οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν με καθαρά χρηματοοικονομικά κριτήρια τις επιχειρήσεις που θα εκμεταλλευτούν τους πόρους του RRF, του γνωστού Ταμείου Ανάκαμψης.  Άλλωστε και το κράτος αυτά τα κεφάλαια τα λαμβάνει ως δάνεια και πρέπει να τα επιστρέψει και γι’ αυτό τον λόγο και δεν μπορούν να δοθούν σε δανειολήπτες που δεν πληρούν τα προαναφερόμενα κριτήρια.

    Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα από τη σύσκεψη που έληξε προ ολίγου τραπεζιτών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (κ.κ. Σταϊκούρας υπουργός Οικονομικών, Σκυλακάκης αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ζαββός Υφυπουργός Χρηματοοικονομικού Συστήματος, Κουρμούσης Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους) και τους φορείς.

    Τέσσερα συν ένα ήταν τα συμπεράσματα της σύσκεψης

    – Τα κεφάλαια θα διανεμηθούν σε ποσοστό 40% από το Ταμείο Ανάκαμψης, 20% από συμμετοχή των επιχειρήσεων και το υπόλοιπο από δανεισμό που θα χορηγήσουν οι τράπεζες.

    -Οι τομείς που θα δανειοδοτηθούν είναι η ψηφιακή οικονομία, ο τουρισμός, οι συγχωνεύσεις η εξωστρέφεια και η πράσινη ανάκαμψη. Δεν πρόκειται να δοθούν κεφάλαια κίνησης από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

    -Καθώς βελτιώνεται η οικονομία οι τράπεζες θα έχουν να δανειοδοτήσουν μεγαλύτερο αριθμό υγειών επιχειρήσεων κάτι το οποίο θα πρέπει να αντικατοπτριστεί και σε ότι αφορά τα επιτόκια.

    -Οι τράπεζες οφείλουν να παίξουν ρόλο συμβουλευτικό προς τις επιχειρήσεις να τις βοηθήσουν να εκπληρώσουν τα κριτήρια ζήτησαν οι φορείς οι οποίοι επανέλαβαν τις προθέσεις τους για εγγυήσεις κάτι που αποκλείστηκε.

    Οι φορείς υποστηρίζουν πως σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων ακόμη και αν εκπλήρωνε τα κριτήρια προ κορωνοϊού μετά την πανδημία αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα το οποίο θα αποτυπωθεί στις οικονομικές καταστάσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Οι επιχειρήσεις που δυνητικά διαθέτουν εργαζόμενους και μπορούν να κινηθούν στο σύστημα αυτό δεν ξεπερνούν τις 280.000 εκ των οποίων οι 165.000 είναι υγιείς και κερδοφόρες.

    -Συνολικά οι τράπεζες θεωρούν πως είναι έτοιμες προς την κατεύθυνση διανομής των πόρων αυτών ωστόσο το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης θεωρεί πως πρέπει να δουλέψουν σε μεγαλύτερη έκταση και βάση τα πελατολόγιά τους.

    Διαβάστε επίσης

    Έξι σημαντικές προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα πιστωτικά ιδρύματα – Τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία των ελληνικών τραπεζών

    Ακίνητα: Η νέα βόμβα στους τραπεζικούς ισολογισμούς – Πώς αντιμετωπίζουν το θέμα οι ελληνικές τράπεζες

    Αλλαγές στο Fit and Proper για το 2021 – Πού εστιάζει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών – Τι θα σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ