• Τράπεζες

    Τράπεζες: Μεγάλη η «ψαλίδα» στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Χάσμα 6% χωρίζει τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς τον Οκτώβριο το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,93%.

    Και όπως αναφέρεται στην Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ τους τελευταίους 20 μήνες, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2022, οπότε ξεκίνησε ο πιο πρόσφατος κύκλος αυξήσεων των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, μέχρι τον Οκτώβριο φέτος, το μέσο επιτόκιο καταθέσεων των νοικοκυριών έχει αυξηθεί κατά 0,34% (34 μονάδες βάσης), το επιτόκιο των καταθέσεων προθεσμίας μέχρι 1 έτος αυξήθηκαν κατά 1,64%, ενώ η μεταβολή του επιτοκίου καταθέσεων μίας ημέρας είναι μηδενική.

    Μάλιστα η ΤτΕ σημειώνει πως «οι αυξήσεις αυτές είναι περιορισμένες συγκριτικά με την αντίστοιχη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ίδιο διάστημα».

    Και επισημαίνει πως «τον Σεπτέμβριο του 2023 η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου πολιτικής (στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης − MRO ή στην πάγια διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων − DFR) και του μέσου επιτοκίου καταθέσεων των νοικοκυριών διαμορφώθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, φθάνοντας τις 413 μ.β. (έναντι του MRO) ή 363 μ.β. (έναντι του DFR). H εν λόγω διαφορά είναι ενδεικτική του κόστους ευκαιρίας που αντιμετωπίζουν οι καταθέτες σε σχέση με άλλες αποταμιευτικές επιλογές χαμηλού κινδύνου, όπως τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων ή καταθέσεις στο εξωτερικό, οι αποδόσεις των οποίων μπορεί να προσαρμόζονται αμεσότερα σε μεταβολές του επιτοκίου πολιτικής».

    Ωστόσο διευκρινίζεται ότι, αν και τα επιτόκια καταθέσεων στη ζώνη του ευρώ έχουν σημειώσει αισθητά εντονότερη άνοδο από ό,τι στην Ελλάδα, δεν έχουν καταγραφεί εκροές καταθέσεων προς άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

    Στην Ελλάδα τα επιτόκια καταθέσεων των νοικοκυριών, την περίοδο που ήταν αρνητικά δηλαδή από τον Ιούνιο 2014- Ιούνιο 2022, παρέμειναν ελαφρώς θετικά ή μηδενικά.

    Όμως όπως επισημαίνει η ΤτΕ το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων έχει παρέλθει και οι τράπεζες είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν αυξανόμενο ανταγωνισμό από εναλλακτικά προϊόντα που απευθύνονται σε αποταμιευτές και έχουν υψηλότερες αποδόσεις. Επιπλέον, η διαδικασία συρρίκνωσης του ισολογισμού της ΕΚΤ που είναι σε εξέλιξη είναι πιθανόν να ενισχύσει τη σημασία των καταθέσεων ως πηγής ρευστότητας για τις τράπεζες τους επόμενους μήνες, επιταχύνοντας τη μετάδοση των αυξήσεων των επιτοκίων πολιτικής στα επιτόκια καταθέσεων.

    Τον περασμένο Οκτώβριο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,46%. Την ίδια ώρα το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,39%.

    Διαβάστε επίσης

    Κύμα φυγής καταθετών από τις τράπεζες προς τα «λαϊκά ομόλογα» – Πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε λίγους μήνες

    ΤτΕ: Μειώθηκαν καταθέσεις και νέα δάνεια τον Οκτώβριο

    Εφορία: Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι σε καταθέσεις, δαπάνες και πληρωμές με μετρητά



    ΣΧΟΛΙΑ