• Top Stories

    ΕΣΡ: Δεν συμφωνούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα πρόσωπα που προτείνει ο Νίκος Βούτσης

    • NewsRoom
    Βούτσης

    Νίκος Βούτσης, πρόεδρος της Βουλής


    Απορρίπτεται, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η νέα πρόταση που θα καταθέσει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για τα μέλη που θα συγκροτήσουν το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό  Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει για 6η φορά στις 3 μ.μ.

    Η πρόταση του κ.Ν.Βούτση, για τον κ.Αθ. Κουτρουμάνο, πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ως πρόεδρο του ΕΣΡ, είχε διατυπωθεί και από τον αρχηγό της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως τα μέλη που εμμένει να συγκροτούν το ΕΣΡ δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά  ούτε από την Ν.Δ. αλλά ούτε και από το ΠΑΣΟΚ.

    Φαίνεται όμως, ότι η κυβέρνηση επιμένει να συμμετέχουν στο ΕΣΡ τα πρόσωπα που προτάθηκαν και απορρίφθηκαν πριν από δέκα μέρες ( Β. Μουλόπουλος, Γ. Τζαννετάκος, Ρ. Μορώνης, Β. Καραποστόλης) γεγονός για το οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι συγκροτούν στο ΕΣΡ μια “κυβερνητική πλειοψηφία” η οποία καθιστά τον πρόεδρο “διακοσμητικό” χωρίς ουσιαστικό ρόλο.

    Νωρίτερα το mononews.gr είχε γράψει:

    Νέα πρόσωπα θα προτείνει σήμερα Πέμπτη, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης για το επταμελές συμβούλιο του ΕΣΡ. Χθες Τετάρτη, ο κ. Βούτσης είχε πολύωρες διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να εκλεγεί το νέο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, στην σημερινή  Διάσκεψη των Προέδρων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βούτσης αναμένεται να υιοθετήσει τις προτάσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, για την ανάδειξη μιας σύνθεσης χωρίς κομματικά “χρωματισμένα” πρόσωπα.

    Με συνέντευξη που παραχώρησαν χθες ο Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Δένδιας επανέλαβαν ότι για να συναινέσει η ΝΔ στην εκλογή νέου ΕΣΡ θα πρέπει προηγουμένως η κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις συνταγματικές επιταγές και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    dedias-tsiaras1
    O Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Δένδιας

    dendias-tsiaras

    dendias-tsiaras

    Έθεσαν ταυτόχρονα τρεις όρους για να αλλάξει η αξιωματική αντιπολίτευση την στάση της, οι οποίοι πάντως είναι διατυπωμένοι με τέτοιο τρόπο, που για πρώτη φορά ανοίγουν ένα «παράθυρο» συνεννόησης.

    Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία ζήτησε:

    1. Να καταργηθεί η πρόβλεψη για μόνο τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

    2. Να υπάρξει δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι μετά τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., θα καταργήσει το άρθρο 2Α του νόμου 4339, (με την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, απλώς ανεστάλη η ισχύς του).

    3. Το ΕΣΡ να στελεχωθεί καθ’ ολοκληρία από προσωπικότητες υψηλού κύρους, τεχνογνωσίας και ανεξαρτησίας, όπως ο τέως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθ. Κουτρομάνος, που έχει ήδη προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο πρώην υπουργός Μιχ. Σταθόπουλος που έχει προτείνει ο Σταύρος Θεοδωράκης από το «Ποτάμι».

    Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι τρεις όροι που θέτει η ΝΔ έχουν ήδη νομοθετηθεί με τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς έχει ήδη συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, ακυρώνοντας τον σχετικό διαγωνισμό κι επιστρέφοντας όλες τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.

    Εφόσον όμως αποβεί άκαρπη και η σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης (απαιτείται και πάλι πλειοψηφία 4/5 για την εκλογή νέου ΕΣΡ) η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει αμέσως στην κατάθεση νέου νόμου στη Βουλή, με τον οποίο θα διορίζεται προσωρινή διοίκηση στο ΕΣΡ χωρίς τις απαιτούμενες συνταγματικές διαδικασίες και με την αιτιολογία ότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής που οδηγεί στην παράταση ενός καθεστώτος ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο.

    Βάσει του ίδιου νόμου, θα εντέλλεται το νέο ΕΣΡ να προχωρήσει στην προσωρινή αδειοδότηση απεριορίστου αριθμού τηλεοπτικών σταθμών, με δικαίωμα διεκδίκησης από οποιονδήποτε μπορεί να εγγυηθεί την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, 400 θέσεις εργασίας και ετήσιο ενοίκιο περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ.

    Με την κατάθεση τέτοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας διαφωνεί η ΝΔ αλλά και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι παρακάμπτεται εκ νέου το ΕΣΡ και το άρθρο 15 του Συντάγματος, κι εφόσον η κυβέρνηση υλοποιήσει το σχέδιό της αναμένεται νέα σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Kόκκινα δάνεια: Οι θεσμοί στριμώχνουν την κυβέρνηση-Καμία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα των εταίρων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι ταύροι επικράτησαν στις διεθνείς αγορές. Τα υπερκέρδη και οι μεγάλες ζημιές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επίθεση στη γαλλική Πρεσβεία: Βρέθηκε η μοτοσικλέτα που αναζητούσε η ΕΛ.ΑΣ (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ