• Top Stories

    Τσίπρας στους FT: Από την σκληρή εμπειρία μάθαμε ότι το συμφέρον της χώρας είναι εντός της ΕΕ

    • NewsRoom

    Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός


    Από την σκληρή εμπειρία μάθαμε πως το συμφέρον της χώρας είναι να παραμείνει εντός της ευρωζώνης και της ΕΕ, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους Financial Times, δίνοντας παράλληλα διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022.

    Σε μια συνέντευξη, στην οποία σχολιάζει τις εξελίξεις για το Brexit, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημειώνει ότι «είναι σημαντικό να έχουμε εκλογές σε μια στιγμή που οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν την κατάσταση του 2015, όταν ήμασταν σε πλήρες σκοτάδι, με την κατάσταση τώρα». Σχεδιάζει να κάνει εκλογές τον Οκτώβριο, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

    «Μην ξεχνάτε» συνεχίζει «ότι όταν ανέλαβα καθήκοντα τα δημόσια ταμεία ήταν άδεια… Υπήρχαν ημέρες που είχαμε πολύ άγχος αν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις». Τώρα, πρόσθεσε, η Ελλάδα μπορεί και πάλι να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές, ενώ έχει και το «μαξιλάρι» ρευστότητας με περισσότερα από 45 δισ. ευρώ, χάρη στην πιστή εφαρμογή αυστηρών δημοσιονομικών πολιτικών.

    Η βρετανική εφημερίδα τονίζει πως «ο Αλ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 ως ένας ριζοσπάστης αριστερός που ήταν αντίθετος στις απαιτήσεις των δανειστών, όμως λιγότερο από ένα χρόνο μετά αποδέχθηκε το τρίτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, με όρους πιο αυστηρούς από εκείνους που του προσφέρονταν αρχικά».

    Οι FT σημειώνουν ακόμη πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει εκλογική αναμέτρηση μέσα στη χρονιά με το κόμμα του βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις. Ο ίδιος δίνει διαβεβαιώσεις πως η κυβέρνησή του θα παραμείνει πιστή στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022, καθώς ένα από τα πιο σημαντικά θέματα ήταν «η επανάκτηση της αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και τους δανειστές μας, οπότε δε θέλουμε να παραβιάσουμε τη συμφωνία».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: FT: Ο Τσίπρας δελεάζεται να μοιράσει το 1 δισ. ευρώ σε προεκλογικά δώρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: FT: Επικράτηση ΝΔ με πάνω από 10 μονάδες στις ευρωεκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ