• Top Stories

    Τροπολογία-βόμβα φέρνει άγριο ψαλίδι και στα μερίσματα του Δημοσίου


    Μεγάλες απώλειες για τους δικαιούχους μερισμάτων του Δημοσίου φέρνει τροπολογία που κατατίθεται εντός των επόμενων ημερών, με περίπου 25.000 εξ αυτών να χάνουν οριστικά τα ποσά που λάμβαναν. Για τους υπόλοιπους 275.000 οι μειώσεις αναμένεται να κυμανθούν από 28% έως 50%.

    giffpsalidoxeris

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, χάνουν το μισό μέρισμα όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από το Δημόσιο με διαδοχική ασφάλιση, ενώ η κατάργηση των κατώτατων ορίων μειώνει τα ποσά που λαμβάνουν πολλοί συνταξιούχοι του Δημοσίου από τα 90 στα 30 ευρώ.

    Επίσης, εφαρμόζεται αναδρομικά για παλιούς και νέους δικαιούχους το ηλικιακό κριτήριο χηρείας και το μέρισμα καταργείται για όσους είναι κάτω των 55 ετών πλην ειδικών προϋποθέσεων.

    Κόβονται εντελώς τα μερίσματα από τέκνα αποβιωσάντων γονέων εφόσον αυτό έχω συμπληρώσει το 18ο έτος ή το 24ο έτος ηλικίας τους αν σπουδάζουν εξαιρούνται οι περιπτώσεις αναπηρίας.

    Καταργείται η παροχή αυτή και από τις άγαμες θυγατέρες αναδρομικά δηλαδή για τις ήδη δικαιούχους καθώς θα ισχύσουν και εδώ τα ίδια κριτήρια με τα «ορφανά» μερίσματα δηλαδή καταβολή του μερίσματος μέχρι τα 18 ή τα 24 λόγω σπουδών με εξαίρεση περιπτώσεις αναπηρίας 67% και άνω.

    Όπως προαναφέρθηκε πέφτει μεγαλύτερο ψαλίδι στα μερίσματα όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί με διαδοχική ασφάλιση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι εν λόγω περικοπές αναμένεται να φτάσουν έως και 80%.

    Τα περισσότερα θα χάσουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το 2005 η έχουν διαδοχική ασφάλιση με λίγα έτη στο Δημόσιο. Όσοι αποχώρησαν από το 2005 έως το 2008 ή από το 2011 και μετά θα έχουν μικρότερες περικοπές από 28% και άνω.

    Το μέσο ποσό για όσους έχουν από 30 ως 33 έτη θα διαμορφωθεί στα 104 ευρώ από 191 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ όσοι παίρνουν 210 ευρώ σε έχουν πλέον μηνιαίο μέρισμα 110-120 ευρώ.

    Για συνταξιούχο ΠΕ κατηγορίας που έχει αρχικό μέρισμα 310 ευρώ  το νέο ποσό που θα πάρει είναι 160 ευρώ εφόσον έχει και επίδομα θέσης, ενώ χωρίς επίδομα θέσης πέφτει στα 135 ευρώ το μήνα.



    ΣΧΟΛΙΑ