• Κοινωνία

    Τραγωδία στα Τέμπη: Ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση των θυμάτων

    • NewsRoom
    Τραγωδία στα Τέμπη Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ

    Τραγωδία στα Τέμπη Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ


    Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι στα εργαστήρια της διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, όλων των δειγμάτων βιολογικού υλικού που είχαν συγκεντρωθεί από τα ειδικά κλιμάκια της πυροσβεστικής, από τον τόπο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

    Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, στα εγκληματολογικά εργαστήρια έφτασαν συνολικά, από την πρώτη στιγμή μέχρι και χτες, 107 δείγματα από νεκρούς και ανθρώπινα μέλη.

    Από την έρευνα ταυτοποιήθηκαν οι 55 νεκροί.

    Ένας νεκρός παραμένει ακόμα άγνωστος, καθώς δεν τον έχει αναζητήσει κανείς και δεν υπάρχει συγκριτικό δείγμα για την ταυτοποίηση μέσω DNA, ενώ μια γυναίκα αναζητεί ακόμα την κόρη της που επέβαινε στο τρένο, αλλά δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος της.

    Επτά τραυματίες παραμένουν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 4 άτομα που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και έναν 20χρονο, τον μοναδικό επιζώντα από το πρώτο βαγόνι, ο οποίος βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και η κατάστασή του κρίνεται κρίσιμη, αλλά σταθερή.

    Ένα περιστατικό με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση και ένα με εγκαύματα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

    Στο τόπο του δυστυχήματος, το μακάβριο έργο της πυροσβεστικής σχεδόν τέλειωσε, καθώς έχουν απομακρυνθεί όλα τα βαγόνια και συντρίμμια από την φοβερή σύγκρουση των δύο τρένων και απομένει ένας τελευταίος έλεγχος για τυχόν βιολογικό υλικό στο έδαφος, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες, οπότε και αναμένεται να ανακοινωθεί η λήξη των ερευνών.

    Υπ. Μεταφορών: Σε αργία ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ Νικολάου Δημήτριος

    Σε αργία τίθεται ο Επιθεωρητής Νικολάου Δημήτριος του Παναγιώτη μέχρι την διεξοδική διερεύνηση της καταλληλότητας και επιλογής του Σταθμάρχη Σαμαρά Βασιλείου για υπηρεσία στον στ. Λάρισας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

    «Βάσει του άρθρου 102/30-5-2022 του Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας του ΟΣΕ και κατόπιν απόφασης του Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού κ. Σπ. Πατέρα, από 4-3-2023 τίθεται σε αργία ο Επιθεωρητής Νικολάου Δημήτριος του Παναγιώτη μέχρι την διεξοδική διερεύνηση της καταλληλότητας και επιλογής του Σταθμάρχη Σαμαρά Βασιλείου για υπηρεσία στον στ. Λάρισας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

    Εντοπίστηκε το καταγραφικό της μιας αμαξοστοιχίας

    Ένα νέο σημαντικό στοιχείο, το οποίο αναμένεται να παίξει ρόλο στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις συνθήκες του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, έρχεται να προστεθεί στη διάθεση των Αρχών.

    Ειδικότερα, οι Αρχές εντόπισαν το καταγραφικό από το βαγόνι της μηχανής της αμαξοστοιχίας, το λεγόμενο και «μαύρο κουτί», ενός από τα δύο τρένα.

    Το καταγραφικό του τρένου, σε αντίθεση με το «μαύρο κουτί» ενός αεροπλάνου, καταγραφεί μόνο την ταχύτητα της αμαξοστοιχίας και την κίνηση. Ωστόσο, αναμένεται να δείξει αν έγινε  προσπάθεια επιβράδυνσης του τρένου.

    Η προσκόμιση του νέου στοιχείου φαίνεται να ήταν και ένας από τους λόγους που ζήτησε νέα προθεσμία ο κατηγορούμενος σταθμάρχης, ο οποίος απολογείται τελικά την Κυριακή.

    Οι έρευνες στο σημείο σταμάτησαν με το πέρασμα της μέρας όπως και οι εργασίες για τη μεταφορά των συντριμμιών στο σημείο της τραγωδίας.

    Νωρίτερα, είχαν πραγματοποιηθεί νέες έρευνες στα χωράφια, στο σημείο της τραγωδίας.

    Όσον αφορά τον ακριβή αριθμό των επιβατών του τρένου τη στιγμή της σύγκρουσης, παραμένει άγνωστος καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που επιβιβάστηκαν στον σταθμό Λαρίσης και περίμεναν εντός του τρένου για να κόψουν εισιτήριο. Μια διαδικασία που συνήθως γίνεται στη καφετέρια του τρένου.

    Την ίδια ώρα, αναφορικά με την έκρηξη που σημειώθηκε στα πρώτα βαγόνια, οι εκτιμήσεις των ερευνητών θεωρούν πως προκλήθηκε από τα λάδια στις μηχανές στις δύο αμαξοστοιχίες. Όπως αναφέρουν πληροφορίες της ΕΡΤ, σε κάθε μηχανή υπήρχαν 2,5 τόνοι λαδιού, δηλαδή πέντε τόνοι λαδιού και στις δυο αμαξοστοιχίες. Οριστική, ωστόσο, απάντηση, για το τι προκάλεσε αυτή την ισχυρή έκρηξη θα δοθεί από την έρευνα των πραγματογνωμόνων.

    Διαβάστε επίσης:

    Τραγωδία στα Τέμπη: Λύγισε ο πατέρας της 28χρονης Ελπίδας – «Γιατί μου στέρησαν το παιδί μου;»

    Μνημόσυνο σε όλους τους ναούς της χώρας για τα θύματα των Τεμπών – Στη Μητρόπολη Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης

    Μητσοτάκης για Τέμπη: Μια μεγάλη συγγνώμη στις οικογένειες των θυμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ