• Top Stories

    Κατρακύλα για την τουρκική λίρα μετά τον διορισμό του γαμπρού του Ερντογάν στο ΥΠΟΙΚ

    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας


    Σχεδόν το 3,5% της αξίας της έναντι του δολαρίου έχασε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η τουρκική λίρα, μετά την ανακοίνωση του διορισμού του γαμπρού του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας. Νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας είναι ο σύζυγος της μεγαλύτερης κόρης του «σουλτάνου», ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

    Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε επίσης μετά τη δημοσιοποίηση του προεδρικού διατάγματος, με το οποίο ο Ερντογάν έδωσε στον εαυτό του την εξουσία να διορίζει εφεξής τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, τους αναπληρωτές του και τα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, για 4ετή θητεία.

    Ο Αλμπαϊράκ αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, με τον πληθωρισμό αυξημένο, το νόμισμα να υφίσταται καθίζηση και μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών λογαριασμών, παρά την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας.

    Οι αγορές, που ανησυχούν για τις πιέσεις του Ερντογάν στο κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα, μοιάζουν να εκδήλωσαν έτσι την αποδοκιμασία τους για τον διορισμό.

    Το τουρκικό νόμισμα πέφτει εδώ κι εβδομάδες, με οικονομολόγους να προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου υπερθέρμανσης της οικονομίας.

    Ειδικοί κρίνουν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα πρέπει να πάρει μέτρα, ιδίως να αυξάνει πιο συχνά τα επιτόκιά της, όμως ο πρόεδρος Ερντογάν εναντιώνεται σθεναρά στην ιδέα αυτή.

    Το νέο υπουργικό συμβούλιο

    Στη νέα κυβέρνηση -με μόλις 16 υπουργεία- μόνο τρεις υπουργοί διατηρούν την θέση τους: ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ.

    Αντιπρόεδρος είναι ένας, σε αντίθεση με τις φήμες ότι μπορεί να ήταν δύο ή και τρεις, και είναι ο Φουάτ Οκτάι. Έκπληξη αποτελεί ο διορισμός του Γενικού Επιτελάρχη Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κατά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είχε παραμείνει όμηρος των πραξικοπηματιών, ως υπουργού Άμυνας.

    Την υπόλοιπη κυβέρνηση απαρτίζουν οι Ζεχρά Ζουμρούτ Σελτζούκ, υπουργός Εργασίας Κοινωνικών Υπηρεσιών και Οικογένειας, υπουργός Περιβάλλοντος ο Μουράτ Κουρούμ, υπουργός Φυσικών Πόρων και Ενέργειας ο Φατίχ Ντονμέζ, υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας ο Μεχμέτ Κασαπογλού, υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού ο Μεχμέτ Ερσόι, υπουργός Παιδείας ο Ζιγιά Σελτζούκ, υπουργός Υγείας ο Φαχρετίν Κότζα, υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ο Μουσταφά Βαράνκ, υπουργός Γεωργίας και Δασών ο Μπεκίρ Πακντεμιρλί, υπουργός Εμπορίου η Ρουσχάρ Πεκτζάν και υπουργός Μεταφορών και Υποδομών ο Καχίτ Τουράν.

    Ο Ερντογάν διόρισε τον μέχρι χθες αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, νέο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας.

    Ο Γκιουλέρ αντικαθιστά τον Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Άμυνας.

    ΑΠΕ – ΜΠΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε μια τελετή- υπερπαραγωγή ορκίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φωταψίες στην Άγκυρα: Ο Ερντογάν ανεβαίνει (και πάλι) στον θρόνο του



    ΣΧΟΛΙΑ