Κοινωνία

Θεοφάνεια με ανοιχτές εκκλησίες, διακριτική παρουσία της αστυνομίας και χωρίς ρίψη σταυρού

  • NewsRoom


Με ανοιχτές εκκλησίες, αλλά με διαφορετικό τρόπο εορτάζονται φέτος τα Θεοφάνεια.

Από νωρίς το πρωί δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, με την παρουσία της Αστυνομίας έξω από τους ναούς να είναι διακριτική.

Οδηγίες να μην υπάρξουν προβλήματα είχαν δοθεί και από τις εκκλησίες.

Υπενθυμίζεται ότι τα Χριστούγεννα στους μικρούς ναούς ο επιτρεπόμενος αριθμός πιστών ήταν 25 και στους μεγάλους ναούς 50, κάτι που τηρήθηκε και σήμερα.

Πάντως, αρκετός κόσμος βρέθηκε έξω από τον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης με μάσκες και τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων, περιμένοντας να ανάψει ένα κερί.

Χωρίς ρίψη σταυρού

Μετά την κόντρα Εκκλησίας – κυβέρνησης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικό χώρο.

Ζήτησε επίσης από τους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, με Συνοδική Επιστολή την οποία απέστειλε το απόγευμα της Τρίτης, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Μάλιστα, στο σχετικό ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου επισημαίνεται ότι «όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους».

Επιπλέον, γνωστοποιείται ότι «προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα», ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδότησης, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο».

Τέλος, στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στη ζωή των ανθρώπων του τόπου μας. Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το έθνος μπορεί να φέρει».

Διαβάστε επίσης:

Η Εκκλησία δεν κατέθεσε τελικά προσφυγή στο ΣτΕ για τα Θεοφάνεια – Απορρίφθηκαν 3 αιτήσεις πολιτών

Μητσοτάκης προς Ιερώνυμο: Η Εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της και να συνδράμει στην προσπάθεια

Κράτος και Εκκλησία: Θα τελειώσουμε ποτές;


ΣΧΟΛΙΑ