• Οικονομία

    Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι θα πληρώσουν πρόστιμα – “φωτιά” από αύριο

    • του Βασίλη Τσεκούρα


    Διορία έως και σήμερα έχουν οι ιδιόκτητες οχημάτων για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2021, μετά την ολιγοήμερη παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία έληγε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

    Όσοι” ξεχαστούν” και σήμερα, θα έρθουν αντιμέτωποι με “τσουχτερά” πρόστιμα, αφού αν εντοπιστούν από τις αρχές, θα κληθούν να καταβάλλουν τα διπλάσια τέλη κυκλοφορίας. Σε περίπτωση που ιδιόκτητης οχήματος πληρώσει σήμερα τα τέλη που αντιστοιχούν στο όχημά του, ύψους πχ 150 ευρώ, από αύριο το ποσό εκτινάσσεται στα 300 ευρώ.

    Ποια πρόστιμα σβήνονται

    Χιλιάδες ιδιοκτήτες έσπευσαν να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας το πρωί του Σαββάτου 27 Φεβρουαρίου, αφού είχε εκπνεύσει η προθεσμία του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά δεν είχε ανακοινωθεί ακόμα η ολιγοήμερη παράταση.

    Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα το σύστημα θεώρησε εκπρόθεσμες τις πληρωμές, με αποτέλεσμα να επιβάλει πρόστιμα στους ιδιοκτήτες, τα όποια όμως, θα διαγραφούν από την ΑΑΔΕ μέσα στα επόμενα 24ωρα.

    Πληρωμή με 3 κινήσεις

    Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να εκτυπώσουν το φετινό ειδοποιητήριο, στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ. Το ειδοποιητήριο περιλαμβάνει και έναν QR Code που όταν ο ιδιοκτήτης του οχήματος «σκανάρει» τον κωδικό, θα έχει τη δυνατότητα καταβολής, μέσω mobile banking, χωρίς να χρειαστεί να αναγράψει τον κωδικό πληρωμής και το ποσό.

    Η ΑΑΔΕ συνιστά στους υπόχρεους να ακολουθούν τη συγκεκριμένη διαδικασία, αποφεύγοντας την επίσκεψη στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Ομως, και οι πολίτες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και επισκέπτονται τις τράπεζες για να πληρώσουν, μπορούν να κάνουν χρήση του QR Code στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει πάντα και η δυνατότητα πληρωμής μέσω web banking, που από φέτος πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF, για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία.

    Για να λάβετε το ειδοποιητήριο των τελών κυκλοφορίας, ακολουθείτε την εξής διαδικασία:

    Στο site της ΑΑΔΕ, www.aade.gr, επιλέγετε:

    ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΣΤΟ myTAXISNET:

    *Πολίτες → οχήματα → τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet

    *Επιχειρήσεις → φορολογικές υπηρεσίες → οχήματα → τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet

    ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΣΤΟ myTAXISNET:

    *Πολίτες → οχήματα → τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet

    *Επιχειρήσεις → φορολογικές υπηρεσίες → οχήματα → τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet.

    Διαβάστε επίσης

    Υπ. Οικονομικών: Παράταση στα τέλη κυκλοφορίας

    Όλοι οι φόροι που πληρώνονται έως το βράδυ

    Σταϊκούρας: Δεν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας



    ΣΧΟΛΙΑ