• Top Stories

    Τα highlights στη συζήτηση του προϋπολογισμού: Η «γκάφα» Τσίπρα, η 17Ν και το μέλλον της Ένωσης Κεντρώων

    • NewsRoom


    Αποδέκτης ειρωνικών σχολίων έγινε ο πρωθυπουργός, που κατηγορήθηκε ότι υπέπεσε σε γκάφα όταν για να απαντήσει στις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση είναι ηθικός αυτουργός της βομβιστικής επίθεσης στον ΣΚΑΪ, θυμήθηκε την εποχή που κυκλοφορούσε η φήμη ότι αρχηγός της 17Ν ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Η αναφορά του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην αίθουσα της Ολομέλειας, όπου γινόταν η συζήτηση για τον προϋπολογισμό με τις ειρωνείες να δίνουν και να παίρνουν. Αν και ο Βασίλης Κεγκέρογλου έδωσε μια άλλη διάσταση στην υπόθεση.

    «Το πιστόλι που χρησιμοποίησε η δεξιά για να χτυπήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου και να τον συνδέσει με την 17Ν σήμερα το έχει ο κ. Τσίπρας στο δικό του θηκάρι και λέγεται Πάνος καμμένος, ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ Παύλου Χρηστίδη.

    Στο Twitter αντέδρασε και ο Αδωνις Γερωργιάδης, ο οποίος σχολίασε:  «Απίστευτος γκαφατζής ο Αλέξης, είπε επί λέξει σε ένα κρεσέντο κατά ΝΔ: «θυμίζετε τις εποχές που κάποιοι ακραίοι της ΝΔ κατηγορούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως αρχηγό της 17Ν…» εν τω μεταξύ αυτό το έλεγε και το είχε γράψει ο Πάνος Καμμένος, για τον οποίο λένε ότι δεν είναι ακραίος».

    Ο Μακάριος Λαζαρίδης, σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου Νέας Δημοκρατίας ανήρτησε το εξώφυλλο του βιβλίου που είχε γράψει ο Πάνος Καμμένος «Τρομοκρατία, Θεωρία και Πράξη».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου έκανε μια διαφορετική ανάγνωση της αναφοράς Τσίπρα, υπονοώντας ότι πρόκειται για δείγμα ρήξης Τσίπρα – Καμμένου. «Αν ήταν γκάφα του Μητσοτάκη που είπε ότι ο Χουλιαράκης ήταν υφυπ το πρώτο εξάμηνο του ’15, τότε η αναφορά του Τσίπρα ότι κάποιος από τη δεξιά είχε κατηγορήσει τον Ανδρέα σαν αρχηγό της 17 Νοέμβρη ή είναι ΓΚΑΦΑ ΟΛΚΗΣ, αφού αυτός ήταν ο φίλος του ο Καμμένος ή είναι η 1η ρήξη μαζί του!» έγραψε στο twitter.

    Πάντως, απάντηση έσπευσε να δώσει και ο Πάνος Καμμένος διαψεύδοντας ότι είχε συνδέσει τον Ανδρέα Παπανδρέου με την 17Ν. «Ουδέποτε ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου ως αρχηγό της 17Ν. Αυτοί που διέδωσαν αυτή την είδηση καταδικάστηκαν για συκοφαντική δυσφήμιση από την ελληνική δικαιοσύνη» έγραψε στο Twitter.

    Ο καβγάς Μητσοτάκη – Βούτση

    Κατά τα άλλα, η χθεσινή συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους και σημαδεύτηκε από τη σφοδρή σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Ενώ βρισκόταν στο βήμα, ο κ. Μητσοτάκης διαπληκτίστηκε με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον να βγει από την αίθουσα αν κουράστηκε. Ο κ. Βούτσης κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην κάνει εκείνος συστάσεις στους βουλευτές και τον κατηγόρησε για αυταρχισμό.

    «Αυτόν τον αυταρχισμό αλλού και όχι στο πρόεδρο της Βουλής» απάντησε ο κ. Βούτσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να περνάει στην αντεπίθεση.

    «Συμπεριφέρεστε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν μπορείτε να επιβάλλεται την τάξη ή δεν θέλετε. Μεροληπτείτε κατά της Νέας Δημοκρατίας» φώναξε ο κ. Μητσοτάκης ενώ ο πρόεδρος της Βουλής επέμεινε δυνατά να φωνάζει πως ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευση θα πρέπει να μιλάει μέσω του προεδρείου.

    «Γιατί ουρλιάζετε;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Όταν συστηματικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ασχημονούν θα την επιβάλλω εγώ την τάξη». «Δεν βρίσκεται σε τάξη σχολείου ή στο συνέδριο της ΝΔ σιγά μην επιβάλλεται την τάξη», είπε απρεπώς ο κ. Βούτσης για να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης.

    • Κυρ. Μητσοτάκης: «Είμαστε στη Βουλή με έναν πρόεδρο ο όποιος εδώ και πολύ καιρό έχει αποποιηθεί το ρόλο του. Άλλωστε όπως είπατε κι εσείς είμαστε σε προεκλογική περίοδο και ο καθένας παίρνει το ρόλο του».
    • Ν. Βούτσης: «Ο καθένας το ρόλο του, αλλά εσείς είστε τέσσερα χρόνια τώρα σε προεκλογική περίοδο»

    Με αναφορά στον παραπάνω καβγά ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο κολεγιόπαιδο, που νομίζει πως του κληρονόμησε την Βουλή ο πατέρας του.

    Ο Σαρίδης και το μέλλον της Ένωσης Κεντρώων

    Τελικά το είπε και το έκανε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος ψήφισε ναι στον προϋπολογισμό αψηφώντας την κομματική γραμμή. Αγνωστο τι θα επακολουθήσει, αφού τα χέρια του Βασίλη Λεβέντη είναι δεμένα. Αν προχωρήσει στη διαγραφή του βουλευτή του, παύει να υφίσταται η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κεντρώων κάθως πέφτει κάτω από το όριο των πεντε βουεύτών.

    Πέρυσι τέτοια εποχή «ναι» στον προϋπολογισμό είχε πει η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η οποία είχε ανεξαρτητοποιηθεί λίγο νωρίτερα. Τον επόμενο μήνα, τον Ιανουάριο του 2018 ενσωματώθηκε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός με 154 ψήφους- Διαφοροποιήθηκε ο Κοτζιάς, «ναι» ψήφισε ο Σαρίδης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O έντονος καυγάς του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Βούτση (video)

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των σκανδάλων και της διαπλοκής



    ΣΧΟΛΙΑ