• ΥΓΕΙΑ

    Τα σχολεία και η τρίτη δόση του εμβολίου το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης

    Τα σχολεία και η τρίτη δόση του εμβολίου το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης

    Τα σχολεία και η τρίτη δόση του εμβολίου το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης


    Μια αλλιώτικη σχολική χρονιά περιμένει τους μαθητές φέτος. Το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο απαιτεί πλήρη συμμόρφωση, προκειμένου τα παιδιά να μην βρεθούν ξανά να κάνουν τηλεκπαίδευση.

    Η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, που διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να παραμείνουν ανοικτά.

    Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού SARS-CoV-2, η οποία επικρατεί, δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό και πολλοί γονείς – κυρίως παιδιών κάτω των 12 χρόνων – εκφράζουν την ανησυχία τους για το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα.

    Επιπλέον ο ιδιαίτερα χαμηλός αριθμός των μαθητών, που έχουν κάνει το εμβόλιο, εγείρει τον προβληματισμό των επιστημόνων για την πορεία της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες, οπότε θα υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένη κινητικότητα.

    Πλήρως εμβολιασμένοι είναι μόλις 59.000 μαθητές. Στις ηλικίες 12 -14 ετών έχουν εμβολιαστεί πλήρως 15.000 παιδιά. Στις ηλικίες 15 -17 ετών, πλήρως εμβολιασμένοι είναι 44.000 μαθητές. Τα νούμερα ανεβαίνουν κατάτι, εάν προσθέσουμε και τα κλεισμένα ραντεβού για τις επόμενες μέρες.

    Πώς θα προσέρχονται οι μαθητές

    Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας, η προσέλευση στις σχολικές μονάδες από σήμερα Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, θα γίνεται ως εξής:

    Οι μαθητές οφείλουν να επιδεικνύουν εντός της τάξης πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξάμηνου ή τη σχολική κάρτα COVID-19 αρνητικού αποτελέσματος, που εκδίδεται από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

    Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος για τον κορωνοϊό για τους μαθητές όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – εκτός από όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (εφόσον έχουν συμπληρώσει τα 12 χρόνια της ηλικίας) ή έχουν ιστορικό νόσησης εντός τελευταίου εξαμήνου – διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

    Πώς θα προσέρχονται οι εκπαιδευτικοί

    Οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού των σχολικών μονάδων, θα πρέπει να φέρουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (ταχείας δοκιμασίας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test ή μοριακού τεστ RT-PCR).

    Τα τεστ πρέπει να γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση. Τα, δε, αποτελέσματα θα τα επιδεικνύουν στον Διευθυντή/Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας.

    Έρχεται η τρίτη δόση

    Το άλλο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η τρίτη δόση του εμβολίου.

    Σήμερα αναμένεται να λάβουν ενημερωτικά μηνύματα 285.000 ανοσοκατασταλμένοι και αύριο Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για να κλειστούν τα ραντεβού.

    Το 75% των ανοσοκατεσταλμένων, οι οποίοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, έχει χαμηλή ανοσοαπόκριση, αγγίζει μόλις το 35%. Με την τρίτη δόση μπορεί να φθάσει ως το 85%.

    Επιπλέον στις κατηγορίες των πολιτών, οι οποίοι θα χρειαστούν τρίτη δόση του εμβολίου για την COVID-19, εντάσσονται οι άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί – η τρίτη δόση για τους άνω των 60 θα γίνεται έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

    Διαβάστε επίσης

    Αυτά είναι τα νέα μέτρα – Όλα όσα αλλάζουν από Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους (Όλο το ΦΕΚ)



    ΣΧΟΛΙΑ